joi, 14 aprilie 2011

Ialda shel Hashem

Cum sa Il intreb ceva pe Domnul? De unde sa stiu ca El imi raspunde? Si daca nu imi raspunde? Ce sa fac? Cum sa Ii spun? Cand? Cu voce tare? In soapta? In gand? Cu Adam statea de vorba in Gradina Edenului, era prietenul lui Avraam, cu Moise vorbea fata in fata, cu Iosua vorbea insa nu ca si cu Moise, Isus a fost pe pamant insa oamenii s-au prins cam tarziu ca e Mesia ... dar eu, in 2011 cum sa aflu care e raspunsul Lui? Si nu intreb daca sa beau ceai sau cafea ... Am intrebari grele, unele personale ... unele mai generale insa sunt importante.
Iosua a dat-o in bara puternic cu gabaoniti desi nu a studiat numai el hainele si mancarea acestora. Era toata floarea aleasa a lui Israel acolo. Au decis cu totii ca erau vechi hainele, ca mancare a depasit demult termenul de garantie. Bine ca inca nu se inventase DSP-ul (Directia de Sanatate Publica) si DSV-ul (Directia de Sanatate Veterinara) ca altfel le inchidea brutaria si fabrica de vin gabaonitilor.
Vestea ca Domnul e cu poporul Israel s-a raspandit peste tot si, nu aveau internet, radio, ziare, tv, telefoane mobile, nici telefon fix ... comunicarea nu era asa in voga atunci. Gabaonitii, vecini cu locul unde poposisera evreii, au gandit o strategie isteata. Au gasit oameni la care sa nu le tremure maduva cand mint, sa nu roseasca, sa fie stapani pe ei cand vor insela un popor intreg si i-au trimis sa ii insele pe copiii Domnului. Si, Iosua nu isi mai strange batranii ca sa intrebe pe Domnul ce sa faca, cum sa actioneze ca sa nu o dea in bara. Nuuu, isi aduna batranii poporului si se apuca baietii sa studieze acolo painea, vinul, hainele si papucii oaspetilor lor. Nici unul din ei nu zice: Mai oameni buni, haideti sa intrebam pe Domnul. Abia ne-am luat-o in freza cu Acan, nu ne-a fost suficient? Nici unul din ei nu face asta. Iosua are asa niste indoieli insa ii sunt linistite repede de gabaoniti.
Discuta ei acolo si Iosua face legamant cu ei iar toti batranii ii asigura ca vor respecta intelegerea. Toti .... toti.
Cine erau gabaonitii? Afla ei in trei zile si acum vine reactia poporului care murmura la adresa conducatorilor.
Citesc in Iosua 9: 14: "Israelitii le-au verificat proviziile si nu L-au mai intrebat pe Domnul". Adica nu L-au mai deranjat cu o asa problema minora. Planul superdetaliat de bataie impotriva cetatii Ai, pacatul lui Acan nu le fusese destul de clar ca pe Dumnezeu Il intereseaza fiecare aspect, detaliu al copiilor Sai. Parca sunt amnezici.
Dar, de ce ii judec pe ei? Eu sunt mai breaza?
Mi se spune ca Dumnezeu e ocupat cu altii, ca acum e razboi prin tarile arabe, ca e cu japonezii dupa tsunami si are grija de ei ca mai toata zona aia e in cutremure. Sau ca are probleme mai importante ca deciziile mele, intrebarile mele. Doar n-oi fi eu asa importanta. Trebuie sa ma descurc, sa ma bazez pe mine, pe intelepciunea mea, pe ceilalti si  ... sa merg inainte. Dar, normal ca trebuie sa ma incred in Dumnezeu ca de aia mi-a dat minte si pe altii pe langa mine.
Apoi, nu mai inteleg nimic. Ori ma bazez pe El, ori pe ceilalti? Pe cine ma bazez mai mult? Pe oameni ca ii vad si-s aici langa mine? Pe Dumnezeu ... desi nu Il vad? Dumnezeu imi spune ca El stie de fiecare fir de par de pe capul meu ... Cei apropiati nici macar nu stiu cate fire de par imi cad intr-o zi d`apoi cum sa stie de soarta celor ce inca stau pe cap? Dumnezeu stie gandurile mintii si inimii mele, stie fiecare atom al celulelor mele, apropiatii poate ca stiu culoarea ochilor mei si mai mult sau mai putine detalii. Dumnezeu imi stie trecutul, prezentul si viitorul, cunoscutii imi stiu trecutul.
Ca sa aflu unde ma vrea Domnul, trebuie sa vreau sa raspund invitatiei Domnului de a ne cunoaste. El a pus in mine inca de la creatie, dorul dupa El. Dorul se trezeste in mine si incepe sa doara. Cu cat aflu mai multe despre El, cu atat vreau sa stiu mai multe. L-am cunoscut pe Domnul insa relatia nu a stagnat. Christos mi l-a prezentat ca Tata a Lui si Duhul sfant e Cel ce mi-a povestit cat de mult ma iubeste Domnul, ca vrea sa ma infieze, ca vrea sa ii fiu fiica ...
Pe mine ma vrea sa ii fiu fiica? N-a gresit adresa, personajul?
Nu. Prin moartea Lui Christos pe crucea de pe Golgota am devenit fata Tatii, a Dumnezeului cerului si pamantului, a Celui de necuprins, nemarginit, atotputernic. Incet, incet urechile mele s-au deprins sa Il auda, inima mea a invatat sa ii simta dragostea, sa tanjeasca dupa prezenta Lui.
Am invatat (mai nou) ca Atotputernic in ebraica se spune Hashem si imi place cum suna acest atribut. Si daca spun ca sunt fata Tatii (Ialda shel Abba), a Celui Atotputernic spun: Ialda shel Hashem.

4 comentarii:

Gli Glitzz spunea...

vorbiti ebraica? ;;)

cella spunea...

Imi doresc sa pot si imi caut profesor insa deocamdata nu am gasit. Dar asa cum pot intelege melodiile, caut versurile pe net, le traduc si ... asa inteleg si eu ce se canta, apoi invat melodiile:d

Gli Glitzz spunea...

pff..si eu imi caut profesor si ma gandeam ca "v-am gasit" :))
fiti binecuvantata! >:D< foarte interesante articolele de pe blog, felicitari! >:D<


Bitachon. Baruch Shem Kivod Malchuto LeOlam Va'ed! (Trust in God. Blessed be His Glorious Name Whose Kingdom is Forever and Ever!)
http://www.shma-israel.org/music.php

cella spunea...

Acum se pare ca sunt doua ce cauta profesor de ebraica ;)).
Multumesc de apreciere si daca nu ma mai iei la dvoastra e si mai bine ;).
O saptamana de poveste sa ai!