duminică, 9 aprilie 2023

Domnul are trebuiță de el...

Chrisos a înviat!

Unii, astăzi, sărbătoresc Floriile sau intrarea Domnului Isus în Ierusalim. Am recitit textele din evanghelii și ceva mi-a atras atenția. Matei, Marcu și Luca relatează că Isus le-a spus ucenicilor să meargă după măgăruș și când vor fi întrebați ce fac acolo, să răspundă “Pentru ca Domnul are trebuinta de el.” Luca 19:31

Paștele era una dintre sărbătorile la care fiecare bărbat trebuia să fie prezent la templul din Ierusalim. Prezența nu era opțională. Și, nu veneai să te închini cu mâna goală!

Bărbații nu veneau singuri la Ierusalim! Venea toată familia, sau cei care puteau călători. Se cazau la rude, la prieteni sau la hanuri. Nu veneau în ultima zi, aduceau jertfa și plecau acasă în cel mai scurt timp. Își luau timp să celebreze, să se bucure, să sărbătorească. Veneau cu mielul de acasă sau cumpărau unul din grajdurile de lângă templu.

Într-o zi ca asta, erau în Ierusalim mulți evrei veniți pentru sărbătoarea de Pesach – Paște. Auziseră de Isus. Pentru unii era un personaj controversat, unii credeau că este Fiul Lui Dumnezeu, alții credeau că este un prooroc din Nazaretul Galileii. Curiozitatea îi împigea să Îl vadă, audă și apoi fiecare își trăgea concluziile.

Au auzit că Isus va veni din Betania. Avea să urce spre Ierusalim. Văd un măgăruș urcând și pe Isus călărind animalul. Unii au tăiat frunze de palmier și le așează pe drum ca să calce Isus pe ele, unii își aștern hainele. Toți aceștia cântă de răsună până-n depărtări, "Binecuvantat este Imparatul care vine in Numele Domnului! Pace in cer si slava in locurile preainalte!" Luca 19:38

Unii privesc. Nu cântă, nu se bucură, nu aștern frunze sau haine, nu strigă, nu sărbătoresc, sunt doar spectatori. Unii condamnă crunt această exuberanță. Chiar Îi spun Lui Isus să le poruncească oamenilor să tacă. Îi deranjează bucuria.

Pentru noi, cei ce trăim aceste vremuri, dacă auzim cuvântul domn/Domn, nu știm dacă acest cuvânt este cu literă mare sau nu. Întrebăm imediat, care domn/Domn? Cine este domnul/Domnul? Cine are autoritatea de a-și însuși bunul meu?

Văd și realizez că stăpânul măgărușului nu a avut această problemă. Ei știau că există un singur Domn și acela este Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov. Punct. Dacă El avea nevoie de măgăruș, stăpânul nu negocia, nu voia un preț, nu întreba dacă se merită sacrificiul creșterii animalului.

Domnul are trebuință de el.

Ce fac eu astăzi? Ce aleg? Mă bucur, celebrez, sau comentez bucuria și exuberanța altora?

Isus e aici!

Niciun comentariu: