marți, 15 octombrie 2013

istoria se repeta!

Dupa o saptamana in care am ascultat materiale despre casatorie, m-am reintors la Isaia. Contextul cartii acum e unul de analiza si concluzii. Numai ca nu pot spune: orice asemanare cu realitatea este intamplatoare.

Lunea trecuta scriam, in stare de soc, despre analfabetism in randul evanghelicilor. Analizand situatia din Babilon, nu pot sa nu raman surprinsa de asemanarea dintre ei si noi. Israelul intra in robie pentru ca Domnul ii pedepsise, nu pentru ca babilionii erau de neinvins, de neegalat. Insa ei nu vad asta. Puterea, banii, vinul si femeile i-au facut pe babiloniei sa se creada invincibili, vesnici si stapani peste tot si toate.

"5 «Şezi în tăcere şi du-te în întuneric, fiică a caldeenilor, căci nu vei mai fi numită stăpâna împărăţiilor!

6 Am fost mânios pe poporul Meu şi Mi-am pângărit moştenirea. I-am dat în mâna ta, dar tu n-ai avut milă de ei; chiar şi celui bătrân i-ai pus un jug foarte greu.

7 Ziceai: ‘Voi fi stăpână pentru totdeauna!’ Aşa că n-ai ţinut seama de aceste lucruri, nici nu ai cugetat la viitorul lor.

8 Acum dar, ascultă aceasta, tu, iubitoare de plăceri, tu, care şezi în siguranţă, care te gândeşti: ‘Eu sunt şi nu este alta în afară de mine! Nu voi fi văduvă şi nu voi şti cum e să-ţi pierzi copiii!’
9 Amândouă aceste lucruri vor veni asupra ta dintr-odată, într-o singură zi. Pierderea copiilor şi văduvia, vor veni pe deplin asupra ta, în ciuda multelor tale vrăji şi a marii puteri a descântecelor tale.
10 Te-ai încrezut în răutatea ta, zicând: ‘Nu mă vede nimeni.’ Înţelepciunea şi cunoaşterea ta e cea care te conduce greşit atunci când îţi zici: ‘Eu sunt şi nu e alta în afară de mine!’
11 Dar va veni nenorocirea peste tine şi nu vei şti s-o faci să dispară; va cădea peste tine dezastrul şi nu-l vei putea da la o parte; va veni brusc asupra ta ruina, fără ca să fi ştiut ceva despre ea.
12 Continuă cu descântecele şi cu multele tale vrăjitorii, cu care te-ai trudit încă din tinereţe! Poate vei reuşi, poate vei inspira teroare.
13 Ai obosit de atâtea sfaturi. Să se ridice şi să te salveze cei ce studiază cerurile, cititorii în stele, care la fiecare lună nouă prezic ce are să ţi se întâmple." Isaia 47:5-13

Evreii vremii lui Isaia au refuzat sa creada in Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov. Refuzul acesta i-a condus intr-o robie degradanda pentru 70 de ani. Ca sa isi primeasca lectia, Domnul ii foloseste pe babilonieni. Numai ca acestia nu vad mana Domnului ci cred ca ei sunt cei care vor distruge poporul. Ei sunt intelepti, puternici, lor li se cuvine totul. Cred ca pot face asta pentru ca au idoli puternici si stiu sa faca descantece miraculoase.

Isaia, cu 100 si ceva de ani inainte, anunta distrugerea Babilonului. Pare de necrezut ce spune si scrie el. Profetul Daniel, martor ocular la evenimente, va descrie insa ceea ce se intampla si evenimentele se vor desfasura asa cum spune Domnul prin Isaia.

Tocmai se incheie Sarbatorile Iasului, pelerinajul la Mitropolie si oamenii vor pleca acasa. Am urmarit cateva discutii pe tema pelerinajului si mi-a fost teribil de jena de cei ce se intituleaza mari crestini. Se arunca cu versete in oameni, nu se da nici o explicatie si ... se aprind focuri fara noima. M-a socat lipsa de intelepciune a multora care s-au implicat in batalii fara sens. Ca sa nu mai spun ca cei implicati erau destul de agramati provocand focul sa se aprinda si mai mult.

Contextul lui Isaia nu e foarte strain de vremurile noastre. Idolatrie avem si noi. Parade religioase la tot pasul. Oameni ce se considera crestini sunt cat vezi cu ochii insa analfabetismnul religios e o plaga ce se extinde. Degradarea morala, in special a femeilor, e din ce in ce mai mare. Betia, curvia si imoralitatea sunt pacate la moda. Toate acestea impletite cu incultura si analfabetism religios fac ravagii in generatia in care traiesc. Basmele babesti de care scria Pavel ca trebuie sa fugim, sunt a fel de actuale ca pe vremea lui insa noi fugim spre ele si nu de ele.

E usor sa critic, sa arat cu degetul, sa ironizez, sa imi bat joc de ceea ce face unul si altul. Pe el / ea il / o vad insa pe mine nu. E usor sa scrii un pamflet despre religiozitatea unora sau a altora insa asta inseamna lipsa de respect, dragoste si intelepciune. Da, consider ca inchinarea in fata unor oase, a unei persoane decedate sau nu si careia i se atribuie puteri miraculoase, se numeste idolatrie. Nu as fi stiut asta daca nu as fi ajuns la concluzia asta daca as fi studiat Biblia. Studiat, nu citit.

Domnul porunceste interzicerea idolatriei, a vrajitoriei, analfabetismului Biblic. Domnul, prin Isaia, spune poporului sa isi aminteasca de El, sa se uite la cee in jurul lor, sa isi aminteasca istoria lor ca popor, sa vada minunile facute de El. Acelasi lucru ni-l spune si noua.

Istoria se repeta pentru ca nu suntem in stare sa invatam nimic din consecintele altora!

Niciun comentariu: