miercuri, 15 iulie 2009

la oftalmolog ;)

Matei 6:22 "Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină; dar dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întuneric. Aşa că, dacă lumina care este în tine este întuneric, cât de mare trebuie să fie întunericul acesta!"
Adica daca vad lucruririle deformat, sau ... nu le vad e pentru ca am probleme de vedere? Dar daca asta ar fi tot, as merge la oftalmolog, tratament si ... gaaaata insa felul in care vad lucrurile imi determina actiunile, atitudinile, cu alte cuvinte viata mea interioara.
Pana astazi nu am stiut ca exista cercetatori ai gunoaielor, habar nu am avut de asa ceva. O noua actiune de cercetare se numeste gunoiada. Ce cauta ei? Determina standardul de viata al unei societati, cum traim, ce aruncam ... ei au descoperit ca gunoiul nu se descompune asa repede precum credem noi.
Si ce treaba are asta cu mine, cu viata? Gunoiul meu e in stress, facturi, rate, boli, probleme, tradari, razboaie ... Insa cum reactionez cand un intreg camion de gunoi pare ca se rastoarna peste mine? Eeeha, eu stiu cum fac insa ... pentru ca am decis sa fac nu gunoiada ci curatenie si pentru ca vreau sa am o inima ca a lui Isus si sa fiu ca El, m-a uit sa vad cum a reactionat El.
Si cel mai nimenit moment e noaptea din Ghetsimani. Uncenicii erau in preajma, iar El se ruga. A cerut Tatalui sa ii ia povara insa cerul ... tace. Voia Tatalui era ca Isus sa duca povara.
In Matei 26:46-56 citim toata relatarea.
Ma uimesc cateva lucruri aici: Isus se roaga si nu primeste raspuns, linia de comunicare cu cerul pare ... inchisa. Apoi ... apare Iuda impreuna cu o gloata mare (Matei 26:47, 51). Intotdeauna am crezut ca erau vreo 10-15 soldati cu cateva faclii si Iuda insa ... am gasit in Asemenea lui Isus - Max Lucado - ca in Ioan 18:3 e folosit "un grup de soldati" insa termenul grecesc al acestui grup insemna minim 200 de soldati si mai poate insemna si un detasament de 1900 de soldati.
Dintr-o data realizez ca daca ma gandesc la un grup de soldati ca la peste 200 de oameni si adun si multimea curiosilor si instigatorilor platiti ... arata a multime ce curge printre copacii din Ghetsimani. Toata aceasta multime este condusa de Iuda caruia Isus i se adreseaza cu "Prietene". Nu cred ca Isus era ironic. Un "Prieten" ce-l tradeaza, si-l vinde pe 30 de arginti. Nu stiu cat valorau acesti 30 de arginti insa ... sa iti vinzi, tradezi prietenul pentru bani? Ceea ce stim e ca Iuda nu actiona de unul singur asta insa nu il face nevinovat. Nici problemele cu care ma confrunt eu nu actioneaza singure. In Efeseni 6: 12 citesc : "Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti."
Erau acolo in Gradina in acea noapte si oameni ce fusesera martori la intrarea Lui Isus in Ierusalim, ce vazusera minuni, ce fusesera cu El si m-as astepta sa sara si sa spuna: Ce-ati patit fratilor? Ce-i cu voi? In afara de Petru ce scoate sabia si ii taie urechea unui slujitor nimeni nu mai zice si face nimic.
Cu doar cateva zile inainte promisesera ca vor fi cu el pana la moarte si in moarte. Petru primul su apoi ceilalti. Si acum?
Dar pe Isus nu l-a cuprins disperarea, El a implinit prin toate astea scopul pentru care venise pe pamant. Matei 26:56 "Dar toate aceste lucruri s-au întâmplat ca să se împlinească cele scrise prin prooroci."
Isus a ales sa vada batalia ce urma ca parte integranta a planului maret a lui Dumnezeu. Unde altii vad doar cer intunecat, Isus a vazut ordine divina. A fost necesar sa sufere ca sa se implineasca profetiile, a trebuit sa moara ca sa se implineasca Legea.
Mi-ar placea sa vad ca Isus. Sa am o inima plina de speranta chiar si cand cerul pare ca tace, cand nu e nimeni langa mine, cand parca camionele de gunoi isi uita destinatia si ma transforma in groapa de gunoi, sa vad in durere, disperare, necaz parte de transformare a mea, parte a planului din care fac parte ...
Dumnezeu nu mi-a promis viata fara durere, greutati insa El a promis in Romani 8:37 Totuşi în toate aceste lucruri noi suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit." Sincer ... as prefera fara necazuri, suferinti ... si asta pentru ca mi-i teama de esec, de suferinta ... Solutia este sa imi schimb perspectiva in care le vad, nu sa le evit.
Trebuie sa recunosc ... am probleme cu vederea insa stiu ca Dumnezeu o poate corecta. Asa ca vin la El sa-i spun: "Invatatorule, vreau sa vad" Marcu 10:51.

Niciun comentariu: