joi, 29 august 2013

provocari de la Isaia

Isaia isi anunta poporul ca va pleca in robie si ei rad de el. Apoi ii anunta ca domnia babiloniana in care ei vor pleca ca si robi va cadea. Profetul isi continua cuvantarile si le mai spune ca un netaiat imprejur, peste vreo 150 de ani, cu numele Cir (Cirus) va fi "ridicat" si ii va elibera de sub puterea babiloniana. Imperiul persan se va naste, va creste iar Cirus ii va fi conducator, mai este cunoscut ca si Regele celor patru colturi ale pamantului.

"13 Eu l-am ridicat pe Cirus, în dreptatea Mea, şi-i voi netezi toate căile. El va zidi cetatea Mea şi îi va elibera pe exilaţii Mei, nu pentru vreun preţ sau vreo răsplată, zice DOMNUL Oştirilor.»“
14 „Aşa vorbeşte DOMNUL: «Produsele Egiptului şi mărfurile din Cuş, precum şi sabeenii înalţi la statură, vor veni spre tine şi îţi vor aparţine; vor veni în lanţuri în urma ta. Se vor pleca înaintea ta şi ţi se vor ruga, zicând:
 ‘Recunoaştem că Dumnezeu este cu tine! Alt Dumnezeu nu este! Nu există un alt Dumnezeu în afară de El!’»
15 Cu adevărat, Tu eşti un Dumnezeu Care Se ascunde. O, Dumnezeu al lui Israel, Mântuitorule!

16 Făcuţi de ruşine şi umiliţi vor fi cu toţii; cuprinşi de ruşine vor umbla împreună, toţi făuritorii de idoli.

17 Dar Israel va fi mântuit de DOMNUL cu o mântuire veşnică; voi nu veţi fi făcuţi de ruşine, nici umiliţi, întreaga veşnicie.
18 Căci aşa vorbeşte DOMNUL, Cel Care a creat cerurile – El este Dumnezeu – Cel Care a întocmit şi a făcut pământul – El l-a întemeiat şi nu l-a creat să fie fără formă, ci l-a întocmit ca să fie locuit: «Eu sunt DOMNUL, nu există altul!
19 Eu nu am vorbit în ascuns, în vreun colţ întunecos al pământului; nu am zis urmaşilor lui Iacov: ‘Căutaţi-Mă în zadar!’ Eu, DOMNUL, spun adevărul, fac cunoscut ce este drept. " Isaia 45:13-19

Isaia isi anunta compatriotii ca Domnul, Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov este Cel ce tine in mana stapanirile, Cel ce ridica domniile si stapanirile, domnitorii, regii si imparatii, Cel ce smereste si Cel ce inalta, Cel ce mantuie, vindeca insa si Cel ce pedepseste pe cine iubeste.  Despre Cirus le explica ca El il va ridica, ii va netezi cararile, drumurile, celelalte popoare vor capitula in fata lui si Domnul va pune in el dorinta de a elibera pe poporul Lui fara nici un ban, fara nici o rasplata. Mai mult de atat, va dori sa reconstruiasca Casa Domnului, Dumnezeului poporului evreu.

Celelalte popoare cand vor auzi despre acest lucru vor trimite daruri, se vor lipi de popor si de Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov pentru ca Il recunosc ca Dumnezeu, ca Singurul Dumnezeu Adevarat. Vor rosti evreilor eliberati din robie ca nu exista un alt Dumnezeu in afara de Dumnezeul lor.

Un lucru care ma socheaza la Domnul este discretia. Niciodata nu actioneaza ca intr-un spectacol. El isi anunta lucrarile si Le indeplineste insa fara sa aibe spectatori ce Il aclama. Insa prin ceea ce face El isi dovedeste credinciosia, maretia, atotputernicia, dragostea, indurarea, mila. Inchinatorii la idoli vor vedea si simti pe propria piele ca Dumnezeu este real, credincios si isi duce la indeplinire planul.

Mereu si mereu, Domnul reaminteste poporului Israel pozitia de pe care le vorbeste. El este Creatorul, El este Domnul, El este Domnul Ostirilor, Mantuitorul lui Israel. El e Cel ce a creat pamantul cu forma si apoi a facut vietuitoarele si omul. El este Domnul. Le mai aminteste ca nu vorbeste in ascuns ci pe fata, ca nu sta ascuns, ca poate fi gasit, ca ceea ce spune este Adevarat si Drept.

Oricare ar fi situatiile prin care eu trec. El este in control, El le ingaduie pentru ca ma iubeste si toate vin spre binele meu. Greu de inteles cand iti "tipa maseaua in gura" insa Isaia ma provoaca sa invat, sa ascult, sa cred si sa ma incred in Domnul. Ma asigura ca Il gasesc, ca imi spune Adevarul si ca ceea ce imi spune este Drept.

Niciun comentariu: