miercuri, 27 iulie 2011

inceputurile birocratiei

Putini sunt oamenii care nu se plang de birocratie, de multele hartii ce trebuie semnate, stampilate, resemnate, ... birouri inchise, program scurt, programari ... Astazi insa am descoperit cam cand a inceput birocratia in Israel.
Se pare ca in timpul domniei lui Solomon, Israelul trece de la modul tribal de viata la cel comunitar. Imparte teritoriul in 12 si in fiecare din acestea are cate un administrator, guvernator, primar al tinutului, judetului - ca sa fie un termen mai actual. Insa prima data isi cauta oameni de valoare care sa stea langa el. Nu isi aduna scursurile vremii, nu merge in puscarii, crasme, casele de pariuri, pe cei "taraie brau" ca sa ii aduca in sala tronului. Responsabilitatea nu o poate duce singur si vrea sa aibe langa el oameni cu simt de responsabilitate, oameni dotati intelectual ca si el, intelepti, priceputi in management, comunicare si nu numai.
Langa el sta Azaria, fiul preotul Tadok. Cumva, am crezut ca erau cam primitivi, cam ca aia de prin triburile nou descoperite insa imi fac ochii ca girofarurile cand vad ca tot ce spunea si facea regele era inregistrat, scris, arhivat.
Solomon avea la curte doi scribi, Elihorel si Ahia. Acestia doi nu au intrat la curte prin nepotism ci prin talentul lor lingvistic recunoscut, banuiesc ca stiau ceva limbi straine, stiau termenele militare, economice, administrative atat de necesare regelui lor.
Istoricii nu au aparut odata cu noi sau ... ceva mai inainte. Iehosafat era cronicar, cel ce inregistra din punct de vedere istoric tot ce se intampla, cel ce tinea firul istoriei, facea conexiunile politice, administrative, consemneaza totul ca noi sa putem pricepe acum ca nu mai e nevoie sa inventam roata.
Fiul unui alt preot si anume Iehoiada este Benaia. Stiu despre Benaia ca la sfarsitul vietii lui David era foarte apreciat de acesta. Acum il gasesc langa Solomon si nu il gasesc oricum, este conducatorul ostirii sau Ministrul Apararii Nationale si Ministru de Razboi.
Tadok si Abiatar erau preoti. Partea religioasa a vietii nu era de nebagat in seama si Solomon are grija si de asta.
E un nume care imi da putin batai de cap, Natan. Nu stiu daca e vorba de Natan profetul sau Natan fratele lui David. Vad ca sunt doi barbati in slujba lui Solomon despre care ni se spune ca sunt fii lui Natan. Unul din ei, Zahud este preot si prietenul regelui. Mama mia! Sa fii numit in cronici si oriunde ca esti prietenul regelui ... si pe deasupra era preot. Banuiesc ca era cel care il tragea pe Solomon de manecuta si ii zicea: iar ai facut-o lata, ai pacatuit, ai gresit, ai uitat de Dumnezeu .... hai sa vedem ce spune Domnul despre problema cu care te confrunti... Celalalt, Azaria era seful guvernatorilor, primarilor celor 12 tinuturi.
O regiune din Israel scapa de biruri si anume Iuda, din care face parte Solomon. Acest lucru va duce la revolta insa ... mai tarziu un pic. Deocamdata din cele 12 vin spre palatele regale mancarea, imbracamintea si tot ce tine de confortul regal. Intr-un an de zile, fiecare regiune, judet avea o luna la dispozitie sa trimita ce era mai bun si frumos catre rege si casa lui.
Oamenii astia nu au fost alesi prin vot secret sau deschis. Nu au aparut de nicaieri. Erau oficialii de langa David, acum sunt ai lui Solomon, oamenii formati in timp la casa regala. Doi dintre guvernatori sunt ginerii lui Solomon.
David a unit poporul, i-a facut sa inteleaga unitatea, sa-si doreasca sa devina un popor. Insa modul de organizare era tot tribal. Solomon insa gandeste mai profund lucrurile, le organizeaza, le face sa functioneze. Sub conducerea inteleapta a lui Solomon, economia, politica, administratia, birocratia devin un sistem functional.
Solomon a murit, oamenii din staff-ul lui sunt pulberi de multa vreme ... ce pot sa invat de la oamenii astia? Practic, la ce imi foloseste sa studiez viata lor? Ce aplicatie pot sa iau si care sa fie valabila in secolul generatiei instant?
Simplu. Sa Il caut pe Dumnezeu, sa invat, meditez, aplic legea Lui si sa traiesc dupa ea. De ce? Pentru ca sunt copilul Sau si daca vreau sa fiu fericita, binecuvantata trebuie sa traiesc dupa ele. Daca vreau sa ajung la El, trebuie sa cred ca Christos e calea, adevarul si viata. Si, desi suna nebuneste pentru multi, cand incepi sa Il cunosti pe Dumnezeu, perspectiva asupra lumii si vietii se schimba, te inteleptesti. Cum asa? Pai pentru ca cei care cred evanghelia Lui Christos stiu ca ea este intelepciunea si puterea Lui Dumnezeu. Nu Il urmez pe Christos ca sa devin inteleapta ci pentru El e singurul care imi ia povara si imi da speranta ca nu se sfarseste totul la mormant. Si chiar daca mor ... voi invia pentru El a invins moartea aducand speranta omenirii.


Habotchim b'hashem kehar tzion, Lo yimot le'olam yeshev. Yerushalayim harim saviv lah Ve'hashem saviv le'amo.
Those who have faith in God, are like Mount Zion, which never sways but remains forever. Jerusalem, her mountains surround her, so too God surrounds His people
Cei ce se încred în Domnul sunt ca muntele Sionului; nu se va clătina în veac cel ce locuieşte în Ierusalim. Psalmul 124:1.

Niciun comentariu: