sâmbătă, 23 iulie 2011

dincolo de aparent

Incerc sa inteleg putin din viata lui Solomon ... si, o fi fost el cel mai intelept rege de pe fata pamantului insa istoria ma ajuta sa inteleg ca pana si cel mai intelept rege care a fost vreodata intra incet, incet, in neascultare fata de Dumnezeu.
Egyptul, in perioada domniei lui Solomon ajunsese in declin. Dupa atatea sute de ani de cand iesisera evreii din exil, Israelul devenise mai puternic din orice punct de vedere decat Egyptul. Inteleg asta din faptul ca Faraon (Siamun`s 978-959 inainte de Christos) isi da fata de sotie, ca si alianta politica, lui Solomon. De regula, Faraon lua fetele regilor din jur ca sotii pentru fii lui si in nici un caz nu isi dadea fetele lui.
Numai ca ... Solomon nu era asa ascultator de Dumnezeu precum pare.
Dumnezeu le-a interzis sa se casatoreasca cu femei care nu erau din Israel (Exod 34:16). "Să nu iei soţii dintre fiicele lor pentru fiii tăi, ca nu cumva fiicele lor, prostituându-se înaintea zeilor lor, să-i târască şi pe fiii tăi să se prostitueze înaintea acestor zei. " Nu cred ca Solomon nu stia asta. Insa a fost o alianta politica cu Egyptul, alianta asta facand ca domnia lui Solomon sa fie mai puternica, mai infloritoare. Iar Solomon nu o accepta pe aceasta ca nu reusea sa se casatoreasca si nu gasea nici o fata in Israel pe masura lui. Nu, mai avea neveste, avea dintre fetele din Israel insa pentru prosperitatea politica o accepta pe aceasta printesa egypteana. Cumva realizeaza ca nu e chiar bine ce face pentru ca nu o duce pe aceasta in Ierusalim ci o duce in Cetatea lui David pana ii termina de zidit un palat doar ei.
Israel cucereste Canaanul, insa parca niciodata nu isi invata lectia, nu daraman altarele, nu distrug zeii, fac aliante prin casatorie cu cei cu care le era interzis sa o faca. Inaltimile trebuiau distruse (Deuteronom 12:1-21) si ... evreii convertesc inaltimile idolilor ca sa aduca arderi de tot Lui Dumnezeu. Au si o scuza plauzibila. Templul inca nu era zidit, Chivotul era la Ierusalim ... era departe. Scuze se gasesc oricand. Si apoi, pana si regele venea pe inaltimi sa aduca jertfe ...
Aparent suna frumos ... alianta politica prin casatorie cu cei in tara carora fusesera sclavi.Wow, ce tari erau!  O printesa de acolo e acum sotia regelui lor. Nimeni nu ii poate acuza ca nu se inchinau si nu aduceau jertfe. Le aduceau ... cu tot ritualul, cu tot ce era scris la carte. Numai ca ... foloseau altarele pe care se adusesera jertfe idolilor iar printesa egyptenilor era cam pagana, avea idolii ei, tabieturile ei ... ce numai in acord cu Legea Lui Dumnezeu nu erau. Iar evreii erau tare mandri de regele lor ...
Versetul 4 din 1 Imparati 3 "Solomon Îl iubea pe Domnul, împlinind hotărârile tatălui său, David, dar aducea jertfe şi ardea tămâie pe înălţimi. " ma ajuta sa inteleg multe lucruri. Iubirea de care se vorbeste nu are nici o treaba cu sentimentele ... Iubirea de aici e legata numai de ascultare si stiu ca pot sa ascult pe cineva sau de cineva fara sa iubesc acea persoana.
Solomon implinea hotararile tatalui sau, facea dupa cum ii spusese David insa numai mental ca inima lui avea treaba cu printesa egypteana si cu celelalte neveste luate de prin multe popoare.
Aparent totul poate parea frumos ... pot sa fiu ascultatoare suta in mie de cineva, pot sa fiu chiar religioasa iar inima sa imi haladuie aiurea, sa las idolii sa isi faca loc in viata mea, sa spun ca ma inchin Domnului folosind altarele zeilor.
Dincolo de aparent, unde imi e inima?

Niciun comentariu: