marți, 27 ianuarie 2015

Auschwitz, naziști și soluția finală!

"24 ianuarie 2015. La 70 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz, Digi24 difuzează un documentar BBC de excepţie, în cinci episoade, despre cele mai cumplite evenimente ale secolului 20. „Auschwitz - naziştii şi soluţia finală” vă conduce într-o incursiune în istoria lagărului nazist în care erau ucişi în masă evreii.

Auschwitz este numele unui arhipelag al ororii, administrat de nazişti, în zona anexată din Polonia, după 1939. Avem de-a face cu Auschwitz 1, prima construcţie, un lagăr de internare, Auschwitz 2 Birkenau - un lagăr de concentrare şi exterminare şi Auschwitz 3- Monowitz- un lagăr de muncă pentru uzina chimca IG Farben şi alte 45 de închisori subordonate, la 70 de kilometri sud-est de Cracovia. Primii prizonieri politici polonezi au fost internaţi aici, în 1940, după invazia concomitentă a Poloniei, în vest de germani şi în est de sovietici, potrivit înţelegerilor pactului Ribentropp-Molotov. În septembrie 1941, au loc primele execuţii ale unor deţinuţi politici şi se construieşte Auschwitw 2 Birkenau, care va fi principala scena a soluţiei finale - planul nazist de eliminare fizică a tuturor evreilor din Europa.

Această diabolică platformă a morţii, fără precedent şi, să credem din răsputeri, fără urmare în istoria umanităţii, a fost organizată şi supravegheată de 6500-7000 de militarii SS - celebrele trupe Schutzstaffel - falanga pretoriană sangvinară a lui Hitler, încredinţată Reichmareşalului Himmler. Doar 15 la sută din ei au fost ulterior condamnaţi pentru crime de război, în frunte cu faimosul Rudolf Hoess, foarte prezent în documentarul nostru, comandantul lagărului. Doar acesta şi alţi câţiva au fost executaţi."
http://www.digi24.ro/Emisiuni/Digi24/Digipedia/Arhiva+inregistrari/Digipedia+-+Auschwitz+nazisti+si+solutia+finala+Inceputuri+surpr

Niciun comentariu: