miercuri, 18 mai 2011

aleg sa fiu om dupa inima cui?

Cand aud de vreun presedinte, rege sau ceva cu pozitie incerc sa vad si cum arata. De parca asta mi-ar indica ceva din personalitatea si caracterul acelei persoane insa mi se pare normal ...
Incerc sa il inteleg pe Saul, bulservat de ceea ce ii spune Samuel, de ceea ce ii vorbeste. Vreau sa vad cat pricepe din ce i se spune. In locul lui si eu as face ochii cat cepele. El cauta niste magarite si i se spune ca acestea sunt bine insa sa nu plece din cetate ca Samuel sa ii spuna ce e in inima lui. Cum sa faca asta? Poate in mintea mea mai poate pricepe cineva ce se petrece, dar in inima cu siguranta nu.
Samuel il unge ca imparat pe acest frumos si confuz barbat si ii da niste semne pe care sa le urmareasca daca ceea ce i-a spus el este adevarat sau nu. Insa imediat ce s-au despartit, inima lui Saul incepe sa se schimbe, sa se transforme (1 Samuel 10:9). Toate semnele s-au indeplinit ... Duhul Lui Dumnezeu a venit peste Saul si acesta a profetit spre mirarea tuturor. Se pare ca socul pentru ceilalti a fost atat de mare incat a ramas proverbiala zicala: "Este cumva si Saul printre profeti?"
Lui Saul nu i se umfla inima de mandrie, nu spune in gura mare ce se intampla, nu face caz de ceea ce i-a spus Samuel. Este intrebat de unchiul sau pe unde au umblat si ii spune numai despre magarite si nimic mai mult. Ce sa spuna? Ceva ce nici macar el nu intelege? Samuel ii spuse sa il astepte la Mitpa, el s-a dus acolo si a asteptat. A ascultat. Avea nevoie de lamuriri, confirmari, ii era teama ... teribil de teama ca ceea ce incepe sa se contureze in mintea lui avea sa se confirme.
Reprezentantii poporului sunt chemati la Mitzpa, vine Samuel si din nou este spus discursul alegerii, le este reamintita cerinta lor de a avea un rege, de a avea unul asa cu bogatii, cu monarhie, cu tot fastul ... cum aveau si vecinii lor. Si voiau un rege, unul de care sa fie mandri, cu care sa se mandreasca. Un rege dupa inima lor.
Dumnezeu le asculta rugaciune si le da unul exact dupa inima lor, pe Saul. Procedeul Urim si Tumim este folosit pentru a vedea pe care din familii va cadea sortul. Cade pe familia lui Chish, pe Saul. Acesta insa era speriat, nu ii era clar ce se intampla, era la bagaje ... poate sa gandeasca, poate sa scape ... Samuel insa este instiintat de Domnul ca Saul e la bagaje si trimite dupa el.
Goliat sau uriasul israelitilor apare. Frumos, inalt, chipes, viteaz ... ce puteau sa ceara mai mult? De cum l-au vazut au inceput sa strige: "Traiasca regele!". Nimeni nu putea cere mai mult de la un specimen uman. Samuel le scrie legea monarhiei si o aseaza inaintea Domnului, ei o asculta din nou si o vor asa cum e, o accepta cu toate  repercursiunile. Apoi trimite tot poporul acasa, fiecare la casa lui de provenienta.
Si Saul pleaca acasa insa nu singur ci este insotit de vitejii a caror inima fusese miscata de Domnul. Nu ni se spune ca le fusese miscata inima de frumusetea lui, de modul cum arata, de felul in care vorbea sau se misca. Nu. Domnul este cel care le atinsese inima. Bineinteles ca nu se putea fara niste oameni gen Gica Contra care s-au uitat la Saul, l-au dispretuit si nu i-au dat nici un dar.
Saul insa se face ca nu ii aude. Fusese uns ca si rege, investit de toata floarea cea vestita a Israelului si acesti Gica Contra comenteaza. Si nu numai atat, il dispretuiesc si nu ii aduc nimic, nici un dar.
Inima poporului vrea sa se inchine unui om, sa aibe ca si autoritate un om si nu pe Dumnezeu. Nu Il vor in viata lor ca si inaintasii lor. Insa Dumnezeu nu ii lasa in plata lor, nu ii abandoneaza ci le gaseste un om asa cum isi doresc ei, il pregateste, pune Duhul Sau in el ca sa il faca cunoscut. Acest barbat frumos este exact ceea ce isi dorea poporul. Un barbat dupa inima poporului insa nu si dupa inima Domnului.
Ce imi doresc sa fiu? Un om dupa inima oamenilor sau dupa a Domnului? Modul meu de viata ce arata? Ieri cineva imi spunea: de la o fata se asteapta sa fie .... si mi-a insirat o lista intreaga si stufoasa pe care o stiam. Daca nu respecti lista nu prea esti placuta  ... nu esti dupa inima oamenilor. Ce alegeri fac in inima mea?
N-o sa fiu regina sau imparateasa, n-o sa ajung eu mare demnitar sau vedeta. Insa in locul unde sunt, ce aleg sa fiu? Un om dupa inima oamenilor sau dupa inima Domnului? Si, cand ma uit la un om, la prietenii mei dupa ce criteriu ii aleg sai i-am ales? Dupa aspectul fizic, exterior sau dupa inima lor?

6 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Am auzit multe versiuni şi mi-ar plăcea s-o ştiu şi pe-a. Tu ce crezi:
"Este cumva si Saul printre profeti?"

cella spunea...

Pentru acel moment special a fost.

Monna Albu (Novacescu) spunea...

Dumnezeu sa ne ajute sa fim oameni dupa inima LUI,cautand in permanenta sa facem Voia LUI.
Iti doresc o zi minunata si binecuvantata,Cella !

cella spunea...

Monna despre exact asta am scris azi;).
Multumesc de urare si fie ca Domnul sa iti arate dragostea Sa intr-un mod unic.

Monna Albu (Novacescu) spunea...

Multumesc ...Fi binecuvantata in tot ce faci !

cella spunea...

O zi de har sa ai Monna!