vineri, 25 noiembrie 2011

nu e de vanzare!

Naaman s-a dus la stăpânul său şi i-a făcut de cunoscut tot ce i-a spus tânăra israelită.  Şi regele Aramului i-a zis: „Du-te, căci voi trimite o scrisoare regelui lui Israel!“ Naaman a plecat luând cu el zece talanţi2 de argint, şase mii se şecheli de aur şi zece rânduri de haine. El i-a înmânat regelui lui Israel scrisoarea care spunea astfel: „Când scrisoarea aceasta îţi va fi înmânată vei şti că trebuie să-l vindeci pe slujitorul meu, Naaman, de lepra lui.“  După ce a citit scrisoarea, regele lui Israel şi-a sfâşiat hainele şi a zis: „Sunt eu Dumnezeu ca să omor şi să înviez? De ce-mi spune să vindec un om de lepra lui? Să ştiţi dar şi să înţelegeţi că el caută motiv de ceartă cu mine.“ Când a auzit Elisei, omul lui Dumnezeu, că regele lui Israel şi-a sfâşiat hainele, a trimis să spună regelui: „De ce ţi-ai sfâşiat hainele? Trimite-l la mine şi va şti că există un profet în Israel!“

Naaman nu era oricine in Aram insa oricat de puternic ar fi fost, tot uman ramasese. Regele il voia sanatos, el insusi isi dorea vindecarea, armata pe care o conducea il voia intreg, fara pete. Orice medic fusese platit regeste sa ii gaseasca leacul ... dar in zadar. Vracii facusera incantatii fara numar insa fara folos. Cand tanara israelita i-a spus de un prooroc care l-ar putea vindeca el merge sa ii spuna regelui. Nu vrea sa plece din tara fara stirea acestuia. Regele e atat de incantat incat scrie o scrisoare lui Ioram, regele din Israel, in care ii cere sa il vindece pe Naaman.

Suna foarte comic privind de pe margine aceasta poveste insa in locul lui Ioram cred ca si mie imi tremura maduva. De ani de zile, cete de ostasi aramei ii tot luau bucurile si oamenii ... suficient cat sa ii tina in priza tot timpul. Acum i se cere sa fie vindecat comandantul armatei aramee. Cum sa faca el asta? Isi aduce aminte brusc si instantaneu de Dumnezeu, de datatorul vietii, de Cel ce are puterea sa ia viata inapoi si sa invie pe cineva mort. Cum sa il vindece el pe Naaman? Nu e nici doctor, nici vraci, nu e nici credincios lui Yahwe ... Relatiile cu Aramul nu erau din cele mai stralucite. Maduva din el tremura toata...

Nu vreau sa il judec foarte tare. Cand vine necazul peste mine parca scanez dupa o solutie, efectiv imi trec cu o viteza uimitoare prin minte, solutii, oameni, carari, posibilitati. Nu reusesc sa ma desprind de pamant, de oameni, de solutie umana la problema mea. Si, daca nu Il cunosc pe Dumnezeu, disperarea pune stapanire pe mine si sinucinderea nu e departe. 

Regele primeste o scrisoare, o citeste, cheama de urgenta staful militar, politic, economic si le citeste si lor scrisoarea. Concluzia e clara. Aramul vrea razboi cu ei. In gest de disperare, neputinta regele isi rupe sau sfasie hainele imparatesti. Tot poporul afla de scrisoarea buclucasa. Vestea se duce printre oameni ca painea calda. Elisei afla despre scrisoare, despre gestul disperat al regelui si ii trimite un raspuns care sa il aduca cu picioarele pe pamant, in realitate "Trimite-l la mine".

Ioram il stia pe Elisei. Si-a revenit cand a primit mesjaul de la el. Stia a cui om e Elisei, era omul Lui Dumnezeu. Si nu orice Dumnezeu ci Dumnezeul lui Avraam, Isaac si iacov, Dumnezeul poporului evreu, al lui Israel. Si, Ioram era rege peste Israel .... insa el nu si-a amintit de cat cand ii tipa maseaua in gura de El.

Naaman intre timp se pregateste de calatorie. Face lista si o da slujitorilor: 300 kg de argint, 70 kg de aur si 10 randuri de haine. Pentru timpul meu modern sa duci haine cuiva si asa bogat nu inseamna nmic, poate doar ofensa. Si, apoi si asa lumea umbla mai mult dezbracata decat imbracata ... Insa pentru vremea lor cand hainele erau haine, nu accesorii insemna mare lucru. Cele mai vestite croitorese si croitori, designeri le lucrasera, poate ca erau brodate cu aur si avea pietre scumpe ... Si un rand de haine avea mai multe obiecte in el: camasa, rochia, pantalonii, tunica, valul .... posibil si papucii.

Vindecarea nu se primeste de pomana. Naaman nu vrea nimic pe gratis, el e gata sa plateasca, are de unde. Insa el si regele Aramului si Ioram nu stiu ca harul e gratis. 
Harul nu se vinde. 
Harul nu se cumpara.
Harul se primeste.
Iertarea pe care o da Christos Isus sau Yeshua Ha Mashiach e tot har, fara plata, nu se cumpara ... nu e de vanzare. Punct. 
Dumnezeu nu vrea nimic de la mine in schimbul harului. Nu e ca la piata sa ne tocmim ca eu vreau har mai ieftin, eu vreau de mana a doua ca atatia bani am, eu vreau de ala cu pietre scumpe, eu vreau de prima mana. Nu. Nici vorba de asa ceva. Harul e har, gratuit. Il ofera Dumnezeu. Daca crezi, il primesti. Daca nu, ramai in starea, boala, pacatul tau. Cine crede, Il primeste.
"Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă; şi aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu; nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni." Efeseni 2:8-9.

Niciun comentariu: