luni, 25 mai 2015

Rut şi personajele din poveşti!

Ieri, a fost, după calendarul evreiesc, sărbătoarea de Rusalii şi din acest motiv, în ultima săptămână, am citit cartea Rut. Deşi am studiat cartea acesta acum ceva vreme ... am rămas surprinsă să descopăr adevăruri pe care nu le-am găsit şi văzut până acum.

La începutul anului, i-am cerut Domnului ca anul acesta să fie un an al regenerării. Habar nu aveam că ideile mele creţe se vor schimba, că perspectivele, credinţele şi filosofiile vor fi schimbate şi puse într-o altă lumină.

Îmi place Rut însă îmi place şi de Naomi. Sunt două femei văduve, soacră şi noră. Nu ştiu cum şi-a trăit Naomi credinţa însă Rut decide să plece din Moab, să îşi lase familia şi dumnezeii şi să se alipească de Naomi, de poporul ei şi de Dumnezeul ei.

Am regăsit-o pe Naomi ca mamă şi mentor.

Cam de peste tot mi se spune să fiu fericită. Mai mereu sunt întrebată dacă sunt fericită. Cumva mi s-a indus ideea că trebuie să îmi caut fericirea. Femeile proaspăt căsătorite sunt întrebate dacă sunt fericite. Însă şi cele căsătorite de multă vreme primesc întrebarea asta.

În cartea Rut descopăr că altceva trebuie să caut şi să întreb.
"Sa va dea Domnul sa gasiti odihna fiecare in casa unui barbat!" Rut 1:9
"Soacra sa, Naomi, i-a zis: "Fiica mea, as vrea sa-ti dau un loc de odihna, ca sa fii fericita." Rut 3:1

Ce să găsească în casa unui bărbat?
Odihna!
Şi termenul de odihnă nu se referă numai la somn, la odihnă de după o zi de muncă grea. 

Să îţi găseşti liniştea, pacea, împlinirea, bucuria, mulţumirea lângă soţul tău ca să fii fericită. 

Am crezut că Naomi o învaţă pe Ruth să îl seducă pe Boaz. Aşa am crezut! Aşa am auzit pe unii mai citiţi şi învăţaţi spunând şi eu am crezut asta. Ce învaţă în realitate Naomi pe Rut? Că au nevoie de un Răscumpărător! Că viaţa nu poate continua aşa pentru ele. Naomi pierduse tot din cauza neascultării soţului ei. El a decis, pe vreme de foamete, să plece în Moab. Nu a ascultat de ceea ce le spusese Domnul. Nu a decis să rămână în ţara ce le-o dăduse Domnul în stăpânire.

Cenuşăreasa, Ileana Cosânzeana, Prinţesa din pădurea adormită sau trează, personajele feminine din poveşti ne spun că fetele trebuie cucerite. Prinţul, Greuceanu sau ce denumire ar avea trebuie să omoare dragoni sau balauri, sa taie păduri, să lupte cu cine ştie ce arătări, să bea apă moartă şi apă vie ca să ne cucerească. Dar despre disponibilitatea de a accepta un răscumpărător, un soţ, un preot, un protector, un apărător cine ne spune?

Rut putea decide să nu o creadă pe Naomi şi să facă cum o taie capul. Putea să se dea în stambă. La urma urmei era moabită. Boaz însă spune cel mai frumos despre ce decisese Rut cu viaţa ei. "Domnul sa-ti rasplateasca ce ai facut, si plata sa-ti fie deplina din partea Domnului Dumnezeului lui Israel sub ale carui aripi ai venit sa te adapostesti!"" Rut 2:12

Sub ale cărui aripi mă adăpostesc?
Caut fericirea sau odihna care mă duce la fericire?
Mă cred Prinţesa din turn / pădurea adormită sau sunt disponibilă să îl las pe Boaz să ştie că îi dau acceptul de a mă răscumpăra, de a mă aşeza sub protecţia lui?
Rut nu se vinde!
Rut nu se oferă!
Rut cere protecţie prin răscumpărare!
Nu îi spune: Ia-mă de nevastă! ci îi spune: ""Eu sunt Rut, slujnica ta; intinde-ti poala hainei peste slujnica ta, caci ai drept de rascumparare."" Rut 3:9
Ea nu se vedea Cenuşăreasa!
Ea ştia cine este şi era conştientă de poziţia ei. Habar nu avea însă că Domnul o va face străbunica regelui David. habar nu avea că decizia ei de a asculta de Dumnezeul lui Avraam, Isaac şi Iacov o va aduce în galeria femeilor credinţei, a eroinelor Bibliei.

Nu mai trăim în acele vremi însă pot învăţa de la Rut dacă vreau!

Niciun comentariu: