marți, 14 august 2012

servitor

"15 Aşa vorbeşte Stăpânul, Domnul Oştirilor:
«Du-te la acel administrator, la Şebna, administratorul palatului, şi spune-i:
16 ‘Ce drept ai tu aici şi pe cine ai tu pe aceste locuri, de ţi-ai săpat chiar aici un mormânt, un mormânt săpat pe înălţime, un loc dăltuit în stâncă?’» 17 Iată! DOMNUL e gata să te apuce cu putere şi să te arunce de aici, bărbat puternic! 18 Te va înfăşura strâns şi te va arunca ca pe o minge, într-o ţară întinsă; acolo vei muri şi acolo îţi vor rămâne carele tale frumoase, tu, ruşinea palatului stăpânului tău! 19 Te voi da afară din slujbă şi vei fi doborât de pe poziţia ta. 

20 «În ziua aceea îl voi chema pe slujitorul Meu, pe Eliachim, fiul lui Hilchia, 21 îl voi îmbrăca cu mantia ta şi-l voi încinge cu cingătoarea ta, iar autoritatea ta i-o voi da lui. El va fi un tată pentru locuitorii Ierusalimului şi pentru casa lui Iuda. 22 Pe umărul lui voi pune cheia Casei lui David. Ce va deschide el, nimeni nu va închide, iar ce va închide, nimeni nu va deschide! 23 Îl voi împlânta ca pe un ţăruş, într-un loc sigur şi va fi un tron de onoare pentru familia tatălui său. 24 Vor sprijini pe el toată gloria familiei tatălui său: urmaşii şi vlăstarii, orice vas mic, de la castroane până la ulcioare. 

25 În ziua aceea, zice DOMNUL Oştirilor, ţăruşul împlântat în loc sigur va fi scos; va fi tăiat şi va cădea, iar povara ce se sprijinea pe el va fi doborâtă», căci DOMNUL a vorbit.“" Isaia 22:15-25

Şebna era slujitorul lui Ezechia, mai marele peste casa regelui, nu avea rang militar, politic ... Numai ca Şebna nu era evreu - pare a fi arameu sau din Siria. Ajunsese servitor in casa regelui, nu era singurul servitor. 2 Regi 18:"18 Apoi l-au chemat pe rege. Eliachim, fiul lui Hilchia, administratorul palatului, scribul Şebna şi cronicarul Ioah, fiul lui Asaf, s-au dus la ei. " si 2 Regi 24 "34 Faraonul Neco l-a pus rege pe Eliachim, fiul lui Iosia, în locul tatălui său şi i-a schimbat numele în Iehoiachim. Iar pe Iehoahaz l-a luat şi l-a dus în Egipt, unde a şi murit. "

A fost un slujitor care a uita ca este slujitor / servitor / rob in slujba cuiva, ca menirea lui era sa slujeasca acolo unde este asezat. Nu toti oamenii din Ierusalim isi zideau cavouri frumos sculptate si modern ornamentate. Era un privilegiul al regilor, demnitarilor, in nici un caz al servitorilor. Iar Şebna se pare ca uita mereu si mereu acest lucru.

Isaia este trimis la el si denuntat public. Nici un mesaj spus de Isaia nu era rostit intr-un separeu, la o cafea .... Nici vorba. Cand trebuia sa spuna ceva ... se ducea in curtea templului, in piata ... intr-un spatiu public unde era multa lume, unde era auzit de cat mai multi. Banuiesc ca acest servitor crapa de furie auzindu-l si mai mult se inciuda cand vedea oamenii aproband ce zicea Isaia.

Intervine Dumnezeu in cariera promitoare a lui Şebna si ii spune: "dragule, am pe cineva care are aceeasi pozitie ca si tine, aceleasi indatoriri insa el are inima pentru oameni, e tata pentru cei instristati si impovarati, are inima pentru oameni. Pe el L-am ales servitorul Meu."  Nu stiu cat stia Şebna de Dumnezeu inca cred ca mai mult l-a afectat faptul ca a fost destituit si nu a fost lasat sa isi continue planurile lui marete.

Unii spun ca profetia ar arata spre Isus. Anumite parti din descrierea lui Eliachim duc spre Isus, despre El a fost profetit ca va tine cheile casei lui David, ca domnia va fi a Lui, El este Cel care spune despre vasele dintr-o casa ca sunt de pret sau cu mai putina vaza. Si profetiile s-au implinit daca citesc Noul Testament.

Mi-a placut cum este anuntat Eliachim. El era in slujba regelui, isi facea treaba insa nu s-a apucat sa isi construiasca mormantul, nu s-a apucat de nepotisme, nu voia sa fie servit. Nu si-a uitat rolul. Era o onoare pentru el sa fie servitorul regelui si nu a vrut sa fie tratat ca si regele. Isi stia locul.

Vine Isaia si spune ca a fost ales acesta ca sa fie servitorul Domnului. Pfuuuu! Ce onoare! Nu oricine este servitorul Domnului. Nu oricine este ales sa faca asta. Nu oricui ii este incredintata aceasta onoare.  

In ziua de azi sa spui ca esti servitorul nu stiu cui .... este o mare rusine. Cum sa fii servitorul cuiva? Eliachim nu era un prostalau, nu a ajuns acolo pentru ca stia sa dea cu matura sau pentru ca stia sa ceruiasca parchetul din casa regelui. Era un om destept, cu studiile facute la cel mai inalt nivel, cu cateva limbi straine stiute la perfectie. 

A fi servitorul / slujitorul / servul / robul Domnului nu-i o rusine! Nu oricine este vrednic sa fie robul Lui. Esti inaltat in pozitie devenind rob. Si suna nebuneste in ziua de azi cand toti vor functii ce numa "rob" nu suna.

Imi doresc sa fiu aleasa de Domnul sa fiu servitoarea Sa? Adica sa vad Fata Sa, sa stau in prezenta Sa, sa asist la discutiile din curtea palatului Sau, sa imi dea direct sarcinile? Vad asta ca pe o onoare? 

Daca presedintele tarii m-ar chema ca are nevoie de mine pentru anumite sarcini ... as vedea asta ca o dezonoare? Nu m-as mandri oriunde? Atunci de ce tratez chemarea de la Dumnezeu  ca pe o umilinta? pana la urma, daca ma duc in capitala sa lucrez ceva pentru presedinte, tot servitor in Casa Romaniei as fi, nu?

Ca sa fiu aleasa ca si Eliachim trebuie sa am o inima ca a lui, o inima pentru popor, saraci, sa imi stiu bine meseria, sa nu uit statutul. Dincolo de toate acestea, Eliachim era un om credincios Domnului. Asta face diferenta dintre el si Şebna.

Niciun comentariu: