joi, 4 iulie 2013

martor surd si orb

"8 Adu-l pe poporul orb, dar care are ochi, pe poporul surd, dar care are urechi!

9 Să se adune toate neamurile şi să se strângă popoarele! Care dintre ele a vestit aceasta şi care dintre ele ne-au prezis lucrurile care s-au întâmplat? Să-şi aducă martori care să dovedească că au dreptate, astfel ca ceilalţi să audă şi să poată zice: «Da! Este adevărat!» 

10 «Voi sunteţi martorii Mei, zice DOMNUL, voi şi Robul Meu pe Care L-am ales, ca să cunoaşteţi, să Mă credeţi, şi să înţelegeţi că Eu sunt. Înaintea Mea nu a fost modelat nici un Dumnezeu şi nici după Mine nu va fi. 11 Eu, Eu sunt DOMNUL şi în afară de Mine nu este alt Mântuitor. 12 Eu am vestit, am mântuit şi am proclamat şi nu sunt străin între voi. Voi Îmi sunteţi martori, zice DOMNUL, că Eu sunt Dumnezeu. 13 Da, din zilele străvechi Eu sunt. Nimeni nu poate izbăvi din mâna Mea! Când Eu lucrez, cine se poate împotrivi?»" Isaia 43:8-13

Poporul nu era format din orbi si surzi din punct de vedere fizic. Erau insa orbi si surzi din punct de vedere spiritual. Domnul isi cheama prin Isaia poporul la un proces. Si, nu e prima data cand face asta. Mai pot vedea ca Domnul nu da sentinta fara sa judece, fara sa te asculte, fara sa te lase sa aduci dovezi. Suna nebunesc ... insa asa scrie in Isaia. 

Nu numai poporul Israel este chemat la acest proces ci si popoarele pamantului. Fiecare dintre ele trebuie sa aduca dovezi si martori, sa spuna despre zeii lor, despre ce au profetit acestia si ce s-a intamplat. 

Poporul este indemnat sa isi aduca aminte ca a fost ales de Domnul ca sa Ii fie martor. Nu numai Israel e martor ci si Robul Domnului. Rob despre care stiu ca este Insusi Fiul Sau, Cel Preaiubit, Cel venit de Sus, Mielul Lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii, Cel ce a fost trimis ca poporul sa Il cunoasca pe Domnul, sa Il creada si sa inteleaga ca El este "Eu sunt".  Poporul Israel si Isus Christos (Yeshua HaMashiach) sunt martorii Domnului.

Li se reaminteste ca nu mai este un alt Dumnezeu in afara de Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov. Nu mai este un alt Mantuitor. El este Cel ce vesteste, mantuieste si proclama. Mai mult de atat, ca vor sau nu vor sa recunoasca, El nu este un strain pentru cei din poporul Israel. Ei stiu ca sunt martori ai Domnului chiar daca lasa amnezia sa isi faca simtita prezenta, chiar daca necredinta i-a cuprins si cred ca izbavirea vine din alta parte si cred ca Domnul nu mai are lucrurile in control.

Isaia insa nu vorbeste numai poporului Israel din acea vreme ci imi vorbeste si mie, acum, in 2013. Si, cumva pare banal ce face Domnul prin Isaia, lucrurile astea sunt cunoscute, aud despre ele mai mereu. Asta ca sa nu spun ca le aud de cand ma stiu ... Numai ca insistenta cu care sunt spuse, m-a provocat sa imi verific temelia credintei mele. Si, pare banal. Adica sa ma intorc sa vad ce cred, daca ceea ce cred e bine si daca nu e bine, sa scot si sa inlocuiesc cu ce e bine ... Nu pot merge asa mai departe? Nu merge si asa?

Stiu ce cred? Stiu macar crezul? (In mare parte stiu ce spune in el insa nu il stiu pe dinafara).
Descopar ca Isaia este un excelent profesor dincolo de faptul ca este un stralucit scriitor si profet, predicator. Se lasa folosit de Domnul si foloseste metodele Lui de predare si invatare. Nu preda lectii lungi, teoretice si filosofice, fara aplicatii practice, fara ilustratii, fara teste si examene. Preda pe intelesul tuturor, provocandu-i sa isi insuseasca ceea ce li se preda, ceea ce li se expune. Ceea ce aud de la Isaia, nu e teorie goala ci e viata, e despre Viata. Nu sunt ore de religie ci lectii despre relatia dintre ei si un Dumnezeu de aproape, personal. 

Cred ca Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov este vesnic?
Cred ca nu a fost un alt Dumnezeu in afara de El si nu mai exista altul in afara de El?
Cred ca Robul Sau ales este Fiul Sau, Mantuitorul meu ce a murit ca sa ma rascumpere?
Cred ca Duhul Domnului este a treia parte din Trinitate, Dumnezeire?
Cred ca doar Robul Domnului = Isus Christos = Yeshua HaMaschiach este Cel care poate mantui, elibera, da pacea, aduce vindecarea, viata vesnica si ierta pacatele?
Cred ca El stie mersul celulelor din corpul meu, imi stie trecutul, prezentul si viitorul?
Cred ca El e Cel ce are grija de mine?
Cred ca El e Creatorul meu si al acestui univers?

Teoretic pot spune repede: "Da! Cred!"
Practic insa pot sa vad ca mai am domenii in viata mea cand inca nu stiu ce cred, inca mai am teorii si filosofii idolatre si pagane. Verificarea asta ma indeamna la curatenie. Domnul m-a scos din "Egypt" si nu mai vreau ca "Egyptul" sa fie in mine. Filosofiile, idolatria, obiceiurile si traditiile le vreau scoase afara, curatate, triate.

Sunt martor al Domnului!
Nu cumva sunt un martor orb si surd?

Niciun comentariu: