joi, 19 septembrie 2013

Bucuria nu e optionala! Chag Sukkot Sameach!

Aseara, 18 septembrie 2013, a inceput Sarbatoarea Corturilor sau Sukkot-ul. Despre sarbatoarea asta citesc in Levitic 23:33-46 insa aceasta sarbatoare nu este mentionata numai o singura data in Biblie. Studiind putin despre aceasta sarbatoare, am realizat ca mare lucru nu stiu despre ea si o asociez mai mereu cu Ziua Multumirii.

Sunt trei mari sarbatori la care Domnul cheama obligatoriu toti barbatii la Ierusalim, la inchinare, la sarbatoare. Normal ca m-am intrebat: de ce numai barbatii obligatoriu? Raspunsul mi l-am dat singura: femeile aveau acasa si copii cu care chiar nu puteau calatori tot timpul (amanunt pe care il citesc in povestea Anei, mama lui Samuel). Nu numai ca ii cheama la sarbatoare insa promite ca va proteja tara de hoti, animale salbatice, vecini cu dor de cucerire, va proteja casele de intemperii si pe cei ce locuiesc in ele.

400 de ani de robie a adus "siguranta" in inimile si mintile evreilor robi in Egipt. Apare din Moab, din desert, un om transformat in scoala Domnului care le vorbeste de o tara, un Dumnezeu al lor, despre minuni ... Urmeaza eliberarea dupa noaptea de Paste, moartea e invinsa de viata. Ajung la Sinai si acolo are loc Shavuot-ul sau darea legii (Rusaliile - in Romania). Numai ca filosofia si siguranta data de robie au pus stapanire pe inimile si mintile lor. 40 de ani poporul scos din Egipt se va plimba in cerc larg prin desert. Domnul le va asigura hrana, apa, protectia, caldura si umbra. Face in asa fel incat timp de 40 de ani hainele si papucii sa nu se uzeze.

De cand au iesit din Egipt, fiecare familie avea ca si locuinta un cort. Si acesta se construieste destul de usor. E mai patratos, are patru pereti si arata ca un soi de casa mobila. Acoperisul era din frunze si puteai vedea stelele sau norul de foc. Imi inchipui cum statea familia in cort, pe saltele micute, inghesuiti unii in altii si admirand cerul plin cu stele sau mersul mandru al lunii in timp ce copiii ascultau povestea exodului.

Cesar Augustus, om destept, ordona un recesamant intr-o perioada in care stia ca evreii mergeau la Templu in Ierusalim si la sarbatori. Sarbatoarea de Sukkot tine 8 zile si in prima zi, corturile erau intinse in Bethleem, in case sau in han nu mai era loc. Insa Scriptura se implineste cuvant cu cuvant si se gaseste loc pentru ei intr-un cort, langa animale. Si Cel venit de Sus se naste acolo, intr-un cort, in Bethleem. Painea Vietii se naste intr-un cort, in Casa Painii = Bethleem.

Moise primeste instructiuni pentru fiecare din zilele de sarbatoare. Ultima, adica a opta este o zo speciala de bucurie, se mai numeste si Simchat Torra Bucurandu-se de sau in Tora (Invatatura). Obligatoriu, un copil de parte barbateasca trebuia dus a opta zi la Templu si i se facea si circumcizia. In aceasta a opta apare o familie tanara si obosita cu un copilas in brate. Sunt intamplinati de Templu de o proorocita in varsta ce ramasese vaduva de tanara si de batranul Simeon. In ziua celebrarii Torei = Invataturii apare la Templu Cuvantul intrupat, Torra insasi.

Sukkot-ul este o sarbatoare a bucuriei, a multumirii pentru roadele campului, pentru binecuvantarile primite. Domnul porunceste nu numai sa iti faci cort si sa stai acolo o saptamana si treaba ta daca vrei sa te bucuri bine sau nu. Bucuria nu e optionala!

Niciun comentariu: