miercuri, 9 noiembrie 2011

am nevoie disperata .... de sare

Elisei isi ia mantaua si in Numele Domnului despica Iordanul, il trece si se intalneste cu cei 50 de profeti curiosi nevoie mare sa stie ce s-a intamplat dincolo. Dar mai mult de atat ei cred ca Ilie e lesinat pe undeva ... Degeaba incearca Elisei sa le spuna ca nu are rost, ei insista, si insista, si insista. Asa ca, Elisei ii lasa sa plece sa il caute. 50 de barbati, 50 de profeti pleaca sa scotoceasca zona ca sa dea cumva de corpul lesinat al lui Ilie insa ... nu il gasesc.

Nu inteleg niste lucruri la ei. Stiau ca Ilie pleca de la Elisei. Nu stiau modalitatea despartirii insa stiau ca evenimentul se va petrece. Mai e ceva care ma enerveaza la ei. Curiozitatea de a sti ce e in sufletului lui Elisei, de a sti ce simte el referitor la plecarea lui Ilie, de a sti ei ... ca sa spuna si altora cum plange sufletul lui Elisei, cat de amarat e acesta .... Si, apoi daca duc si ei vestea mai departe sau o diseaca ei intre ei, ce e asa de rau?

Ilie e rapit la cer. Cei 50 nu vad asta insa se trezesc cu Elisei care apare din apele despicate ale Iordanului in fata lor. E singur. Are pe el haina lui Ilie. Din nou acelasi spirit ... nebun i-as zice.
Vai Elisei ce tragedie!
Uite, noi mergem sa il cautam.
Poate e lesinat.
Poate a plecat si ascuns undeva.
Poate ca e in vreo pestera.
Trei zile haladuie prin zona Iordanului si nu gasesc nici urma de Ilie. Se intorc destul de sceptici la Ierihon unde era Elisei si ii spun ca nu l-au gasit iar Elisei le dau un raspuns destul de ironic: "-Nu v-am spus să nu vă duceţi?"


In Ierihon, apele nu erau bune de baut si pamantul era sterp ca urmare a blestemului spus de Iosua in Iosua 6:26 "„Blestemat să fie de DOMNUL cel care va încerca să reconstruiască această cetate a Ierihonului. Cu preţul întâiului său născut să-i pună temelia şi cu preţul celui mai tânăr să-i aşeze porţile.“ Insa erau oameni acolo care locuiau si pamantul era sterp ... apele nu erau bune de baut, cumva stiau si nu stiau de blestemul dat de Iosua asa ca vin la Elisei care isi incepe misiunea publica de profet. 


Cand am citit prima data textul mi-am zis: ei si? Au facut un vas nou din lut si i l-au adus cu sare cum a cerut Elisei. Si asta nu o puteau face si cei 50 de profeti din scoala profetica din Ierihon? De ce nu li s-au adresat lor si s-au dus la Elisei? Pentru ca fusese cu Ilie? Pentru ca acum purta mantaua lui? Pentru ca manatau aceasta il desemna public ca si urmas al lui Ilie, ca si am al Lui Dumnezeu in Israel?


Dincolo de intrebarile mele pot vedea ca oamenii din Ierihon chiar isi doreau o rezolvare a problemei lor, chiar au fost dornici sa asculte de ceea ce spune Domnul prin Elisei: "
- Aduceţi-mi un vas nou şi puneţi sare în el, le-a zis el. Şi ei i-au adus
Apoi Elisei s-a dus la izvorul apelor, a aruncat în el sare şi a zis: „Aşa vorbeşte Domnul: «Vindec aceste ape şi niciodată nu vor mai cauza moartea, nici nu vor mai face pământul neroditor!»“ " 2 Imparati 2:20-21
" Toate darurile tale de mâncare să fie presărate cu sare; să nu laşi să lipsească sarea legământului Dumnezeului tău din darurile tale de mâncare. Să aduci sare la toate darurile tale de mâncare." Levitic 2:13
"Toate jertfele sfinte, pe care israeliţii le aduc Domnului, ţi le-am dat ţie, fiilor tăi şi fiicelor tale printr-o poruncă veşnică; este un legământ al sării, un legământ veşnic înaintea Domnului pentru tine şi urmaşii tăi.“ Numeri 18:19


Nu a cerut multa munca de facut, nu a cerut lucruri grele de adus ... A cerut insa respectarea unor porunci date de Domnul. Sarea face parte din legamantul incheiat cu Israelul si vasul nou reprezinta un nou inceput, curat, bun, roditor ... Asta face Christos cu mine. M-a luat de unde eram ... blestemata si vai de steluta mea.  Sarea schimba gustul mancarii iar Christos schimba vietile oamenilor. M-a facut un om nou si asta nu fizic pentru ca nu seman acum cu Afrofita ci tot cu neamurile mele. A schimbat inima mea, a intors-o spre Dumnezeu.  Daca sarea nu mai are efect in viata mea ma stric, ma imputesc, devin nefolositoare, numai buna de aruncat in foc. Mai vreau sare! Mai vreau! Ca sa traiesc am nevoie disperata de sare, de Christos!

4 comentarii:

Livius spunea...

Izvorul pe care l-a vindecat Elisei este functionabil pana in ziua de azi. Si acum poporul care locuieste in Ierihon considera acest izvor sursa vietii lor. Apa se aduna continu intr-un rezervor destul de mare, iar de acolo este directionat spre locuintele cele mai apropiate, iar serviciul de distribuire cu cisterne, asigura apa pentru locuintele mai indepartate si animale. Toata cetatea (orasul), traiesc din cauza acelui izvor.

Sarea? este la acelasi nivel al valorii cu lumina, iar credinciosii trebuie sa fie "sare si lumina" in lumea in care traiesc. Numai asa isi implinesc menirea de copii ai lui Dumnezeu.

cella spunea...

Se vede ca ati vizitat zona ;). Multumesc pentru completare.

Imi place ca surplusul de sare nu dauneaza, insa lipsa acesteia face ravagii ....

elena marin-alexe spunea...

Sa ne straduim sa fim intr-adevar "sare si lumina"!

cella spunea...

Amin!