miercuri, 30 ianuarie 2013

pune-ti casa in randuiala

"1 În acele zile Ezechia s-a îmbolnăvit şi era aproape de moarte. Profetul Isaia, fiul lui Amoţ, a venit la el şi i-a zis:
„Aşa vorbeşte DOMNUL: 
«Pune-ţi casa în rânduială căci vei muri. Nu te vei mai face bine!»“
2 Atunci Ezechia s-a întors cu faţa spre perete şi s-a rugat DOMNULUI astfel:
3 „DOAMNE, Te rog, adu-Ţi aminte că am umblat înaintea Ta cu credincioşie şi din toată inima şi am făcut ce este bine înaintea Ta.“ 
Şi Ezechia a plâns cu amar.
4 Atunci Cuvântul DOMNULUI a venit la Isaia, spunându-i:
5 „Du-te şi spune-i lui Ezechia că aşa vorbeşte DOMNUL, Dumnezeul strămoşului său David: «Ţi-am auzit rugăciunea şi ţi-am văzut lacrimile. Iată, voi adăuga vieţii tale încă cincisprezece ani. 6 Te voi izbăvi pe tine şi cetatea aceasta din mâna împăratului Asiriei şi voi apăra această cetate! 7 Acesta este semnul de la DOMNUL pentru tine, prin care vei şti că DOMNUL va împlini ce a promis: 8 voi face ca umbra aruncată de soare pe cadranul lui Ahaz să se dea înapoi cu zece trepte.»“ 
Şi soarele s-a dat înapoi pe cadran cu zece trepte pe care deja le coborâse. " Isaia 38:1-8

Isaia, ca orice narator evreu, nu respecta cronologia exacta a evenimentelor. Ordinea cronologica corecta a capitolelelor ar fi 38, 39, 36, 37. Stiu ca Ezechia moare in 695 B.C si daca calculez cu 15 ani inainte  inseamna ca boala lui Ezechia are loc in jurul anului 710 B.C. si in 707 se va naste ful sau Manase.

"Ezechia, fiul lui Ahaz, regele lui Iuda, a început să domnească în al treilea an al domniei lui Osea, fiul lui Ela, regele lui Israel. 2 El era în vârstă de douăzeci şi cinci de ani când a devenit rege şi a domnit la Ierusalim timp de douăzeci şi nouă de ani. Mama lui se numea Abia şi era fiica lui Zaharia.
3 El a făcut ce este drept înaintea Domnului, tot aşa cum făcuse strămoşul său David. 

4 A îndepărtat înălţimile şi a sfărâmat pietrele sacre, a tăiat stâlpulAşerei şi a zdrobit în bucăţi şarpele de bronz pe care îl făcuse Moise, deoarece israeliţii obişnuiau să ardă tămâie înaintea lui şi îl numeau Nehuştan.
5 Ezechia a crezut în Domnul, Dumnezeul lui Israel. Nici unul dintre regii lui Iuda dinaintea lui sau care au urmat după el nu a fost ca el.
6 El s-a alipit de Domnul, nu s-a depărtat de El şi a păzit poruncile pe care Domnul i le-a dat lui Moise.
7 Domnul a fost cu Ezechia şi oriunde mergea avea izbândă. " 2 Regi 18"1-7

Incerc sa intru putin in papucii lui Ezechia ... Are 39 de ani, e barbat, e rege si ... este instiintat ca va muri de tanar, nu are copii - ceea ce din punct de vedere evreiesc insemna ca acelui barbat nu i s-a dat favoarea divina de a avea un copil. Cand Isaia a venit la el cu mesajul din partea Domnului, el imediat isi analizeaza viata. S-a alipit de Domnul cu toata inima si a ascultat de El, a facut ce este drept inaintea Domnului. Acum era bolnav. Nu se stie ce boala avea insa se pare ca nu se ridica din pat. Mai mult de atat, primeste vizita lui Isaia care ii spune sa isi puna casa in randuiala, sa dea ultimele ordine, sa isi faca testamentul pentru ca ... va muri. 

Nu pot sa il judec pe Ezechia prin prisma Noului Legamant ... el a trait in Vechiul Legamant si rugaciunea lui se baza pe ceea ce spunea Domnul. Ca sa inteleg rugaciunea lui trebuie sa citesc Psalmul 15:1-2, Levitic 26 si Deuteronom 28

Unii cred ca daca intra intr-o forma religioasa si respecta niste reguli mai mult sau mai putin austere de viata atunci vor trai mult si bine. Numai ca in "economia" Lui Dumnezeu nu e asa. Ezechia a ascultat, s-a increzut in Domnul, L-a crezut pe cuvant, a facut ce a spus El si totusi ... i se spune sa se pregateasca pentru ca va muri. 

E in camera lui, posibil si-a rugat slujitorii sa il lase singur ... se intoarce cu fata la perete ... daca cumva vreun slujitor baga capul printre draperii sa nu isi dea seama ce face el. Se roaga si plange inaintea Domnului. Vine cu justificari corecte din punctul de vedere al Vechiului Testament. Imi place de Ezechia ca nu il roaga pe Isaia sa se roage pentru el, nu pune preotii si poporul la post si rugaciune pentru el ... isi face rugaciunea de unul singur, in intimitate. Doar el si Dumnezeu.

Isaia inca nu plecase din curtea regelui ... totul se petrece foarte repede. Este trimis inapoi la rege cu un mesaj. Rugaciunea regelui fusese ascultata si ca sa fie sigur ca e ascultat, va primi o promisiune si un semn. Promisiunea ca cetatea nu va fi cucerita de asirieni si ca zece trepte pe cadran se vor muta inapoi.

Domnul asculta rugaciunile in timp real, instant. La unele rugaciuni raspunde ca lui Ezechia ... super rapid. Unora li se spune sa isi puna casa in randuiala, li se spune ce sfarsit vor avea ... Nu toti primesc o prelungire a vietii cu 15 ani, nu la toti arata Domnul indurare cum a aratat lui Ezechia. Nu pe toti ii vindeca Domnul instant, nu toti mai pot avea copii dupa ce moartea le-a zambit in fata. 

Vad in text ca Domnul L-a auzit cand s-a rugat si i-a vazut lacrimile. E o asa mare mangaiere sa stiu asta. Sa stiu ca Domnul aude rugaciunea mea ce nu e audibila, vede lacrimile varsate, lacrimi ce nu-s vazute de alti ochi pamantesti. Chiar daca nu primesc raspunsul pe loc sau in cateva minute ... stiu ca Domnul a auzit rugaciunea mea si a vazut durerea inimii mele udata cu lacrimi. Asigurarea asta insa ma provoaca sa imi pun casa in randuiala.

2 comentarii:

A.Dama spunea...

E foarte frumos cum ai intrat tu in "papucii" lui Ezechia!

Si, invevitabil, mi-am amintit de momentul acela cand mami a primit 15 ani "cadou" de la Tata. Si la noi in casa a fost un proroc al Domnului care i-a dat vestea...

Am povestit despre asta aici:

http://adamaica.wordpress.com/2009/02/02/din-miracolele-copilariei-mele-8-cadoul/

Sa-L laudam pentru toate lucrarile Lui si pentru ca ne asculta rugaciunile!

cella spunea...

Wow! Un cadou de poveste, de luat aminte ... de pus pe ganduri.

Un raspuns la rugaciune venit ca la Ezechia - m-a impresionat teribil.