marți, 29 octombrie 2013

Pentru cei răi, zice DOMNUL, nu este pace!

Descopar pe zi ce trece ca am un Dumnezeu Minunat, un Dumnezeu care nu are secrete fata de mine, care vrea sa imi dezvaluie, reveleze ce va urma, ce se va intampla, ce va face. In acelasi timp, ca la amnezici, imi reaminteste cine este El, ce a facut El, cum este El. Si toate astea le descopar citind si studiind Biblia.

"12 Ascultă-Mă, Iacove, Israele, pe care te-am chemat! Eu sunt Acela! Eu sunt Cel dintâi şi Cel de pe urmă! 13 Mâna Mea a pus temeliile pământului şi dreapta Mea a desfăşurat cerurile; când le chem ele se înfăţişează împreună.

14 Adunaţi-vă cu toţii şi ascultaţi! Care dintre idoli a prevestit aceste lucruri? El, cel iubit de DOMNUL, Îi va îndeplini planul împotriva Babilonului, iar braţul său va fi împotriva caldeenilor. 15 Eu, chiar Eu am vorbit! Eu l-am chemat, Eu l-am adus, iar el îşi va îndeplini misiunea!

16 Apropiaţi-vă de Mine şi ascultaţi aceasta! De la început nu v-am spus taine; când s-au petrecut aceste lucruri, Eu eram acolo. Acum, Stăpânul Domn m-a trimis împreună cu Duhul Său.» 17 Aşa vorbeşte DOMNUL, Răscumpărătorul tău, Sfântul lui Israel: «Eu sunt DOMNUL, Dumnezeul tău, Care te învaţă ce este spre binele tău, Care te conduce pe calea pe care trebuie să mergi.

18 O, de-ai fi luat aminte la poruncile Mele, pacea ta ar fi fost ca un râu, iar dreptatea ta ca valurile mării; 19 urmaşii tăi ar fi fost ca nisipul, ca boabele lui ar fi fost copiii tăi şi niciodată nu ar fi fost şters sau nimicit numele lor dinaintea Mea!»

20 Părăsiţi Babilonul! Fugiţi dintre caldeeni! Cu un strigăt de bucurie vestiţi şi proclamaţi! Trimiteţi vestea până la marginile pământului! Spuneţi: «DOMNUL l-a răscumpărat pe robul Său Iacov!» 21 Ei n-au însetat când i-a condus prin pustie; El a făcut să curgă pentru ei apă din stâncă; a despicat stânca şi a ţâşnit apă.

22 «Pentru cei răi, zice DOMNUL, nu este pace.»" Isaia 48:12-22

Iacov inseamna "cel ce tine de calcai" (figurativ inseamna inselator) iar Israel inseamna guvernat de Dumnezeu. Nu pot sa nu vad cum Domnul foloseste cele doua nume. Da, lui Iacov i-a fost schimbat numele insa firea, apucaturile sale au ramas adanc imprimate in popor desi isi spune singur ca e Israel. Modul de trai arata insa clar ca Israel traieste ca Iacov.

Domnul atinge fin inima celor ce vor sa asculte, le reaminteste ca tot ce vad e creat de El, ca ei exista pentru ca El asa vrea, ca tot ce se intampla e in planul Lui. Face de ras idolii si puterea cu care oamenii ii investesc nestiind ca de fapt il lasa pe cel rau sa isi bata joc de ei.

Cirus fusese vestit, acum Domnul le spune ca Il iubeste pe acest netaiat imprejur care va alege sa asculte profetia facuta pentru el, sa elibereze poporul si sa ii duca pe cei ce vor sa fie eliberati acasa. Ii va termina pe babilonieni si va face tot ceea ce El are in plan pentru poporul Sau.

Intreg discursul este tinut de Dumnezeu si rostit prin Isaia. Trinitatea este dezvaluita explicit in pasaj: "De la început nu v-am spus taine; când s-au petrecut aceste lucruri, Eu eram acolo. Acum, Stăpânul Domn m-a trimis împreună cu Duhul Său." Vad clar din text ca e vorba de Stapanul = Tata, Duhul Sau / Sfant si Cel trimis = Mesia = Isus Christos (in evreieste Yeshua HaMaschiach). Domnul nu are secrete fata de oameni. El e dornic sa ni le reveleze, sa ne ajute sa Il cunoastem. Cunoasterea insa nu se face instant, e un proces intreg care contine munca, dorinta, pasiune, studiu, cercetare si revelare. Il poti cunoaste pe Domnul studiind scrisoarea Lui de dragoste fata de omenire. Frunzarind-o nu o sa Il poti cunoaste si nu poti sti ce vrea Domnul. Nu ai cum sa stii ce vrea El sa te invete, care este binele ce Il vrea pentru tine, cum te conduce pe caile pe care mergi.

Neascultarea are consecinte majore ca vreau sa o cred sau nu. Decimarea poporului are loc din cauza neascultarii. Avraam a primit promisiunea ca urmasii lui vor fi ca nisipul marii si vad ca din cauza neascultarii, "nisipul" incepe sa se rareasca. Ascultarea aduce binecuvantare in popor, in familie, in mine personal.

Vor iesi din Babilon si Domnul ii avertizeaza sa lase Babilonul in urma, sa nu il ia cu ei ca sa nu se repete povestea celor 40 de ani din pustie. Li se reaminteste ca vor iesi din Babilon. O parte din ei insa au ramas acolo insa cei ce au decis sa se intoarca acasa, au crezut promisiunea facuta de Domnul pentru ei. Au primit si instructiuni pentru aceasta iesire. Sa strige de bucurie, sa spuna ce a facut Domnul pentru ei, saspuna tuturor ce a facut Domnul pentru ei incat aceasta veste sa se auda pana la marginile lumii, sa creada ca El este Cel ce i-a eliberat, condus si ca El a facut minuni pentru ei. Sa lase viclenia, rautatatea pentru ca viclenii, cei rai nu au parte de pace.

Pacea pe care o promite Domnul aici nu e pacea de care se vorbeste ca si armistitiu intre popoare, e vorba de Pacea Lui. E pacea deplina ce o da El, desavarsita, completa, plina de multumire indiferent de conditia in care esti sau de problemele / situatiile prin care treci. Numai ca nu poti primi pacea Lui daca nu asculti de El, daca nu citesti, studiezi Cuvantul Sau, daca El nu iti este Stapan, Domn si Mantuitor.
Imagine realizata de Peter Albu - Central Park - New York - October 2013 si postata cu permisiune.

3 comentarii:

Anonim spunea...

unde in Scriptura apare ca Yacov inseamna inselator. te rog raspunde mi

Anonim spunea...

nicaieri

cella spunea...

In Geneza 25:26
http://www.bibleserver.com/text/NTR/Genesa25,
http://lexiconcordance.com/hebrew/6117.html
http://dictionare.com/phpdic/enro40.php?field0=circumvent
circumvent
vi a dejuca (un plan); a se sustrage; a înşela; a amăgi

Si daca il tii pe altul de calcai ca sa nu iasa inaintea ta, faci orice ca sa iti atingi scopurile, ce esti?