vineri, 15 aprilie 2011

ganduri framantate despre sfintire

De ceva vreme ma framanta niste lucruri legate de sfintenie, de cum poate fi ea aplicata in viata mea. Stiu ca n-o sa ajung sfanta pe pamant, nici daca as mai trai 100 de ani. Nu fac asta ca vine Pastele saptamana viitoare si vezi Doamne ... sa ma pregatesc pentru asta.
Am postat acu doua zile o scrisoare a unui tanar adresata unei fete. Sincer, mi-a fost un pic teama de reactiile negative ce le-ar starni scrisoarea asta ... insa m-am riscat pentru ca a venit in cel mai bun moment. Reactiile nu au intarziat sa apara din ambele "tabere". Fetele nu inteleg sau nu vor sa inteleaga cat de important e sa fii acoperita iar unii baieti nu vor recunoaste nici in ruptul capului ca se confrunta cu niste batalii.
Problema cred ca pleaca din cateva motive: fetele/femeile nu vor sau nu vor sa vrea sa inteleaga ca suntem diferite de baieti/barbati, tonul cu care se pune problema face "muzica", trendul e mult mai influent in viata noastra decat ceea ce spune Biblia despre cum sa ne raportam unii la ceilalti.
Am discutat cu fetele acest aspect si chit ca voi aparea ca o "baba incuiata si cicalitoare" ma risc sa explic niste lucruri. Am fost create cu design diferit de al barbatilor, cu instincte diferite, cu moduri de gandire diferite. De asta uneori ei par de pe alta planeta ... dar, sunt tot de pe pamant. Daca eu dau apa la soricei uneori fara nici un motiv .... si in ochii lor par cu probleme emotionale, si pentru noi anumite apucaturi ale barbatilor ii fac niste ciudati.
Nu am fost structurate ca vizualul sa aibe un impact ravasitor asupra noastra. Efectiv ne lasa rece. Nu v-ati intrebat niciodata de ce in Proverbe, mama lui Solomon ii spune sa aibe grija la cararea lui si sa nu se uite pe calea pe care umbla prostituatele? De ce se foloseste expresia ca se duce ca un bou la taiere? De ce nu i se spune unei fete asa ceva? Pentru ca vizualul nu are un asemenea impact pentru noi. Dar, folosim expresia "ca boul la taiere." Ooh, o folosim noi din plin cand nu ne place cum se uita X sau Y la noi. Ca nu o recunoastem cu voce tare e alta problema.
Ieri, am ascultat o predica a lui Cristian Barbosu in care explica curentul feminist din vremea lui Pavel care cuprinsese Efes, Corint si Roma. Se stia clar inainte ca o femeie prinsa in adulter era rasa pe cap, deci nu iti trebuia mult ca sa stii ce-i cu ea. Cea care isi tinea parul in vant (in public) era una ce profesa cea mai veche meserie si cea care isi strangea parul in coada sau coc sau sub cine stie ce accesoriu era o femeie cinstita.
Nu era greu sa distingi intre o fata cinstita si una care se ofera. Problema e ca pot sa imi cumpar haine care stau bine pe mine si mie sa imi placa cum arat in ele dar, sa fac pe barbatii de langa mine sa pacatuiasca.
Si nu ma refer la cei care in orice vad "forme" de femeie si nu-si pot controla instinctele.
Una din fete replica: "nu imi pasa ce crede el atata vreme cat mie imi place cum imi sta". Am rugat-o sa isi imagineze ca e cu sotul ei undeva si langa ei sta o mandra care isi etaleaza picioarele si decolteul iar sotul ei lupta din rasputeri sa isi ia privirea de la aceasta sau efectiv nu isi mai ridica privirea de la ea. Cum va reactiona? "Il voi pocni". "Dar de ce iti pasa?" "Pai pentru ca e sotul meu". "Acelasi lucru il faci tu acum, ispitind pe sotul, logodnicul, prietenul, fratele alteia."
Imi este foarte greu sa imi gasesc haine si nu pentru ca as fi cat Casa Poporului ci pentru ca hainele ce le gasesc in magazine sunt foarte mulate, transparente, decoltate, scurte. Stiu insa si magazine care nu isi lasa standardul jos si unde pretul e mai piperat.
Multumesc Domnului ca am putut discuta cu tata si fratii mei despre aceste aspecte, ca baietii/ barbatii care imi sunt prieteni au recunoscut ca se lupta cu ele, ca am inteles ca e important sa stiu ce e punct slab pentru ei si sa nu am grija sa nu devin motiv de cadere pentru ei. Multumesc Domnului pentru cartile ce le-am citit si din care am invatat ce e important pentru barbati si pentru femei. Un barbat se va simti iubit daca este respectat, pe cand o femeie se va simti respectata daca este iubita. Suna la fel insa nu e. Il voi arata respect unui barbat daca nu ma voi prezenta inaintea lui imbracata provocator, senzual, sexy.
Dragele mele, nu arati respect cand va imbracati "frumos" de provocator cu fusta ce va scoate fundul si soldurile in evidenta si va descopere picioarele, cand bluza este destul de transparenta sau semitransparenta, cand crapa pe sani sau cand nu mai aveati nasturi ca sa o incheiati pana mai sus.
Acest subiect m-a inebunit si pe mine din cauza tonului cu care era tratata problema si cel mai grav era ca eram acuzata si acuzate ca noi eram vinovate de cine stie ce intentii. E clar ca acei "barbati" nu aveau curajul sa recunoasca ca imaginatia le e bogata.
Vreau sa ma sfintesc. Si sunt in proces iar asta aduce transformari interioare in primul rand. Mentalitatea mi se schimba incet, incet. Ceea ce era normal, frumos, corect incep sa il vad diferit si asta pentru ca am decis sa las Duhul lui Dumnezeu sa ma modeleze si sa ma ajute sa nu fiu pricina de cadere, pacat pentru nimeni.
Datoria mea ca fata/femeie e sa nu il provoc pe barbatul normal de langa mine - asta inseamna scoala, servici, strada, bloc, autobuz, tren, avion sa nu aibe motive sa isi inchida ochii cand se intalneste cu mine. Daca moralitatea e cum e, e din cauza ca noi am lasat standardul jos pentru ca nu am vrut sa intelegem anumite lucruri, pentru ca nu am stiut ca ele sunt daunatoare, pentru ca ne-am lasat "vandute" ieftin, pentru ca am cochetat cu senzualul, provocarea, ....
Nu sunt pentru uniforma cum au negresele alea din corurile lor mari, Nu, in nici un caz. Sunt insa pentru decenta, pentru fuste care acopera picioarele, pentru bluze cu un decolteu ridicat, netransparente si mulate, pentru haine care nu provoaca barbatii.
Doamne imi cer iertare pentru ca m-am incapatant sa nu vreau sa accept diferentele, pentru ca m-a secat tonul cu care mi s-au impus astea, pentru ca "asa mi-a placut mie si imi place mie" si prin atitudinea si modul meu de a ma imbraca am facut pe cei din jurul meu, din biserica mea sa pacatuiasca. Vreau sa ma sfintesc si sunt constienta ca schimbarile nu sunt mici si vor costa insa .... accept costul.
Poate ca veti spune ca bat campii insa Il las pe Isus sa isi spuna parerea si acum nu va "servesc cu versete iar "acesti micuti" poate avea orice varsta de la 8 sau 9 ani pana la 150. In Matei 18:6-9 gasesc scris "Dar dacă cineva îl face să păcătuiască pe vreunul din aceşti micuţi care cred în Mine, ar fi mai de folos pentru el să i se atârne de gât o piatră mare de moară şi să fie înecat în adâncul mării. Vai de lumea aceasta, din cauza prilejurilor de păcătuire! Căci prilejurile de păcătuire vin în mod inevitabil, dar vai de omul acela prin care vine prilejul de păcătuire! Dacă mâna sau piciorul tău te fac să păcătuieşti, taie-le şi aruncă-le! Este mai bine pentru tine să intri în viaţă ciung sau şchiop, decât să ai două mâini sau două picioare şi să fii aruncat în focul veşnic! 
Şi dacă ochiul tău te face să păcătuieşti, scoate-l şi aruncă-l! Este mai bine pentru tine să intri în viaţă cu un singur ochi, decât să ai amândoi ochii şi să fii aruncat în focul Iadului!"

Vreau sa ma sfintesc! Mai vrea cineva?

10 comentarii:

Rodica Botan spunea...

Interesanta idee. Uite…noi toti sintem ceea ce sintem…Vine din interior. Dar in public, uneori facem eforturi sa aratam ca sintem ceea ce dorim sa fim. Ne purtam intr-un fel anume, ca sa lasam oamenilor o anume impresie. Cui vrei sa placi? Ce impresie vrei sa lasi?
Unii barbati se poarta urit cu familia acasa, dar in public vor sa para cumsecade, eleganti, distinsi…Femeile acasa umbla citeodata cu un ciorap in sus si unul in jos, dar in public vor sa fie elegante…perfecte in eleganta lor…Care-i motivul?
Te uiti la un artist care este preocupat de arta lui atit de mult incit n-are timp sa se ocupe nici de igiena lui personala. Ca unde este comoara omului, acolo este si inima lui…
Unde este comoara noastra? Tineretea are in ea insasi o doza de egocentrism…intregul univers se invirte in jurul propriei noastre persoane…vrem sa ne facem aparitia in asa fel incit sa impresionam…Dar pe cine? Trebuie sa existe o persoana sau mai multe carora vrem sa le cistigam privirile. Adesea insa uitam ca sintem priviti de sus mai mult decit de cei de pe orizontala. Ne intereseaza oare cum ne vede El? Este El important destul in viata noastra incit sa dorim sa-I facem placere? Sau vrem sa cistigam privirile celor din jur…a barbatilor, a femeilor care ne privesc? Ideea este valabila cu toti oamenii.
Adevarat, barbatii sint vizuali. Motiv pentru care sint afectati mai mult de revistele porno. Durerea este ca in momentul in care ai privit o imagine , ea ramine intiparita, arsa pe retina . Asa ca fetele trebuie sa stie ca fiecare imagine pe care o creaza este…eterna…undeva, in albumul mintii cuiva, ramine pentru totdeauna. Astazi s-ar putea sa nu te intereseze, ba chiar sa te maguleasca - dar posibil ca intr-o zi sa te ingrozesti de imaginile pe care le-ai creat si le-ai risipit peste tot. Poate intr-o zi, alta este imaginea pe care ti-ai dori-o…alta este persoana care ai vrea sa fi cu adevarat.
Iar pentru baieti…un sfat pe care l-am auzit de la altii mai priceputi. Daca vor sa aiba o casatorie buna in viitor, e bine sa nu-si incarce albumul mintii lor cu imagini care intr-o zi vor umbrii si distruge familia pe care o vor creia.
Mai cred ca daca baietii ar arata respect si interes pentru o fata care se respecta si prin felul in care se imbraca, ar inspira fetele sa corecteze felul in care se imbraca. Dar uitindu-se cu gura cascata si lasind la vedere o cascada de bale uitindu-se dupa femei imbracate “subtire” lasa impresia corecta ca astea sint valorile pe care le cauta la o femeie, la o fata…
As putea sa continui dar cred ca …sau sper ca am reusit sa-mi conturez ideea…

cella spunea...

Multumesc Rodica pentru completare ... si pentru ca nu sunt singura "ciudata" care striga pentru decenta ;)

Anonim spunea...

Frumoase gâmduri! Cred că Dumnezeu doreşte de la toţi să ne sfinţim în fiecare zi tot mai mult, şi de la noi bărbaţii ;)
Trebuie să fi provocator sau provocatoare pentu soţul sau soţia ta la tine în dormitor.
Cred că tot ce ai scris este valabil şi în dreptul persoanelor masculine, şi nouă ne place să fim MASCULI, să provocăm vezi cei care merg si trag de fiare pentru că poate nu mai sunt văduve sau bătrâni la care să le tăiem lemnele sau ... mă opresc pentru că risc să nu mă mai oresc din frustrările care le am atunci când privesc la tinerii din jur.
Numai bine!

Roze Alb spunea...

Cela, atat vreau sa spun. Domnisoare/doamne pedante si aranjate dar cu bun gust si decenta!!!! Acestea primesc respectul si atentia barbatilor seriosi.
Daca vreti atentia altui gen de barbati, scurtati fustutza, mulati bluzutza.

Multumim Cela pentru un astfel de articol.

cella spunea...

Marcel, multumesc frumos pentru ganduri si ... crede-ma ca m-as risca sa intru mai tare in subiect. Cred ca unele lucruri nu se fac pentru ca nu se stie ca ar trebui facute ... cum sa fie facute.
Daca noi tacem, cine vrei sa vorbeasca?

cella spunea...

Roze draga,
cred ca ar trebui scoase de la naftalina modele de fuste si bluze ...
Si invelite sfaturile in dragoste atunci cand sunt date, in dragostea Lui Christos si rugaciune, eu cred ca lucrurile se vor schimba. Cred ca doar asa vom avea fete/femei si baieti/barbati seriosi.

Corina spunea...

Da, si eu vreau sa ma sfintesc. Si cand am citit scrisoarea aia, si acum, realizez tot mai mult ca modul in care ma imbrac conteaza si e un mod de a arata cine sunt si a cui sunt. Sunt fiica de Dumnezeu, asa ca asta ar trebui sa spuna si hainele mele.
Asa ca, punand in practica ce ai scris tu, am sa am grija ce fuste, pantaloni, bluze imi aleg ... si port, pentru ca ochii altora sa nu se opreasca asupra mea din motive gresite, ci pentru modul in care Domnul lucreaza in mine, transformandu-ma si facandu-ma fericita in El.

cella spunea...

Corina,
ma bucura decizia ta, ma bucur ca ai inteles lucrurile si apoi ai luat decizia asta.
A Lui Christos sa fie gloria!

Felicia spunea...

Dear Cella,
revizuind afirmatiile anterioare referitoare la postarile tale de pe blog, te felicit si cand spun acest lucru il spun din toata inima, si ma rog a Dl sa te biencuvanteze vesnic pt tot ceea ce faci in raspandirea ADEVARULUI CURAT!!!
Si eu vreau sa ma sfintesc si ma rog pt lucrul acesta, este singura modalitate de a fi placut Dului si de aduce jertfe de miros placut,si acest proces trebuie sa aibe loc zi de zi si clipa de clipa..Dne ajuta!
Este adevarat tot ceea ce ai scris, si am experimentat intens lucrul acesta in viata mea, trebuie sa fim atente pt ca sa nu fim un prilej de pacatuire...Dar pe langa toate aceste si barbatii trebuie sa isi faca legamant cu ochii asa cum Iov a procedat...si Dne ajuta"i si pe ei...Scumpa mea GBU si fie ca puterea Divina sa te insoteasca pe mai departe in tot ceea ce vei face!:* Feli

cella spunea...

Uuuuu Feli, join in the clubul celor dornici de sfintire.
Tata sa te binecuvante in locul unde esti, si ... desi e greu si uneori seamana cu puscaria, cred ca stie El de ce e asa.
Nu uita, e numai pentru o vreme.