marți, 3 mai 2011

servitoare sau nevasta?

Interpretarile textului din cartea Rut 3 m-au facut sa nu imi fie foarte draga Rut, sa ma gandesc la tot felul de idei, sa o banuiesc pe Naomi de tot felul de idei crete si imorale ... Asa trebuie sa faca o femeie mai in varsta? Sa o sfatuie pe cea mai tanara cum sa atraga barbatii? E Naomi o femeie serioasa? Sau actioneaza asa pentru ca Rut ii e nora si nu fiica? Ca sa nu mai spun ca am auzit la nunti spunadu-se clar si raspicat ca femeile in varsta ar trebui sa reciteasca cartea Rut si sa le invete pe femeile tinere cum sa isi atraga viitorii soti. Mi se face greata de idee si de cei ce le pot debita  ....
Ideile de tot felul in legatura cu sfatul dat de Naomi nurorii sale s-au dus pe apa sambetei cand am citit prima data care era contextul istoric, social al vremii s-a facut lumina. Am inceput sa o indragesc pe Naomi si Rut iar Boaz dintr-un "prost, babalau, incapabil sa se insoare incat e nevoie sa il ceara Rut de nevasta" (exista si ideea ca ar fi avut ceva deficiente fizice si / sau era trecut de varsta casatoriei) se transforma intr-un barbat cu capul pe umeri, serios, unul ce actioneaza ca un "preot" intr-o familie.
In mod normal, Naomi era cea care trebuia sa ceara dreptul de rascumparare si aceasta putea avea doua implicatii: sa devina servitoarea sau sotia acelui barbat. Nu cred ca Naomi avea 100 de ani si de aici imposibilitatea de a cere dreptul de rascumparare, insa in casa ei era o femeie tanara careia trebuia sa ii asigure o protectie pe termen lung, fie ca servitoare, fie ca nevasta a unui rascumparator. Daca ar fi fost ceva imoral in acest act atunci Boaz ar fi sarit in sus si i-ar fi spus cateva de dulce lui Rut. Insa cum reactioneaza acesta? "Binecuvantata sa fii de Domnul copila mea, a zis el. Dragostea pe care ai arat-o la urma spune mai mult decat ceea ce ai facut prima data, de vreme ce nu ai umblat dupa cei tineri, fie ei bogati sau saraci. De aceea, copila mea, nu te teme."
Ea ceruse rascumparare pentru ea si soacra ei iar Boaz vede dragostea acestei tinere femei si dedicarea pentru Naomi, soacra ei. Nu se vorbeste aici de vreo dragoste pentru el, nu o banuie pe Rut ca ar fi avut fluturi in cap si stomac Rut. Nu au zburat fluturii nici in capul lui Boaz ...nu, nici vorba. Era o chestiune serioasa, legala, de viata si de moarte aici, in nici un caz nu e vorba de dragoste ... si mai mult de atat, de imoralitate.
Nu stiu si nici nu am gasit nicaieri scris ce ritual public se facea cand se cerea dreptul de rascumparare, insa se pare ca trebuia sa descalti pe cel de la care iti cereai rascumpararea ... pana la urma cereai sa intri sub protectia acelei persoane, acceptai autoritatea lui asupra ta .... puteai fi cea din urma servitoare sau nevasta lui (asta in cazul in care el voia asta, putea fi necasatorit si tu sa ii devii servitoare, asa ca fluturii ii puneai la pastrat).
In noaptea cu pricina, era un fel de sarbatoare, toata lumea era in arie, era la finalul procesului de treierat, vanturat, pus granele in hambare. Sarbatoarea asta... putea degenera intr-o petrecere destul de desuchiata. Boaz nu se incurca cu nici una din slujitoarele lui ca sa petreaca in stil mare, de aici pot vedea ca era om serios si nu umbla "din floare in floare". Nu, nu s-a dus acasa lasandu-si servitorii sa se destrabaleze ci a ramas in aria lui. S-a asezat langa un stog sau capita de fan  si s-a culcat. Nimeni nu te intreba in acea noapte ce cauti in camp, de aceea nimeni nu o ia la zor pe Rut sa o intrebe ce cauta acolo.
Boaz o asigura ca va cere rascumpararea pentru ea, nu ii spune daca ea va deveni servitoare sau nevasta. Nu e nimic romantic, cu admirat de stele, luna, nu se intampla nimic sexual, sau tactil intre ei. Ea ramane culcata la picioarele lui. Cand inca era intuneric, se trezesc, el ii da sase masuri de orz si ea pleaca acasa la Naomi sa ii povesteasca cum a fost.
M-am intrebat de ce trebuia sa fie inca intuneric afara, sa nu poti sa deslujesti chipul omului cu care te intalnesti, de ce sa nu afle nimeni ca ea fusese acolo in arie? Insa, Boaz a vrut sa ii asigure reputatia nepatata, atat ei cat si lui. Erau doi oameni maturi insa era noaptea destrabalarii iar el voia sa nu aibe "codite" si acum voia ca nici ea sa nu aibe. Reputatia nu e ca o haina ce o folosesti cum, cand, unde vrei si desi a ajuns ca o carpa o poti purta la petreceri ale inaltei societati.
Boaz observase femeia asta timp de doua luni de zile, zi dupa zi vazandu-si de treaba ei in aria lui. Nu umbla dupa nici un barbat, indiferent de varsta, statut material sau social, ca tine la reputatia ei, la statutul ei, la soacra ei si la statutul ce il avusese si ... il mai avea. Cu alte cuvinte, Rut era o tanara femeie serioasa.
Imi place de Boaz. Auzisem numai istorii despre el, numai prostii ... dar vad dincolo de cuvinte si istorie un barbat caruia ii pasa de femeia din fata lui, de situatia ei materiala, emotionala, psihica, de reputatia acesteia, tine cont de onoarea ei. A fost extrem de impresionat in celebra noapte din arie sa descopere cata dragoste si atasament se pot gasi in inima acestei tinere femei. Asa ca decide sa o rascumpere, sa o ia sub aripa lui, sub protectia lui. Nu ii spune cu ce statut o va rascumpara si nici Rut nu il intreaba: "mai Boaz, domnule Boaz, stapane Boaz sau simplu Boaz si cum o sa ma rascumperi? Ca sclava sau ca nevasta? Hai nu ma tine asa in sah ca pana cand rezolvi tu situatia mai dureaza si eu ma duc acasa si vreau sa ma culc linistita."
Situatia era mult mai grava decat pot eu sa imi inchipui, venea toamna si cele doua femei erau cu statutul de cersetoare, sarantoace, fara casa, fara acoperis deasupra capului. Banuiesc ca stateau prin vreo camaruta data din mila de cineva. Pamantul era luat de comunitatea cetatii ... erau sarace lipite pamantului. Pe Rut o interesa sa stie ca va avea un acoperis deasupra capului ei si a soacrei, o mancare calda si buna si ii ajungea.

6 comentarii:

Oana spunea...

Frumos Cella... emoţionant...
Dragostea aceea stabilă, trainică, adâncă şi întemeiată e oricând de preferat...fluturilor din stomac.

Anonim spunea...

Multumesc mult Cella, prin tine mi-a vorbit Blandul nostru Pastor! Fii binecuvantata!
O zi plina de dovezile iubirii Lui!
Te imbratisez cu mult drag!
Dana

cella spunea...

Oana,
asa de impresionata sunt sa descopar dincolo de aparent, cuvinte, de ceea ce am stiut pana acum ...

cella spunea...

Dana,
o descopar pe Rut si acum inteleg de ce e in genealogia lui Isus.
Era o femeie de nota 100 daca se poate spune asta.

AICISIACUMACOLOCURAND spunea...

Dar Domnul Dumnezeu care a fost totdeauna Aparatorul vaduvelor si Tatal orfanilor i-a dat cu MULT MAI MULT!Cum ?In ce fel?Dumnezeesc -SA FI STRAMOASA DOMNULUI ISUS!!E CEVA ? NU ?
SA NU CEREM PUTIN ?SA NU NEMULTUMIM CU ORICE CAND AVEM ASA UN TATA !
P.S.Fii sigura ca nu ma gandesc la lucruri pamanesti fara valoare vesnica cand spun SA CEREM MULT ,ASA CA NISTE FICE DE IMPARAT !

cella spunea...

Virgini,
ai atins un alt punct sensibil al femeilor ... stima de sine.
Habar nu avem cine suntem. Habar nu avem cine suntem din punctul de vedere al Lui Dumnezeu. ;)