vineri, 1 octombrie 2010

acceptare, negare, indiferenta ...?

Am vazut documentare in care se incerca sa se argumenteze si demonstreze ca Isus nu a murit pe cruce, ca atunci cand a spus ca ii e sete i s-a dat un drog care il tinea in viata multa vreme pentru a i se prelungi agonia. Numai ca cei ce afirma asta trec peste un amanunt. Isus nu a baut ce i s-a oferit.
O alta idee e ca El de fapt nu a murit ci a cazut intr-un soi de coma si soldatii romani s-au inselat crezandu-l mort. Insa aici se uita un alt aspect - soldatii romani aveau faima si stiau sa omoare oameni iar istoria o dovedeste din plin. Nu i s-au sfaramat oasele ca celorlalti insa o sulita i-a intrat in coasta si a curs apa si sange. Asta dovedeste ca e mort ...
Mai nou, am auzit ca unul dintre crucificatii de langa el ar fi fost doctor (banuiesc ca nu de talhar e vorba) si cand au ajuns in mormant i-a dat lui Isus ceva medicamente puternice iar El si-a revenit. Numai ca Isus a fost ingropat singur si soldatii erau de paza ... au sapat amandoi un tunel sa iasa din mormant? Doi morti se apuca sa se trateze unul pe altul si apoi doctorul moare si Isus ramane in viata? Se vede ata alba de la distanta ...
Mormantul a fost gol pentru ca atunci cand era pe cruce cainii au mancat trupul Lui Isus. Insa iar se uita aspectul ca soldatii ii pazeau pe crucificati, si nu orice soldati ci cei romani. Apoi, Iosif din Arimateea care nu era oricine in acea vreme nu cred ca si-ar fi lasat numele terfelit in ironii si presupuneri. El e cel ce l-a luat pe Isus de pe cruce si a fost la tot procesul de inmormantare si imbalsamare si a fost acolo cand s-a pus piatra la mormant. Iar procesul asta nu e facut de un om sau doi ... sunt cativa oameni implicati.
O alta presupunere ar fi ca Isus a fost intr-un soi de coma si a treia zi si-ar fi revenit. Dar, El nu apare tumefiat, umflat, vanat de la atata bataie. Se arata femeilor, ucenicilor pe drumul Emausului, apoi in camera de sus in trup si Toma este invitat sa vada semnele din maini si de la coasta strapunsa. Aceste rani devenisera semne, cicatrici vindecate .... nu ii supurau ranile cand s-a aratat ucenicilor si nu avea nevoie de pansamente.
Sau, ... El n-a inviat ci s-a descompus ... pai atunci cei ce L-au vazut si au vorbit cu El ce e cu ei? Sunt nebuni de legat?
E mort si bine ascuns. Sa fim seriosi. A pus pe jar lumea vremii si oriunde ar fi fost ascuns ... povestea ar fi rasuflat la un moment dat ... orice informatie se platea bine, asa ca .... oasele ar fi aparut.
Insa este explicatie care ma distreaza tare de tot. Cica Petru a fost atat de marcat de vinovatie incat intra intr-un fel de delir sau stare de euforie si isi inchipuie pe Isus viu si ca Il iarta. El spune asta celorlalti si ei il cred. Si Pavel pe drumul Damascului are o astfel de experienta si ceilalti ucenici sunt atat de marcati incat experimenteaza colectiv aceasta si de fapt e o cauza a durerii lor aceasta stare de euforie si delir. In aceasta stare ei spun celorlalti despre inviere si uite asa se propaga ideea de inviere si toti ce cred intra in aceasta stare. Nu stiam ca delirul e contagios.
Se tot spune ca oamenii din acea vreme erau asa mai putin educati ca noi, erau primitivi si de asta au crezut in inviere, au sperat in nemurire iar noi nu credem lucrurile asa usor pentru ca suntem oameni destepti si evoluati si inca evoluam si de asta suntem asa de inteligenti si de analisti.
Un singur docmentar facut despre constructiile vremii si despre scolile de filosofie ale vremii imi arata ca nu ajung nici la piciorul broastei si faptul ca am un computer iar nenea Google imi da raspunsul nu ma atesta ca inteligenta, ca desteapta. Faptul ca pun carnea in congelator si ea tine mult si bine acolo inghetata nu inseamna ca eu sunt mai desteapta si evoluata. Aveau metode de conservare de iti mintea in loc .... si apoi carnea lor nu isi pierdea calitatile nutritive cum si-o pierde a mea din congelator.
Revenind la inviere, Isus inviat a facut ca puzzle-ul din proorocii sa capete sens, tot ce stiau din lege si proorocii s-a implinit in El. De asta au crezut, pentru ca stiau cine trebuie sa vina. Stiau ce trebuie sa faca. Stiau ca va muri si ca va invia. Iar profetia din Isaia 53 nu le era straina si apoi explicatia o duceau de la parintii lor Adam, treceau pe la Avraam, Isaac si Iacov, treceau pe la Moise si duceau firul rosu pana la Isus.
Isus inviat se arata femeilor iar ele in acea vreme nu aveau nici un statut social, se arata ucenicilor si mananca cu ei, Toma e invitat sa puna mana pe El, intr-o dimineata pregateste micul dejun unei echipe de barbati ce toata noaptea au pescuit. Acolo pe malul marii, Isus cel inviat Il restaureaza pe Petru intre patru ochi si apoi in fata celorlalti.
Pe drumul Damascului Isus cel inviat se arata lui Pavel si lumina ce Il inconjoara ii orbeste pe toti ... iar Pavel nu era inconjurat de pierde vara ... si nu era un om de doi bani.
Isus a murit si a inviat implinind planul Trinitatii. Isus este Mesia, este Hristos. Este cel prin care eu am viata, o viata noua. Fizic e posibil sa mor mai devreme sau mai tarziu insa spiritual, ma duc ACASA, ma duc la Isus, ma duc la Tata. Si tot intreb despre Isus si despre Tata iar Duhul Sfant e cel ce spune despre ei, ma invata cum sunt, cine sunt, unde sunt ... imi da valurile de pe ochii mintii ca sa inteleg lucruri ce pana mai inainte erau taine ...
Daca Isus nu e viu atunci credinta mea e una fara nici o speranta, e una moarta, e una ... de traieste clipa sau ca sa fiu moderna, e carpe diem. Dar eu cred in Isus ce a murit, a inviat, s-a inaltat si v-a reveni sa ma ia ACASA.

imagine preluata de pe http://www.flickr.com/

4 comentarii:

Rodica Botan spunea...

daca cumva mi-ai scris...nu-mi merge e-mailul acasa...

cella spunea...

da, ti-am scris ... e ok ... o sa citesti maine ;)
salut-o pe Deb si zi-i ca o alta "deosebita din nastere" o saluta ;))

Lavinia Dance spunea...

Asa este Cella, Isus este viu, si s-a dus acolo sus sa ne pregateasca si noua un loc.
Sper ca intr-o zi sa ne vedem acolo.

cella spunea...

Lav, poate reusim sa ne vedem si aici tu;))