sâmbătă, 12 septembrie 2020

musafiri și îngeri

M-am reîntors la Avraam. De data asta vreau să mă las fascinată de credința lui și găsesc detalii care îmi schimbă viața în povestea bineștiută.

În Geneza 18 și 19 citesc despre trei îngeri care vin în vizită la Avraam, iar doi dintre aceștia ajung și la Lot. Avraam le pregătește pâine, taie un vițel, aduce unt și lapte și îi servește pe musafiri. Lot, stăruie ca cei doi musafiri să intre în casa lui, le-a pregătit o cină, a pus să se coacă azimi și au mâncat.

Domnul împreună cu doi îngeri vin la Avraam și acesta știe că Domnul e acolo în fața lui. Cum de a știut el asta? Avea 99 de ani și de 24 de ani urechea lui se obișnuise să îi distingă vocea.

Nu pot să nu mă întreb, eu Îi recunosc vocea? Îi recunosc Prezența?

Văd inima de slujitor a lui Avraam în modul în care își tratează oaspeții. O pune pe Sara să frământe și să facă turte din aproximativ 19 kilograme de făină. Alege un vițel bun și tânăr, îl dă slugilor să-l taie și gătească “în grabă”. Merge la bucătărie ca să ia unt și lapte, împreună cu carnea deja pregătită, le pune înaintea musafirilor și le slujește. Nu își cheamă cei mai buni servitori să facă asta.  Pregătește o masă bogată, extravagant de îmbelșugată și își ia în serios rolul de gazdă.

Avraam își slujește musafirii.

Doi îngeri ajung în Sodoma și dau de Lot. Acesta ajunsese să fie parte a înțelepților și judecătorilor cetății, a celor care stăteau la poarta cetății. Atitudinea lui e bună și îi invită la el acasă dar nu văd aceeași disponibilitate de slujire, aceeași dăruire ca a lui Avraam.

Îngerii vin la Avraam ca să îl binecuvânte și la Lot ca să îl salveze.

Nici Avraam și nici Lot nu știau de intențiile îngerilor.

Cum îmi tratez musafirii?

Să nu daţi uitării primirea de oaspeţi, căci unii, prin ea au găzduit, fără să ştie, pe îngeri. Evrei 13:2

Avraam și Lot au avut musafiri. La prima vedere păreau oameni dar erau îngeri trimiși de Dumnezeu ca să îi binecuvânte și să îi salveze.

Oare nu cumva găsindu-mi scuze că sunt obosită, că a mea casă nu arată ca în revista nu știu care, că nu am abilitatea de a așeza mâncarea în farfurie ca la master chef, că ... am ratat ocazia de a primi îngerii în casa mea?

Îngerii nu au venit să fie critici culinari, nu au venit să vadă lungimea pânzelor de păianjen, nu au venit să analizeze calitatea mobilei și a lucrurilor din cortul lui Avraam sau din casa lui Lot. Ei au fost trimiși să binecuvânte și să salveze.

Vreau să fiu binecuvântată, îmi place să fiu binecuvântată!

Așa că am decis să fac din casa mea un loc în care îngerii sunt bine primiți.

Vreau să am o inimă ca a lui Avraam. Vreau să ospătez îngerii în casa mea.

Vreau să mă las binecuvântată și salvată.

Uneori trebuie să fiu salvată ... de mine.

Niciun comentariu: