marți, 26 iulie 2011

primesc numai daca cer

Nu-mi prea place Solomon pentru ca nu reusesc sa il vad corect in aceasta perioada a vietii decat prin prisma sfarsitului. Ma impresioneaza anumite situatii insa ... nu e ca David, nu e ca tatal sau ...
A cerut intelepciune si cumva as crede ca i s-au deschis marile universitati unde sa isi completeze educatia, si-a adus cei mai vestiti filosofi, politicieni, psihologi, lua ore de pian sau harpa sau ... mai stiu eu ce instrument, avea profesor de desen si pictura ... . Insa intelepciunea atunci, in Israel si pentru popoarele din jur, nu era asociata cu educatia sau bogatia de cunostinte. Nu, nici vorba de asa ceva. Era asociata cu  o viata traita cu scop iar la sfarsit sa se spuna ca s-a meritat platit pretul, ca a trait o viata implinita. Dar daca acest principiu era valabil acelei vremi, special pentru Israel acest lucru era valabil numai daca acea persoana raspundea si cunostea de aproape pe Dumnezeu (Yahwe).
Povestea celor doua femei cu un singur copil m-a fascinat intotdeauna. Eu as fi stat sa analizez copilul, mamele ... as fi cautat semnele destinctive. In vremea noastra s-ar face un test de sange si imediat se stabileste a cui e copilul. Probabilitatea ca copilul sa aibe acelasi tata era mare si ... mai e posibil ca si ele intre ele sa fie rude ceea ce face ca distinctia sa nu fie usoara.
Solomon a cerut o inima care aude. Asta insemna ca era deschis sa vada dincolo de aparent... in cazul de fata, era clar ca una din ele isi stia copilul, il analizase, ii stia semnele distinctive pe cand cealalta a fost atat de atenta cu al ei incat noaptea in timp ce dormea, s-a intors peste copil si l-a omorat sufocandu-l. Instictele materne nu ii erau dezvoltate .. inclin sa cred ca nu le avea mai deloc.
Dar cea cu copilul mort, avea inclinatia spre smechereala, minciuna, sustragere, uzurpare ... Imediat o duce mintea sa schimbe copilul cu al celei care avea grija cum doarme  ... cel mai posibil pe stinghia patului ca sa nu atinga copilul.
Cum sa rezolvi problema? Meseria lor nu le arata a femei cinstite, cum sa le crezi? Pe care din ele. Era clar ca una mintea. Cea care juca teatru era gura mare. Cealalta era ca o leoaica incoltita, i se luase pruncul. Grea dilema pentru Solomon. Si, ... judecata nu se facea in cabinetul regelui unde era numai el si secretarul lui sau ... vreun alt asistent. Procesul avea loc intr-o sala plina cu barbati din curtea regelui, erau juratii, sfatul regal largit sau ... oamenii pe judecata carora se baza regele.
Solomon cere o sabie. Multimea incremeneste. A inebunit? O omoara pe cea cu gura mare? Pe cealalta care plange spasmodic? Omoara copilul?  Nici mustele nu indrazneau sa zboare ca nu cumva sa intrerupa tensiunea din sala de judecata. "Vom taia copilul in doua si fiecare din voi va acea cate o parte. Puneti-l pe masa ca sa pot face asta". Copilul este asezat pe masa, desfasat ... urla cat il tin puterile pentru ca nu intelege de ce nu e alaptat, de ce nu este lasat sa doarma, de ce sunt atat de multi barbosi in jurul lui ... unde e mama lui?
Sabia se pregateste sa taie cand femeia care stie clar ca e copilul ei se arunca peste prunc ... sa fie ea taiata numai sa ramana copilul in viata. Sa il dea viu celeilalte numai sa nu il taie. Si cei mai scortosi barbati din sala au pielea acum ca de gaina ... sunt impresionati de gestul acestei femei. Solomon i-a copilul si il da mamei acesteia care a dovedit ca isi stie pruncul, ca instinctele ii sunt treze, ca e in stare sa moara numai ca pruncul ei sa ramana viu, ca e in stare sa il dea insa el sa ramana viu ....
Vestea despre modul cum judeca Solomon s-a dus in tot Israelul mai ceva ca la Radio Şanţ Internaţional. Regele lor judeca cu intelepciune, nu cu o intelepciune umana, educata, cu o minte plina de cunostinte ... nu, insemna ca regele lor Il cunoaste pe datatorul vietii, pe Dumnezeu (Yahwe) si fara aceasta relatie, regele lor ar fi doar un om destept si intelept natural. Stirea asta aduce bucurie in popor.
Mi-as dori sa am intelepciunea lui Solomon? De ce nu cer ca si el? Primesc numai daca cer.

6 comentarii:

Oana spunea...

Ai putea sa incepi, in sfarsit, sa ceri... ai avea, cred, frumoase surprize.
Buna dimineata!

cella spunea...

Buna dimineata Oana!
Deci ... tu ma indemni sa cer, nu? ;))

Oana spunea...

Da, CERE odată... că eu nu mai pot :)

cella spunea...

Mersi de indemn Oana draga insa stii ce? De ce sa cer numai eu? Tu ce anume ai de nu ceri? ;))

Oana spunea...

Eu am mai cerut... şi nimic :)

cella spunea...

"pentru Israel acest lucru era valabil numai daca acea persoana raspundea si cunostea de aproape pe Dumnezeu (Yahwe)" Daca Il cunosti pe Yahwe primesti intelepciunea.
Prima pas pentru primirea intelepciunii este cunoasterea lui Yahwe si apoi primirea ... lu intelepciune ;)