sâmbătă, 15 mai 2010

ce este adevarul?

E intebarea pusa de Pilat lui Isus si cand am realizat ca si copil, ce intreaba Pilat, am ras si mi-am zis ca tare prost mai e si Pilat asta de pune o asa intrebare.
Si totusi am ajuns sa ma intreb ca si Pilat. Ce este Adevarul? Filosofii au teoriile lor, unele incalcite, unele clare insa ajung la o definitie ce cu incapatanare refuza sa nu stea langa Dumnezeu. Din definitia adevarului ajung la Dumnezeu si deduc ca El e Adevarul.
Dar ... adevarul despre provenienta mea? Sunt produsul unui atom incapatanat ce a starnit o revolutie extraordinara a tot felul de procese chimice, fizice, atomice, biologice, neurologice ce au sfarsit cu aparitia lumii asa cum o vedem? Si daca un urmas al acelui atom va avea chef de o noua revolutie? De ce s-a enervat atunci si de-atunci s-a potolit?
Dar un alt lucru ma fascineaza si imi da mai multe raspunsuri la intrebarile mele. E vorba de mana ce a adunat praful dandu-i forma, apoi mana si-a terminat treaba si
o gura s-a asezat peste narile formei astea urate si a suflat in ele suflare de viata. Iar eu raman muuuuuta de uimire cand vad cum forma asta de culoare cam scarboasa incepe sa se decoloreze si sa devina roz, si sa se miste, apoi ceva se misca, se deschide ... sunt ochii ... respira, ... si vorbeste ... are dinti, articuleaza sunete, ... canta, topaie ca un copil, merge .... gandeste ... iar gura nu stiu de ce nu ii sta ca inainte ... pare ca i se alungeste spre urechi si nu ii sta rau deloc asa ...
Wow, asta e Adam ... asa ii spune Adevarul ca ii va fi numele.
Dar se intoarce spre mine si ... mie ce imi va face? ... ia sa plec repede poate se razgandeste.... Nu mai am timp sa fug.
"Cella, vreau sa iti spun o poveste despre care tu nu stii sau vrei sa uiti. Am urmarit cele doua celule din care ai cresscut tu, mi-a placut sa iti ondulez parul, sa urmaresc fiecare miscare a ta, sa am grija ca nici o lovitura sa nu treaca prin lichidul amniotic, sa te vad crescand, apoi abia am asteptat sa te vad respirand prima data si pentru ca nu iti placea, ai inceput sa urli, iti placea acolo la caldurica pentru ca puteam sa iti vorbesc in liniste si tu acum urlai ca era pre mult zgomot, o doamna doctor zambea zicand ca ai plamani sanatosi si esti frumoasa.
Apoi pe un ger cumplit am gasit oameni care sa te duca acasa acolo unde ai si crescut. Am fost cu tine la fiecare pas si stiu toate peripetiile tale si pe alea pe care nu le stie nimeni.
Mi-a crescut inima cand te-am vazut razvratita contra ideilor ce ti se predau, nevrand sa ti le insusesti si combatand cu atata fervoare impotriva lor, dar am plans cand ai inceput sa nu mai simti dragostea Mea, sa te indoiesti de ea, de ceea ce iti vorbesc, de ceea ce iti spun ...
Isus, jertfa de la Calvar le luai ca si basme, ... erai atata de rece ... si atat de dormica sa auzi Adevarul ...
In acea seara frumoasa de iulie cand erai adolescenta ai intalnit Adevarul si inima ta a inceput sa danseze eliberata, iubita ... in sfarsit vorbeam din nou cu tine.
Apoi framantarile tale fara numar, intrebarile multe si complicate si ... uneori cetoase ... Ma doare sa te vad chinuindu-te, ma doare sa Te vad cum nu ma simti, cand parca nu Ma vezi, cum ... nu Ma crezi cand iti spun ca esti a Mea, cand nu Ma crezi cand iti spun ca esti atata de frumoasa, ca esti desteapta, ca am pus talente in tine insa ti-i teama sa le folosesti, e nevoie sa stam de vorba asa sfatos cum ne place noua ... sa plangem amandoi, sa Te iau in brate si sa iti soptesc cat de mult te iubesc.
Te iubesc"
Ce este Adevarul? Nu-i o notiune sau o filosofie, e o fiinta, e Tatal meu!!!!

10 comentarii:

coryta spunea...

Adevărul este o torţă care străluceşte în ceaţă fără să o risipească.Te imbratisez cu drag.

cella spunea...

Adevarul e cel ce da ceata deoparte ajutandu-ma sa vad ;)
Multumesc pentru imbratisare coryta.
Iti doresc un weekend de poveste!

Dani spunea...

Un lucru adevarat, dar infricosator pentru umanitate (ce ai spus tu:P). Daca Tatal e adevarul, atunci nu mai exista loc pentru teoria arhicunoscuta si folosita la greu de oameni: adevarul este relativ. acesta este unul din principiile pe care societatea umana de'a lungul tipului s-a bazat. Tocmai ai aratat ca acea culoare neplacuta, scarboasa pe care o aveam inainte de a fi creati se intoarce. Umanitatea are nevoie de o schimbare, dar pentru asta trebuie sa renunte la principiile ei de baza.
(nu ma refer la minoritatea umanitatii care se bazeaza pe singurul principiu adevarat - cel pe care ni-l da Tatal)

cella spunea...

Danny,
Adevarul=Dumnezeu nu este relativ insa adevarul in formele in care il stim noi, e relativ, e schimbabil, depinde de multe tare ...
Care sunt principiile de baza ale omenirii?
Imi place cum gandesti ;)

elena marin-alexe spunea...

Isus a spus: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata!
Frumoasa prelegerea ta despre adevar.Felicitari Cella draga mea!

cella spunea...

Multumesc Elena.
Un weekend de poveste iti doresc;)

kis spunea...

Dumnezeu este adevarul,viata,lumina,apa,paine,
intr-un cuvant TOTUL.
f interesanta postarea!

cella spunea...

Kis, daca totul e numai teorie ... suntem mumii umblatoare machiate frumos ...

kameluna spunea...

Foarte frumoasa postarea. Bravo Cella. P.S. am asteptat sa MA TRAGI DE MÂNECĂ joi...eu simt ca deranjez uneori.

Dani spunea...

nu am vrut sa contracarez in vreun mod ce ai spus:)) doar am mentionat cateva lucruri generale ce rezulta din tot ce ai spus tu. Adevarul este Dumnezeu, dupa cum Isus spune in Ioan 14:6 (parca, nu?) si sunt in totalitate de'acord:P.
Celelalte principii?... tot ce trebuie sa faci este sa te uiti la oamenii de pe strada si sa generalizezi activitatile lor:))
Dar chestia cu relativ... eu nu sunt de'acord absolut de loc. Adevarul este unul singur si neschimbator. Rareori se intampla ca cineva sa il cunoasca complet, dar faptul ca asta nu se intampla prea des i-a dus pe oameni in iluzia ca adevarul este relativ. Adica, sa fim seriosi - daca asa este, poate ca si purgatoriul exista... Ah, oamenii vad adevarul din diferite perspective? Asta-i altceva. Altceva dar din pacate tot gresit.