vineri, 21 februarie 2020

gânduri pentru Paula

Există în Biblie un judecător care face o juruință ciudată, nu i s-a cerut să facă așa ceva și apoi a regretat amarnic ceea ce a promis. Acest om se numea Iefta și el spune așa Domnului:
 "Daca vei da in mainile mele pe fiii lui Amon, 31. oricine va iesi pe portile casei mele inaintea mea, la intoarcerea mea fericita de la fiii lui Amon, va fi inchinat Domnului si-l voi aduce ca ardere de tot."
32. Iefta a pornit impotriva fiilor lui Amon, si Domnul i-a dat in mainile lui. 33. Le-a pricinuit o foarte mare infrangere, de la Aroer pana spre Minit, loc care cuprindea douazeci de cetati, si pana la Abel-Cheramim. Si fiii lui Amon au fost smeriti inaintea copiilor lui Israel.
34. Iefta s-a intors acasa la Mitpa. Si iata ca fiica sa i-a iesit inainte cu timpane si jocuri. Ea era singurul lui copil; n-avea fii si nici alta fata. 35. Cum a vazut-o, el si-a rupt hainele si a zis:
"Ah! fata mea! Adanc ma lovesti si ma tulburi! Am facut o juruinta Domnului si n-o pot intoarce."
36. Ea i-a zis:
"Tata, ai facut o juruinta Domnului, fa-mi potrivit cu ceea ce ti-a iesit din gura, acum cand Domnul te-a razbunat pe vrajmasii tai, pe fiii lui Amon."
37. Si ea a zis tatalui sau:
"Atat ingaduie-mi: lasa-ma sloboda doua luni, ca sa ma duc sa ma cobor in munti si sa-mi plang fecioria cu tovarasele mele."
38. El a raspuns:
"Du-te!"
Si a lasat-o sloboda doua luni. Ea s-a dus cu tovarasele ei si si-a plans fecioria pe munti. 39. Dupa cele doua luni, s-a intors la tatal ei, si el a implinit cu ea juruinta pe care o facuse. Ea nu cunoscuse impreunarea cu barbat. De atunci s-a facut in Israel obiceiul 40. ca, in toti anii, fetele lui Israel se duc sa praznuiasca pe fiica lui Iefta, galaaditul, patru zile pe an.
Judecători 11: 30 - 40

Dincolo de promisiunea lui Iefta, văd că fiica lui avea prietene care sunt dispuse să plece cu ea, să își petreacă ultimele zile povestind, cântând, plângând, dansând. Ultimele zile înseamnă două luni.

Am fost create să nu fim singure, să avem prietene pe care să ne sprijinim, să ne ascultăm, să ne sfătuim, să învățăm una de la alta ... și mai cred că originea ideii de bridal shower pleacă de la textul acesta.
Am rămas cu câteva întrebări provocatoare!
Ești disponibilă pentru prietenele tale?
Ești disponibilă să te sacrifici pentru prietenii tăi?
Trăim într-un context în care individualismul este ridicat în slăvi însă ca și creștini suntem chemați să ne iubim aproapele, să ne cheltuim și sacrificăm pentru ceilalți.
E mai comod să nu mă intereseze de soarta celuilalt însă dacă acționez așa, mai pot spune că Îl urmez pe Christos? Mai văd ceilalți dragostea Lui în mine?

Pavel îi scrie lui Timotei:
“3. Spune ca femeile in varsta trebuie sa aiba o purtare cuviincioasa, sa nu fie nici clevetitoare, nici dedate la vin; sa invete pe altii ce este bine,
4. ca sa invete pe femeile mai tinere sa-si iubeasca barbatii si copiii;
5. sa fie cumpatate, cu viata curata, sa-si vada de treburile casei, sa fie bune, supuse barbatilor lor, pentru ca sa nu se vorbeasca de rau Cuvantul lui Dumnezeu.” Tit 2:3-5

Nu intru încă în categoria femeilor în vârstă însă aș vrea să știi că ești iubită și prețuită, ai fost răscumpărată cu un preț și Domnul a ales să te așeze printre noi cu un motiv.

Citeam ce îi scria Pavel lui Tit să spună femeilor și văd că uneori parcă se repetă. Pavel cred că a fost un bun psiholog și psihoterapeut și de asta dă aceste sfaturi care rămân valabile și astăzi.
El știe că noi avem tendința de a vedea mai multe treburi deodată și … vrem să știm și de treburile altora. Și suntem îndemnate să ne vedem de trebuile noastre. Ne e suficient!

Avem tendința de a acumula multe lucruri materiale, haine, papuci, genți, oale și ulecele. Sunt frumoase! Nimic de spus! Dar asta e tot ce contează?

Nu știu ce se întâmplă cu noi însă uneori ne apucăm să muncim fără măsură, trecem și de epuizare …. Apoi ne apucăm să luăm pastile, ceaiuri, uleiuri toate însoțite și asezonate cu văicăreli pe diverse tonuri.

Ne place și e in firea noastră să schimbăm informații cu alte femei, despre alte femei și neapărat să fim la curent cu noutățile. Uneori realizăm că am pierdut vremea degeaba …
Ne este de folos consumul acesta de energie?

Îți doresc să înveți de la:
Sara și Rebeca – să îți urmezi soțul chiar dacă nu înțelegi toate lucrurile;
Leah si Rahela – care au zidit casa lui Israel;
Tamar – care și-a crescut copiii atât de frumos și de bine încât casa lui Pereț a ajuns ca un standard. Chiar sunt curioasă ce le-a spus ….
Iochebed – care și-a riscat viața și familia ca să protejeze și păstreze viața micului Moise;
Maria – sora lui Moise care nu și-a ascuns sau îngropat talentul muzical și artistic și acolo, pe malul Mării Roșii a unit femeile, le-a învățat un cântec și le-a ajutat să îți exprime bucuria;
Naomi – care a lasat-o pe Rut să se lipească de inima ei și a ales să o mentoreze;
Rahav – care a ales să scrie istorie salvând vieți;
Dorca – care și-a exprimat practic dragostea față de Dumnezeu și de oameni. Le făcea haine. Când Dorca a murit, toata cetatea a venit la Pavel și l-au rugat să o învie.

Unii musafiri sunt îngeri deghizați așa că te provoc să îți deschizi casa ca să Îl lași pe Domnul să te binecuvânteze.

A găti nu e un mister și te provoc să faci întâlniri cu prietenii chiar dacă ai doar gogoși și ceai pe masă. Cu aceste două alimente pe masă și cu prietenii langă voi, aduni amintiri și legi relații.

Iubește-ți socrii și rudele soțului! Cucerește-ți rudele!

Respectă-ți soțul! Nu-l umili și ironiza în fața nimănui! Tu l-ai ales!

Uneori va trebui să înghiți în sec, să taci și nu va fi ușor. Însă ca să ai pace în casă … cere Domnului înțelepciune!

Există o pleiada întreagă de femei care au scris istorie. Citim despre faptele judecătorilor și împăraților și vedem influența mamelor în viața lor. De aceea, îți doresc să îți crești copiii în așa fel încât aceștia să deosebească binele de rău, să fie niște oameni care să scrie istorie printre oamenii pe care îi va așeza Dumnezeu lângă ei.

Niciun comentariu: