miercuri, 6 aprilie 2011

Rahav da lectii de viata

Si ieri am citit capitolul 2 din Iosua. Imi doresc sa ii iau un interviu unei eroine care la acel moment numai eroina nu era, cel putin din punctul de vedere al moralitatiii evreiesti. Incerc sa imi imaginez cam cum era imbracata si cred ca in nici un caz nu era dezbracata ca cele pe care le vedem azi practicand cea mai veche meserie din lume. Habar nu am de ce a ajuns sa practice aceasta meserie. Avea frati, surori, tata, mama ... rude, relatii si cunostinte.
Iosua trimite doi spioni ca sa vada ce si cum e in Ierihon. Nu vreau sa ii banui pe spioni de nimic indecent si imoral pentru ca se pare ca Rahav avea un soi de hotel, motel, pensiune, casa de poposire, han. Imparatul afla despre cei doi vizitatori. Normal ca afla ... spionajul nu e ceva nou, ceva modern ... Aha, e de cand lumea ... 
Cumva Rahav realizeaza ca musafirii ei sunt in pericol si fiind femeie desteapta isi ascunde musafirii undeva pe acoperisul casei sub niste snopi. Nu cred ca cei doi fusesera singurii spioni pe care Rahav ii vazuse.
Descopar la ea dincolo de profesia ei, o teama de supranatural, de Dumnezeu. Intalnea mereu straini, erau cazati la ea si pe langa mancare si alte servicii, ea afla amanunte internationale sau ... zonale. Era un fel de birou de informatii externe. Cred ca stia sa afle informatiile.
Nu degeaba imparatul a trimis o echipa la ea sa afle informatii. Pana si imparatul o stia pe Rahav. Nu cred ca o stia ca pe o prostituata cat ca pe un om important la zidul cetatii, un om care stia sa afle detalii si vesti de la trecatori.
Rahav auzise de evrei. Stia de Marea Rosie, de egipteni, de cate cuceriri facusera evreii, de faptul ca Dumnezeul acestora nu era unul ca al lor mut, surd, chior si de piatra ci unul viu, care face minuni, cu care nu trebuie sa te pui rau. Si, poate ca cetatenii Ierihonului au de gand sa se opuna si sa lupte cu evreii insa ea deja stia ca ei vor cuceri cetatea.
Face o intelegere cu cei doi spioni si dupa ce ii coboara pe zid afara imediat leaga un for rosu de fereastra casei ei. 
Multa vreme nu am inteles de ce Biblia o mentioneaza pe Rahav. Pfoailei ... nu scrie ca e o curva, prostituata? Cum sa ne povesteasca despre ea? Numai ca in Biblie gasesc povestite vietile oamenilor ... asa cum au fost ei, unii mai buni, unii din ei au fost pramatii, unii au curvit pana au la extreme, unii l-au cautat pe Dumnezeu, unii au murit pentru El. Rahav insa este prinsa in genealogia lui Christos, se va casatori cu un evreu si asa intra in poporul evreu, sub ocrotirea Dumnezeului acestora. 
Si ce ma rog as putea invata de la ea? Ce ma rog bun am gasit la ea de invatat? Pai ... era o femeie informata, desteapta, cu relatii, cu influenta in cercul in care se invartea. Si mai cred ca dincolo de profesia ei era o femeie respectata in Ierihon si de incredere. Apoi, informatiile nu treceau pe langa urechile ei, nu a lasat povestile despre Dumnezeul lui Israel sa ii intre pe o ureche si sa ii iasa pe cealalta. A meditat la ele, a povestit cu ierihonenii din cercul ei despre ele, stia ca si ei se tem de Dumnezeul evreilor, ca erau cuprinsi de o frica paralizanta gandind ca evreii se indreapta inspre ei. "Din cauza voastră noi suntem îngroziţi, iar locuitorii ţării sunt topiţi de frică. Am auzit cum, la ieşirea voastră din Egipt, Domnul a secat înaintea voastră apele Mării Roşii şi am aflat ce le-aţi făcut lui Sihon şi lui Og, cei doi regi amoriţi de la răsărit de Iordan, pe care i-aţi nimicit cu totul.Când am auzit lucrurile acestea, ni s-au înmuiat inimile şi fiecare om şi-a pierdut curajul din cauza voastră, fiindcă Domnul, Dumnezeul vostru, este Dumnezeu sus în ceruri şi jos pe pământ!" Iosua 2:9-11

Pe ea insa o interesa Dumnezeul lor mai mult decat poporul in sine. El era subiectul ei de interes, cum este El, cum reactioneaza, cum relationeaza, cum lucreaza, vorbeste, ce s-ar schimba daca ar avea incredere in El. De aceea le spune: "Acum dar, vă rog, juraţi-mi pe Domnul că veţi arăta faţă de familia tatălui meu, aceeaşi bunătate pe care şi eu am avut-o faţă de voi. Daţi-mi un semn demn de încredere că veţi cruţa viaţa tatălui meu, a mamei mele, a fraţilor mei şi a surorilor mele împreună cu tot ce au şi că ne veţi salva de la moarte." Iosua 2:12-13.

Nu numai ca auzise de Dumnezeul evreilor insa in sufletui ei se cuibarise credinta in El. Si, le cere spionilor sa jure pe Domnul, pe Cel care nu isi ia cuvantul inapoi, pe Cel care daca a promis ca va salva pe cineva, El chiar o va face, nu minte, nu isi ia cuvantul inapoi. Rahav, prin credinta in Dumnezeu si-a salvat familia. Si ce a primit dincolo de familia salvata? A primit un loc de onoare in galeria credinciosilor, e parte din genealogia Lui Christos.
Dincolo de titluri, profesie, frumusete, infatisare fiecare din noi tanjim sa fim iubiti, protejati, acceptati de cineva care nu isi ia cuvantul inapoi, care ne iarta trecutul si ne da o sansa, ne da posibilitatea de a lua de la capat schimbati cu 180 de grade. Ce om face asta? Nici unul ... asa ne e firea ... Dar, gasesc mult mai mult decat astea in Dumnezeu, gasesc ca dorul ce-mi arde fiinta imi e potolit de El. Nu pot explica asta cum nu pot explica multe insa in El am gasit viata, iertarea, pacea chiar in mijlocul furtunii, protectia, mila, indurarea ... 

2 comentarii:

Ligia spunea...

Multumim pentru gandurile tale cu care ne incurajezi, Cella!

cella spunea...

Hei Ligia;)
azi chiar am descoperit cat de faina era Rahav;) si ... vreau sa nu mai fiu egoista si cum is cu gura mare ... spun si eu ;) cu drag ce-am invatat.