luni, 8 noiembrie 2010

schimba sensul vietii mele

In Susa, cu multi ani in urma, toate fetele au fost culese pentru casa imparatului. Imparateasa nu ascultase de sotul ei si a fost trimisa in alta parte a palatului ... una nu prea vesela pentru aceasta sau pentru oricare era acolo ... Orice fata care intra la palat, nu mai iesea ... ramanea ca si amanta in casa imparatului neavand dreptul sa se casatoreasca sau sa fie a altcuiva.
Printre fetele luate din Susa este una ce va deveni subiect de poveste. E o orfana ce a trecut prin drama de a-si vedea parintii ucisi de cineva care e in anturajul imparatului, a fost crescuta de verisorul ei, un om intelept ce si-a dat toate silintele ca fata asta sa nu creasca ca o planta, ... fara coloana vertebrala.
Estera nu s-a dat in petec dupa ce a ajuns la palat, devine placuta barbatilor ce aveau menirea de a avea grija de ele. Iar imparatul avusese grija ca barbatii acestia sa nu aibe nici o treaba cu ele, nu l-a interesat cata trauma lasa in urma ... importanta era placerea lui ... doar ce era a lui. Acestia insa o iau sub aripa lor pe copila asta, suferinta intelege suferinte. Realizeaza ca si ei si ele au trebuit sa isi ingroape visele ... nazuintele, sperantele ... scurt si fara drept de apel au trebuit sa renunte la TOT.
Din cate fete au fost culese, Estera este aleasa imparateasa. Numai ca povestea nu continua foarte romantic si pe insule exotice ... "Prietenul" neamului ei, Haman nu mai suporta nesimtirea unui evreu ce nu ii arata respectul cuvenit si isi pune mintea la contribuite, abilitatatile in miscare si obtine de la imparat ordinul ca toti evreii sa fie ucisi. Ordinul avea scris negru pe alb, clar ... o data cand asta se va intampla.
Mardoheu ii trimite mesaj Esterei sa mearga la imparat, numai ca frica pune stapanire pe aceasta ... Cum sa mearga? Nu mai fusese chemata la imparat de ceva vreme, daca ar fi mers insemna incalcarea legilor acestuia, putea urma chiar moartea ....
Verisorul nu o menajeaza deloc, ii trimite mesaj clar si raspicat: "esti acolo pentru o vreme ca asta". Evreii din toata tara erau in sac si cenusa, rugandu-se si postind. Estera face la fel si timp de trei zile impreuna cu slujitorii ei de la palat stau in post si rugaciune.
"Daca va fi sa pier, voi pieri" declara Estera dupa cele trei zile de post si rugaciune si contrar legilor clare, merge la imparat sa ceara viata poporului sau. In acest timp poporul ramane in post si rugaciune. Estera este primita de imparat. Acesta primeste invitatia ei la cine, si Haman e onorat de invitatie ... saracu, habar nu avea ce il asteapta.
Haman asta are si o nevasta "desteapta foc", ii tine isonul in toate prostiile, il si ajuta cu idei crete ca sa si le duca la indeplinire ... la ea acasa se pregateste o spanzuratoare inalta si semeata pentru cel care ii necajea barbatul, pentru Mardoheu ...
Are loc prima cina, imparatul si Haman sunt invitati si a doua seara si promit ca vin .... Haman era in extaz. Estera il placea, imparatul si el sunt la inima imparatesei ... credea ca ii joaca pe degete cum vrea el ...
Numai ca lucrurile iau o intorsatura neasteptata pentru Haman, tot planul lui este dat in vileag cand Estera spune imparatului ca ea este evreica si ca este condamnata la moarte de colegul de masa ... si isi cere viata ei si a poporului ei din mana acestuia ...
In tot acest timp, verisorul Esterei, parte din servitorii ei si tot poporul evreu erau in post si rugaciune.
Dumnezeu asculta rugaciunile si sunt salvati TOTI in afara de Haman si casa acestuia.
Ma regasesc de multe ori in pielea Esterei ... in situatii ce par fara iesere si-atunci cu toata fiinta mea cer intelepciune, putere, iertare, har, eliberare pentru mine sau pentru cei dragi mie, pentru rudele mele, pentru poporul meu .... si lucrurile iau intorsaturi neasteptate aducand eliberare, bucurie, pace facand noi semne se aducere aminte in relatia cu Dumnezeu.
Nu sunt frumoasa, nu sunt imparateasa, soarta poporului meu nu atarna de mine insa invat de la Estera ca rugaciunea schimba totul, "schimba sensul vietii" mele.

6 comentarii:

Anonim spunea...

multumesc Cella pt aducerea aminte! Fii binecuvantata in tot ce inima ta aduce inaintea Domnului!
Cu iubire, Dana Stefan

cella spunea...

Cu drag Dana ... daca gandurile mele sunt si ale tale ... nu pot decat sa ma bucur ;)

Tafnat_Paeneah spunea...

-esti acolo.. unde eşti acuma.. pentru o vreme ca asta; nu înceta să fii o prinţesa a CERULUI ;o ambasadoare printre muritori clăuzindu-i spre nemurire-Maranata!

cella spunea...

Pentru o vreme ca asta ... asa cum e ea ..
Multumesc!

arina spunea...

ce stiti sa imi spuneti despre postul esterei? e vorba de 3 zile de post negru si rugaciune. as vrea tare mult sa stiu ce rugaciuni se fac, si apoi ce multumire se da dupa aceste zile. daca cineva ma poate ajunta in privinta amanuntelor si a rugaciunilor, va rog sa-mi scrieti la arina_m6610@yahoo.com
va multumesc

cella spunea...

Arina draga, cred ca efectiv a plans inaintea Domnului cerand indurare pentru ea si pentru popor. Nu scrie nicaieri ce a spus, ce s-a rugat ... insa cred ca fie care are modul lui de a se ruga, de a cere si e unic ...
Nu cred in formule magice si rugaciuni tipizate.
Cred insa ca sunt invitata sa vorbesc cu Tati si sa ii spun ce ma doare pe mine si nu la general ...
Citeste Psalmii lui David si nu numai ... el spune ce il doare, recunoste ca e suparat, manios ... isi spune starea ...
Asta vrea Tati de la noi ;)