sâmbătă, 23 iulie 2022

Psalmul 24... cântat

 Uneori, îmi place să intru în pielea unui personaj ca să înțeleg mai bine un text din Scriptură. Textul care mi-a stârnit imaginația este Psalmul 24.

David este împărat peste noi, iar mie îmi este tare drag de el. Este un bărbat frumos, blond, cu fața ca o carte deschisă, dacă nu vorbește cu câte cineva, merge printre oameni și fredonează o melodie știută doar de el. Eu însă știu că vom afla și noi această melodie însă acum e încă în cap la el.

Ne pregătim de sărbătoare!

Cum adica ce sărbătoare?

Aducem Chivotul Domnului la Ierusalim. David și o parte dintre conducători au mai fost să îl aducă o dată însă nu s-a sfârșit prea bine. Atunci, David a înțeles că ceva nu este bine în modul în care procedaseră. Au scos Legea Domnului și au studiat-o. Leviții și cântăreții au avut mult de treabă. Preoții s-au sfințit, s-au curățit. Tot poporul a fost înștiințat despre ce se va întâmpla și a fost chemat să vină la Ierusalim.

„Și David a zis căpeteniilor leviților să așeze pe frații lor cântăreți cu instrumente de muzică, cu lăute, harpe și țambale, și să sune din ele cântări răsunătoare, în semn de bucurie.

Leviții au așezat pe Heman, fiul lui Ioel; dintre frații lui, pe Asaf, fiul lui Berechia; și dintre fiii lui Merari, frații lor, pe Etan, fiul lui Cușaia; apoi împreună cu ei pe frații lor de a doua mână: pe Zaharia, Ben, Iaaziel, Semiramot, Iehiel, Uni, Eliab, Benaia, Maaseia, Matitia, Elifele, si Micneia, si Obed-Edom, si Ieiel, ușieri.

Cântăreții, Heman, Asaf și Etan aveau țambale de aramă, ca să sune din ele. Zaharia, Aziel, Semiramot, Iehiel, Uni, Eliab, Maaseia și Benaia aveau lăute pe alamot; și Matitia, Elifele, Micneia, Obed-Edom, Ieiel și Azazia aveau harpe cu opt corzi, ca să sune tare.

Chenania, căpetenia muzicii între leviți, cârmuia muzica, fiindcă era meșter.” 1 Cronici 15:16-22

Toate văile munților Ierusalimului sunt pline cu cântăreți. Acum să nu credeți că ei s-au așezat acolo alandala. Chenaia le-a dat instrucțiuni clare unde să se aseze fiecare, unde să stea fiecare cântăreț, fiecare instrumentist, în ce poziție să fie orientat instrumentul la care cânta.

Vocea întâi și vocea a doua, instumentele cu corzi și instrumentele de suflat, tobele, alamoturile, țambalele și harpele făcuseră sute de ore de repetiții pentru această sărbătoare.

M-am luat cu vorba și văd că Chivotul a ajuns în Ierusalim. Cântăreții și leviții au început să cânte cântarea cea nouă compusă de David special pentru această ocazie. Credeți-mă că nu am mai auzit o așa cântare. Un cor de pe o parte a Ierusalimului cântă un vers și îi răspund celelalte cu alt vers. Cuvintele cântării și muzica, împreună cu toată atmosfera mă fac să cânt, să-L laud pe Domnul.

Văd că prind repede ritmul, încep să cânt și eu. Și, nu oricum.

Lângă mine, poporul cânta din toată inima, dansează și Îl lăudă pe Domnul!

“Porți, ridicați-vă capetele; ridicați-vă, porți veșnice, ca să intre Împăratul slavei!

"Cine este acest Împărat al slavei?"

Domnul cel tare și puternic, Domnul cel viteaz în lupte.

Porți, ridicați-vă capetele; ridicați-le, porți veșnice, ca să intre Împăratul slavei!

"Cine este acest Împărat al slavei?"

Domnul oștirilor: El este Împăratul slavei!

Selah” Psalmul 24:7-10

Fumul jertfelor se ridică spre cer, de pe toate văile Ierusalimului se aude muzica, peste tot vezi oameni bucuroși lâudându-L pe Domnul, pe Împăratul Slavei!

Oh! Aș vrea să nu se termine sărbătoarea asta!

Niciun comentariu: