vineri, 7 iunie 2013

treptele

"Cum vei ajunge in oras, cauta casa intelepciunii, caci aceasta este casa cea mai buna si acolo gasi-vei gazduirea dorita". Asa grait-au batranii, tanarului care se pornise pe drum. Si tanarul a luat aminte la sfatul cel bun.
"Cum voi cunoaste insa casa?"
"O vei cunoaste dupa treptele ei si dupa numarul oamenilor ce intra si ies din ea. Mai mult nu iti putem spune."
"Fara indoiala" gandi tanarul "trebuie sa fie o casa mare. O voi cunoaste de indata dupa frumusetea si stralucirea ei; in ce priveste scarile, bah! ce poate sa fie asta?"

In sfarsit ajunge in oras. Privirile lui lacome cauta casa intelepciunii in fata lui. La dreapta, se ridica o casa simpla dar cu o infatisare aleasa. Avea ferestrele mari si curate. Printr`una din ele privea spre tanar un batran cu privirile prietenoase si linistite.

"Sa fie oare asta casa intelepciunii?" se intreba tanarul. trepetele ei erau inalte si repezi. Stralucirea lor dovedea ca erau putin intrebuintate. Usile erau larg deschise. Putini erau insa acei ce intrau sau ieseau.
"Cu siguranta ca asta nu este casa intelepciunii" isi zise tanarul. "Trebuie sa ma duc in alta parte."

Si merse mai departe. Curand se ivi la stanga lui o casa bogata si vesela, stralucitoare ca aurul, cu toate ferestrele deschise. La o fereastra ii izambi un chip frumos de femeie. Cu un val in mana ii facea semn, imbiindu-l.

"De-ar fi aceasta casa intelepciunii!" "Si cum ii sunt oare treptele?" Largi si joase, bine umblate, mereu suiau si intrau prin usile larg deschise, lumea in rasete, in cantece si in podoabe de flori.

"Nici o indoiala, aceasta este casa intelepciunii!" isi zise tanarul. "Vad lucrurl acesta dupa treptele ei si dupa multimea care suie si coboara."

Si pasi pe trepte. Intrase in casa nebuniei.

Preluare si postare cu permisiune din Revista Prietenul (Foaie pentru credinta, morala si literatura) - decembrie 1930  

4 comentarii:

livius spunea...

Mai intai intelepciunea tre' sa fie in cap, nu prin case. Se gaseste ea si in asemenea locuri, dar nu in case ci tot in cap, doar tu spuneai ca in casa intelepciunii era un om admirabil la privire. Ei omul acela avea intelepciunea cu el.

Iti doresc sa intalnesti oameni care au multa intelepciune in capul lor !

cella spunea...

Pai daca ma insotesc cu inteleptii devin inteleapta. Asa zice Solomon si eu nu il contrazic ;)).

Multumesc de urare!

A,Dama spunea...

Mai exista si varianta ca intelepciunea sa fie in inima. Atunci capul executa ce aseaza Dumnezeu in inima omului. :)

cella spunea...

Si inima poate devin inteleapta daca este conectata la sursa Intelepciunii ;)