luni, 2 mai 2011

credinciosia este rasplatita

Doua femei au revenit in Bethleem, au fost in centrul atentiei o vreme, nu prea lunga, ca oamenii aveau treaba, incepea secerisul si nu era vreme de barfa, stat la taclale. Situatia lor era cam ... AMARA si banuiesc ca Naomi nu era chiar in cea mai buna conditie psihica. Cred asta pentru ca Rut pare ca vede si simte criza prin care trec destul de bine. Poate Rut stia cum se munceste la camp iar Naomi era total straina de aceste indeletniciri ...
In una din zile, Rut isi cere voie sa mearga sa culeaga spice de pe urma culegatorilor si la sfatul lui Naomi, nu haladuie pe toate ogoarele, dandu-se in stamba. Intra pe unul, cere voie de la cel ce supraveghea seceratorii si acesta, recunoscand-o, o lasa sa culeaga. Dar, apare Boaz - stapanul ogorului si intreaba cine este tanara femeie. Imi place raspunsul supraveghetorului dupa ce ii explica cine e: "Şi de azi dimineaţă, de când a venit, a stat în picioare până acum şi nu s-a odihnit decât pentru puţin timp, în adăpost" (Rut 2:7). Putea sa spuna numai ca e moabita ce a venit cu Naomi si despre care s-a facut valva in cetate insa acesta remarca seriozitatea tinerei femei. Cu alte cuvinte: "Stapane, fata asta n-a venit sa atraga atentia baietilor si barbatilor mai mult sau mai putin tineri, nu a provocat pe nici unul din ei, nu "s-a dat" la ei. A stat in adapost, putin cat sa se odihneasca." Oamenii maturi stau in adapost, cei care nu mai au chef de relatii ocazionale, cei ce isi pastreaza numele nepatat.
Boaz este impresionat de ce aude si merge la ea spunandu-i sa nu mai mearga in alte ogoare, sa ramana pe pamantul lui ca sa culeaga spice si sa se fereasca de slujitorii lui pentru a evita orice fel de abuz. 
Cei zece ani in casa unei evreice ii schimbasera mentalitatea, modul de exprimare a tinere moabite, raspunde lui Boaz intr-un mod destul de evreiesc, stie chiar binecuvantarile sa le rosteasca. Si , recunoaste ca cuvintele de apreciere venite din partea lui Boaz i-au mangaiat si atins inima care ... din cauza situatie in care se afla era cam la fel ca a soacrei sale ... AMARA.
Pamantul pe care se afla era al unei rude de-a socrului sau, ea habar nu avea de asta. Si proprietarul, nimeni altul decat Boaz, o cheama sa manance cu slujitorii lui, ii da o portie se pare ca destul de mare, nu asteapta sa termine servitorii lui ca sa ii dea resturi. Si nu ii da mancarea ca unui caine ci o cheama sa stea la masa cu ei, sa intinda mana in aceleasi vase, sa manance mancare cu gust, sa se bucure de ceea ce mananca ... 
Cred ca Boaz absolvise ceva cursuri de psihologie sau psihiatrie de o trateaza cu atata sensibilitate pe Rut, tine cont de starea ce traspare pe fata ei, da ordin servitorilor sa nu se atinga de ea fizic, psihic, emotional ... Sa o lase in pace, sa ii arunce spice din snopi ca aceasta sa aibe ce sa ia cu ea acasa. Chiar daca acum era o cersetoare, o saraca lipita pamantului, la momentul acesta situatia ei psihica si emotionala nu trebuia facuta mai AMARA decat era prin alt fel de comportament.
Rut nu infuleca tot ce prinde ci mananca atat cat ii trebuie. Ce i-a ramas, duce acasa soacrei ei care manca acum amaraciune ... pe indelete. Vazand saculetul cu grau (corespondentul a 22 de litri), boabele prajite aduse de Rut, inima soacrei incepe sa intrezareasca speranta, bucuria incepe sa isi faca loc in inima, situatia si viata lor.
Naomi afla detaliile intalnirii lui Rut cu Boaz, ce a spus el, ce a spus ea, cum a fost binecuvantata si dintr-odata vad ca Naomi efectiv parca invie: "Binecuvântat să fie el de Domnul, Cel Care nu Şi-a părăsit îndurarea pentru noi cei vii şi pentru cei ce au murit! "(Rut 2:20). 
Toate conexiunile se fac in capul lui Naomi: Boaz e nepotul sotului meu, el de fapt e printre cei cu drept de rascumparare, nu ne-au uitat toti, nu toti au uitat ce inseamna bunatatea, indurarea, n-a uitat ca suntem rude, ca orice s-ar intampla, sangele apa nu se face ... 
Rut, sa nu te duci in ogorul altcuiva, acolo la Boaz in ogor sa stai, cu slujitorii lui, sa nu te gaseasca altii in alte ogoare.Rut asculta de ce ii spusese soacra ei, Naomi si de cel ce avea drept de rascumparare pentru ele, de Boaz. Cam doua luni tine secerisul si zi de zi Rut a cules spice de orz si grau de pe pamantul lui Boaz. Nu locuia cu slujitorii lui Boaz sau pe cine stie unde, ci impreuna cu Naomi, soacra ei.
Si ieri am vazut influenta vietii idolatre asupra poporului care aduce promiscuitate sexuala insa din ordinul lui Boaz vad clar ca nu mai exista o decenta fata de nimeni. De asta ii spune lui Rut sa nu mearga in alte ogoare ci sa stea cu slujitorii lui care au primit ordinul de a nu se atinge de ea, de nici un fel. II asigura siguranta fizica ca sa ii dea confort psihic si emotional insa in acelasi timp ii asigura si confortul material care aduce bucuria si speranta in viata ei si a soacrei ei. 
Ramanand credinciose Lui Dumnezeu chiar daca situatia le era AMARA, au putut experimenta bunatatea, credinciosia, au vazut cum Dumnezeu isi impineste promisiunile in ciuda tuturor conditiilor de viata.

6 comentarii:

Unknown spunea...

frumos model, Boaz asta, om cu minte si care a inteles ce inseamna legea "sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti" pentru el nu e doar un ritual, ci pune in practica in sensul cel mai curat si lipsit de motive ascunse:)...

cella spunea...

Abia astept sa ajung in cer sa il cunosc personal;)

Unknown spunea...

ciudate intalnirile astea din cer... am putea sa le spunem intalniri de gradul 10 ca doar intalnim EXTRAordinarii acestei lumi....

cella spunea...

Prima data Il intalnesc pe Tata, apoi pe ceilalti ... la rand ;)

elena marin-alexe spunea...

Bine relatata istorisirea biblica. Cine ramane credincios lui Dumnezeu are doar de castigat si aici si in viata viitoare.
O seara binecuvantata draga mea Cella!

cella spunea...

Elena asta incerc sa invat si eu de la Naomi si Rut ;)
Si ... de ce nu, de la Boaz ;)
Multumesc de urare si tie o seara tihnita sa ai;)