joi, 4 martie 2010

nervi ....

Nu stiu daca ma pot considera o persoana rabdatoare ... am momente cand ma mir de mine insa am si momente cand explodez.
Cand eram copii, mama in fiecare iarna se apuca de facut cuverturi, pulovere, carpete, mileuri, fete de masa - trebuia sa apara de nu stiu unde vreun model nou ... Toate frumoase pana cand noi copiii, trebuia sa depanam sculele cu lana, ata de urzeala, macrame, penea (nu stiu cum se scrie corect, nu am gasit nici in dex - insa asa se pronunta). Daca Sorin era acasa, unul tinea sculul in maini si celalalt facea ghemul, daca nu, iti luai doua scaune, si ... la depanat.
Mama, pot sa ma duc afara la sanie? Ai terminat de depanat? Nu. Ei, cand termini te duci. Mama, dar asta e atata de mare ... si nu inteleg ce iti trebuie atatea cuverturi, si de ce vrei sa faci si modelul asta? De multe ori trebuia sa ne inghitim comentariile ca mai erau femei cu care sa lucreze mama si ... atata ne trebuia sa comentam mai mult decat trebuie. Si, depanam ... Dar sculele, de la vopsit, intarit vopseaua, clatit si tot procesul ... se innodau si uneori tare de tot ... asa ca aveam motiv de plangere. Mama, pot sa tai sculul asta? Si eu sa fac o cuvertura sau un pulover cu noduri? Il ascunzi. Unde? ... Acolo in cuvertura, faci ceva si il ascunzi ... . Nu, nu tai. Iti iei un ac mare si incerci sa vezi unde e innodat si incerci sa rezolvi problema ... N-aveam de ales, oricat as fi vrut ...
Mai erau femei ce uitau ca au casa si uneori ne era foame si ... ele parca chiar voiau sa doarma la noi asa ca ... ma apucat de maturat, scuturat, dadeam radio mai tare - macar sa nu se auda intre ele, tranteam usile, ma bateam cu Sorin ca sa facem galagie ... mama se supara pe noi, desi stia ca intentionat faceam asta ca sa plece oamenii la casele lor.
Apoi ... cand un baiat ce imi facea curte si isi facuse program sa vina cam seara de seara in vizita netinand cont ca eu aveam de invatat, aveam examene si lucrari de predat. Am suportat eu cateva seri, apoi o chemam pe cumnata mea, eu imi luam cartile si plecam in alta camera, dar copii se apucau de plans si ... trebuiau alaptati ... asa ca o rechemam pe cumnata si eu ma duceam sa imi intretin musafirul ... pana cand intr-o zi i-am spus: stii, omul vine, sta oleaca, mai discuta dar MAI PLEACA. El se prapadea de ras iar eu ... am ramas socata ca el nu se simtea de nici o culoare ... I-am spus fratelui meu sa ii spuna el, ca daca ma lasa pe mine ... n-o sa le mai calce pragul.
Sunt in proces de deparazitare, pentru unii ideile astea par de neconceput, nonsens insa ... lipsa de rabdare inseamna absenta rabdarii sau probleme la capitolul rabdare. Si unul din semnele prezentei Duhului Sfant in viata mea ar trebui sa fie rabdarea ... dar acest capitol lasa de dorit ... devin iritata si imi revars iritarea pe altii ...
Opt zile fara internet si telefon. In zilele astea am tot sunat la compania provider sa le reamintesc ca e un serviciu pe care il platesc, asa ca ieri dupa ce au reparat firele am sunat sa le cer nefacturarea serviciului pentru zilele in care nu am avut parte de serviciile lor. Mi-a raspuns o doamna ofensata de tupeul meu, ca sunt in nu stiu ce oferta cu reducere ... cum sa mai cer si neplata?
Imi pierd rabdarea cand comoditarea mi-i afectata, cand cineva nu isi respecta cuvantul, cand unii chiar se baga in viata mea ... asa ca musca-n lapte, cand ... nu stiu ce mai am ... devin irascibila din varii motive ... si normal ca ma scuz dand vina pe temperament desi stiu ca asta e scuza prostului si stiu clar ca vina imi apartine in totalitate pentru lipsa de rabdare, pentru ca nu mustarul meu sare repede ...
Un lucru e clar ... e de lucru in mine, cu mine, cu nervii, rabdarea ...
Doamne, oare era fain daca nu aveam nervi? Nu vorbesc de aia de la dinti ci de aia care se infierbanta repede ...

8 comentarii:

Rodica Botan spunea...

Si eu mi-am pierdut rabdarea iara cu Alin...si data trecuta am crezut ca m-am lecuit. Dar cred ca numa pamintul galben poate rezolva anumite probleme...
:)
Mi-a placut treaba cu vecinele care vin si nu mai pleaca...uitasem de chestiile astea...specifice locului si timpului aceluia...

cella spunea...

Rodica, ... am vazut ca iar te-ai pierdut si ... mi-am amintit ca in vara aveam si eu pe cineva care "avea de comentat" pe blog si in afara ... Solutia? Nu i-am raspuns.
Si sa nu crezi ca a fost usor.
Ce iti fac florile?

Anonim spunea...

nu e usor sa fii rabdator atunci cand iti doresti mult un lucru. De multe ori te rogi pt acel lucru si dupa cateva saptamani deja parca iti pierzi putin increderea.. ajungi sa crezi ca rugaciunea nu prea a fost de folos sau crezi ca nu e voia Domnului ca sa avem acel lucru.
Parintii mei au marturisit evanghelia la niste vecini timp de 17 ani si nu iti spun de cate ori si-au pierdut increderea.. dar totusi au avut rabdare si la sfarsit s-a meritat.

cella spunea...

Dumnezeu nu-mi raspunde cand vreau eu ... si imi pierd rabdarea si incep sa ma cred buricul pamantului sau nu stiu ce vedeta insa are El metodele Lui de a ma aduce cu picioarele pe pamant ;)

Anonim spunea...

Imi place tare de sinceritatea ta, Cerasela, si modul in care scrii! Nu ne cunoastem personal, dar probabil avem multe in comun...te inteleg f bine in ce priveste nervii iuti si lipsa de rabdare...Cred ca Dumnezeu mi-a antrenat rabdarea care lucreaza, cum spune Biblia, sa ma faca intreaga si sa nu duc lipsa de nimic...si cu siguranta inca o mai antreneaza..., desi uneori e ingrozitor de umilitor, alteori e mai usor...nu-ti inchipui cate lucruri ffff importante a trebuit sa astept si inca mai astept unele colosal de importante! Dar stii care e ajutorul pt mine in decursul rabdarii si asteptarii? Retrospectiva ca Dumnezeu mi-a dat intotdeauna ceea ce a fost cel mai bun, si cunostinta ca El e in control, ca El e Cel mai bun...sisiguranta ca sunt iubita, iubita, iubita de El in primul rand, si Ii multumesc ca, in sfarsit, El mi-a trimis barbatul care ma iubeste ff mult!...l-am asteptat 30 de ani...am fost f nervoasa si disperata uneori, uneori in tendinta de a prelua eu controlul asupra la tot ce se intampla, si crezandu-mi super-importanta, cum ai zis si tu, alteori, pierzandu-mi deminitatea...dar a venit :), pt ca Dumnezeu l-a trimis nu pt ca l-am meritat eu!!!...si acum iar asteptam si iar rabdam...alte lucruri la fel de importante...:)

cella spunea...

Unii m-ar contrazice cand spun ca nu am rabdare, insa ... uneori de epuizeaza ...
Da, Dumnezeu raspunde si uneori ma simt rasfatata de El.
Ma bucur pentru tine ca esti iubita si sa dea Domnul sa vina si minunea cea mica - pruncul banuiesc.
Sa iti dea Domnul minunea asta.
Si, poate ne vom si cunoaste personal ;)

A.Dama spunea...

Cella,
Cred ca e vorba de fire PNA sau, cu puncte P.N.A. - prescurtare de la polinitrilacrilice... sau ceva de genul... :)
Cât despre nervi, fiecare ne mai iesim din "tatani". :D

cella spunea...

hei A.Dama mersi de polinitrilacrilice ;)
Discutam in seara asta la biserica de casa cu cateva din fete si ... mi-au zis ca-s normala, ca si mustarul si tandura lor sare, ca au nervi ... insa e bine de gandit la ele cand sunt incalzite de explozie ....