miercuri, 6 martie 2013

cantecul marii - shirat hayam

Am invatat ca daca vreau sa ma bucur de o sarbatoare, trebuie sa ma pregatesc pentru ea, trebuie sa stiu ce sarbatoresc, in ce context a fost creata sarbatoarea, cine sunt cei implicati, ce trebuiau sa faca, ce se manca, ce se purta, unde se desfasura sarbatoarea. Intr-un final, m-am prins si eu ca Domnul porunceste sa avem sarbatori, sa ne bucuram la si in ele. Nu e optionala participarea mea la sarbatoare! Nu e optionala bucuria!

Vine Pastele! Ca sa inteleg sarbatoarea de Paste, trebuie sa ma intorc in Exod. Nu pot intelege ce a facut Isus Christos (in evreieste Yeshua HaMaschiach) pentru mine daca nu inteleg iesirea din Egipt a poporului evreu, daca nu inteleg cine i-a scos, cine i-a condus, cum i-a condus pana in Canaan.

Primul Paste s-a serbat in Egipt, intr-un context stresant, dupa 9 plagi ce au nenorocit si saracit tara. Pentru acest Paste, fiecare familie trebuia sa aibe cate un miel, nu o mielusica ci un miel, nu orice fel de miel ci unul care nu avea nici un defect. Familia trebuia sa il aleaga din timp, patru zile sa il tina pe langa ei, copiii sa se joace cu el, mama si tata sa supervizeze grija copiilor pentru acest animal. In ziua a 14 a lunii Nisan trebuia sacrificat. Din sangele curs, tatal trebuia sa unga tocul usii. Salvarea poporului a venit prin sangele mielului de care se atasasera. Au ascultat si au fost salvati.

Au fost salvati, au iesit din Egipt. Au fost condusi spre libertate, spre tara promisa de un stalp de foc noaptea si un nor in timpul zilei. Stalpul si norul ii proteja de frigul noptii si de caldura zilei. Pana astazi ... am crezut ca Domnul a facut pentru ei un acoperis pufos ce tinea de cald sau ... tinea umbra. Insa, am descoperit un text pe care l-am studiat, citit si rascitit din 1 Corinteni 10:1-5 "1 Fraţilor, nu vreau să nu ştiţi că toţi strămoşii noştri erau sub nor, toţi au trecut prin mare, 2 toţi au fost botezaţi pentru Moise în nor şi în mare, 3 toţi au mâncat aceeaşi hrană duhovnicească 4 şi toţi au băut aceeaşi băutură duhovnicească, pentru că au băut din Stânca duhovnicească Care-i însoţea, iar Stânca era Cristos."

Nu pot sa nu ma intreb: ce am crezut pana acum? De ce nu am inteles asta pana acum? Pe ce coclauri mi-a fost mintea cand citeam textul asta?

Pfuuuu!!! Norul de foc si Stalpul erau de fapt Isus Christos - Yeshua HaMashiach. El este Cel ce a scos poporul din Egipt, a despartit marea Rosie ca sa poata trece poporul spre tara promisa, spre eliberare, a condus poporul prin pustiu, Le-a purtat de grija, i-a hranit ...

Dupa ce poporul a trecut prin Marea Rosie, aceasta s-a inchis la loc ingropand egiptenii ce venisera dupa evrei. Egiptenii venisera sa isi aduca captivii inapoi, sa ii puna iar la facut caramizi. Maria, sora lui Moise, scrie versurile si compune muzica pentru o melodie ce va ramane peste veacuri, ce se canta si astazi. Se numeste cantecul marii sau Shirat Hayam.

Niciun comentariu: