luni, 8 aprilie 2013

ziua holocaustului

Ieri, citeam  din Psalmi si cateva versete din 78 imi tot revin in memorie.
"1 Un maschil al lui Asaf.
Poporul meu, ascultă învăţătura mea! Deschideţi-vă urechile la cuvintele gurii mele! 

2 Îmi voi deschide gura cu pilde, voi rosti lucruri ascunse din vremuri străvechi, 3 lucruri pe care le-am auzit, lucrurile pe care le-am învăţat, pe care ni le-au povestit strămoşii noştri. 4 Nu le vom ascunde de fiii noştri, ci vom spune generaţiei următoare isprăvile demne de laudă ale Domnului, puterea şi minunile Lui pe care le-a săvârşit. 5 El a ridicat o mărturie în Iacov, a pus o Lege în Israel şi a poruncit strămoşilor noştri să-şi înveţe fiii din ea, 6 pentru ca generaţia următoare, fiii care se vor naşte, să o cunoască, şi ei, la rândul lor, să o povestească fiilor lor; 7 să-şi pună încrederea în Dumnezeu, să nu uite lucrările lui Dumnezeu, ci să-I împlinească poruncile; 8 să nu fie ca strămoşii lor, o generaţie neascultătoare şi răzvrătită, o generaţie care nu şi-a pregătit inima şi al cărei duh nu a fost credincios lui Dumnezeu. "

Mereu si mereu poporul este indemnat sa isi invete copii Legea Domnului, sa le povesteasca despre minunile ce le-a facut Domnul cu ei, despre cum S-a revelat, sa puna in mintea copiilor, inca de mici, cunostinte si dor dupa Dumnezeul Lui Avraam, Isaac si Iacov. 

Astazi se celebreaza Ziua Holocaustului. E o alta zi despre care trebuie sa stie copiii. O zi trista insa de data asta. Insa ... daca nu stie si povestile triste atunci este indreptatit sa repete istoria, sa faca aceleasi greseli, sa judece ... Dar, oare cum ar fi daca ne-am sti istoria, daca am invata din ea?

Sunt unii ce neaga existenta Holocaustului. Unii numesc cele 6 milioane de evrei ucisi in Holocaust victime colaterale insa daca ei ar fi una dintre acele victime .... tot asa ar crede ca sunt? 
Sunt destui ce urasc evreii ... Am cunoscut supravietuitori, le-am vazut expresia chipului povestind ororile de atunci ... 

Spunea cineva ca "Suntem meniti sa repetam istoria pentru ca istoria dovedeste ca nu invatam niciodata din istorie." 
Vreau sa cred ca nu e asa ... 

Niciun comentariu: