luni, 28 noiembrie 2011

Du-te în pace!

"Apoi Naaman împreună cu toţi însoţitorii lui s-au întors la omul lui Dumnezeu. Când a ajuns s-a oprit înaintea lui şi i-a zis: 
- Acum ştiu că nu este alt Dumnezeu pe tot pământul decât în Israel. Primeşte, te rog, un dar din partea slujitorului tău.
Dar Elisei i-a răspuns: 
- Viu este Domnul, al Cărui slujitor sunt, că nu voi lua nimic. 
Şi cu toate că Naaman a insistat, Elisei a refuzat darul.
- Dacă nu vrei, a zis Naaman, dă voie, te rog, slujitorului tău să încarce pământ, atât cât pot duce doi catâri, pentru că de-acum înainte slujitorul tău nu va mai aduce arderi de tot sau jertfe altor dumnezei, ci numai Domnului. Iată totuşi ce-L rog pe Domnul să-i ierte slujitorului tău: când stăpânul meu intră în templul lui Rimon să se închine acolo, sprijinindu-se de braţul meu, mă închin şi eu în templul lui Rimon. Să-l ierte deci Domnul pe slujitorul tău când mă voi închina în templul lui Rimon.
Elisei i-a răspuns: 
- Du-te în pace." 2 Regi 5 : 19a.

Naaman a fost vindecat de boala lui. Banuiesc ca a plecat de la Iordan fericit sau putin spus fericit insa pe drum isi mai sufleca manecile sa verifice daca nu a avut vreo iluzie optica, daca nu cumva vraja s-a terminat ... Insa nu, cojile nu mai sunt, ranile supurande nu mai sunt acolo .... Mai mult decat apa Iordanului, mai mult decat faptul ca s-a scufundat, Naaman este acum inapoi la casa lui Elisei insa schimbat. Fusese la doctori, vraci, vrajitori, fusese martor la incantatii, la farmece, la iluzii optice care ii faceau ranile sa dispara din fata ochilor dar care sa ii ramana pe piele ... acum insa Dumnezeul din Israel l-a vindecat. "Acum ştiu că nu este alt Dumnezeu pe tot pământul decât în Israel." 

Nu se duce din complezenta la Elisei, se duce cu recunostinta, bucurie .... E schimbat insa mentalitatea in care a fost format si-a pus amprenta pe el si modul de exprimare a recunostintei. Vine la Elisei, face o afirmatie si apoi vrea sa ii dea darul adus din Aram.

Spre marele lui soc, Elisei nu primeste nimic. Naaman insista. Crede ca e falsa modestie, ca poate e asa un joc teatral in care mai trebuie magulit orgoliul lui Elisei insa acesta ii raspunde ferm: Viu este Domnul, al Cărui slujitor sunt, că nu voi lua nimic. 

Vindecarea a facut-o Domnul, nu Elisei. Darurile de multumire trebuie aduse Domnului. Insa Naaman mai aude ceva de la Elisei. Dumnezeul caruia se inchina acesta, Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov este un Dumnezeu viu. Adica nu e un pietroi sau bolovan cioplit, spoit cu aur si cu incrustatii de pietre scumpe. 

Naaman mai insista insa ... realizeaza ca devine ofensator, ca nu poate sa il plateasca pe slujitorul lui Dumnezeu pentru minunea facuta de Dumnezeu. Insa El vrea sa se inchine acasa la el acestui Dumnezeu care l-a vindecat care .... ii schimba sufletul, mentalitatea .... Cumva e intr-o stare confuza pentru ca realzieaza ca in ele se schimba sistemul de gandire, valori ... 

Stai Elisei ... ok, am inteles nu vrei sa iei nimic de la mine dar mai pot cere ceva de la tine? "dă voie, te rog, slujitorului tău să încarce pământ, atât cât pot duce doi catâri, pentru că de-acum înainte slujitorul tău nu va mai aduce arderi de tot sau jertfe altor dumnezei, ci numai Domnului."  Gata, s-a terminat cu idolatria, cu zeii din tara mea ... carora le-am platit de am ajuns la disperare si nu au rezolvat nimic. Vreau sa ma inchin de-acum doar Domnului, doar Lui sa ii aduc jertfe si arderi de tot. Sistemul meu de inchinare se va schimba complet. Imi voi ridica un altar pentru Dumnezeul cel Viu, Dumnezeul Lui Israel in casa mea. Dumnezeul tau va fi si Dumnezeul meu. 

Naaman inteleg ca harul lui Dumnezeu nu se limiteaza doar pentru cei din Israel, e si pentru el, un aramit. Dar, .... am o intrebare, cerere, problema: Stapanul meu, regele din Aram se inchina la idoli. Eu sunt slujitorul sau. Cand intra sa se inchine, rolul meu este sa fiu acolo, sa ii sustin bratul .... Ce ma fac? Imi pierd slujba? Imi pierd capul? Am decis sa ma inchin doar Domnului si slujba ma obliga sa ma duc sa intru in templul zeului razboiului. Poti sa Il intrebi pe Domnul, sa ii ceri, spui .... sa ma ierte? Eu vreau sa Il slujesc pe El si numai pe El insa slujba mea e slujba ...

Raspunsul lui Elisei poate parea socant pentru unii insa vad din nou harul Lui Dumnezeu. El nu se uita la fata mea schimonosita care vrea sa se inchine, El se uita la lui Naaman. A vazut hotararea lui de a se inchina Domnului si numai Lui sa Ii slujeasca si prin Elisei ii spune: "Du-te în pace."

Niciun comentariu: