marți, 7 martie 2017

o căsătorie .... cu cântec

Sefora, soția lui Moise, moare și el se căsătorește cu o femeie din Etiopia.

Avea tot dreptul să facă asta!

Dar .... Maria, în principal, și Aaron nu au fost de acord cu căsătoria asta. Nu le plăcea de femeia cu pielea neagră. Nu le plăcea că Moise nu s-a consultat cu ei, nu au fost întrebați ce cred despre ea, nu au analizat-o ei. Nu și-au dat ei aprobarea în privința acestei căsătorii.

Moise nu le ceruse părerea! Nu îl interesase ce cred frații lui despre femeia pe care el a ales-o, femeie care ieșise cu ei din Egipt.

Dumnezeu fusese de acord cu această căsătorie. Dacă ar fi avut obiecții, Dumnezeu i-ar fi spus lui Moise asta în mod clar.

Familia lui Amram și Iochebed a avut trei copii, toți trei ajung lideri pentru popor, dar liderul mare, proorocul era Moise. Era fratele lor mai mic. Maria îl salvase păzindu-l între trestii. Ea s-a înfățișat înaintea fetei lui faraon. Credea că Moise era în viața .... datorită ei. Ea era cea mai mare. Ea îl spălase, hrănise ... Merita să fie întrebată despre femeia cu el se va căsători, nu? Chiar nici măcar atât nu îi datora Moise?

Dumnezeu interzise clar căsătoria cu femeile cananite, nu cu cele etiopiene.

Dar .... Moise nu le-a cerut sfatul, nu i-a consultat, nu și-au pus ei parafa pe actul de căsătorie!

Au discutat doar ei doi iar atitudinea lor față de Moise era schimbată. Era ceva limpede ca lumina zilei! O vedea oricine ... Tot ce a făcut Moise, tot ce era Moise a fost pus sub semnul întrebării .

În Numeri 12:1-16 văd că Dumnezeu a auzit discuția dintre Maria și Aaron și nu a stat cu mâinile în sân. A chemat la Cortul Întâlnirii pe cei trei frați.

Mai aflu ceva despre Moise a cărui onoare și credibilitate fusese pusă în joc.
"Moise insa era un om foarte bland, mai bland decat orice om de pe fata pamantului."

"4. Deodata Domnul a zis lui Moise, lui Aaron si Mariei: 
"Duceti-va toti trei la Cortul intalnirii." Si s-au dus toti trei.
5. Domnul S-a coborat in stalpul de nor si a stat la usa Cortului. A chemat pe Aaron si pe Maria, si ei s-au apropiat amandoi. 6. Si a zis: 
"Ascultati bine ce va spun! Cand va fi printre voi un proroc, Eu, Domnul, Ma voi descoperi lui intr-o vedenie sau ii voi vorbi intr-un vis.
7. Nu tot asa este insa cu robul Meu Moise. El este credincios in toata casa Mea. 8. Eu ii vorbesc gura catre gura, Ma descopar lui nu prin lucruri grele de inteles, ci el vede chipul Domnului. 

Cum de nu v-ati temut deci sa vorbiti impotriva robului Meu, impotriva lui Moise?"
9. Domnul S-a aprins de manie impotriva lor. 
Si a plecat.
10. Norul s-a departat de pe Cort. Si iata ca Maria era plina de lepra, alba ca zapada. Aaron s-a intors spre Maria; si iata ca ea avea lepra. 11. Atunci Aaron a zis lui Moise: 
"Ah, domnul meu, nu ne face sa purtam pedeapsa pacatului pe care l-am facut ca niste nechibzuiti si de care ne-am facut vinovati! 12. Sa nu fie Maria ca un copil nascut mort, a carui carne este pe jumatate putreda cand iese din pantecele mamei lui!"
13. Moise a strigat catre Domnul, zicand: 
"Dumnezeule, Te rog, vindeca-o!"
14. Si Domnul a zis lui Moise: 
"Daca ar fi scuipat-o tatal ei in obraz, n-ar fi fost ea oare de ocara timp de sapte zile? Sa fie inchisa deci sapte zile afara din tabara; dupa aceea, sa fie primita in tabara."
15. Maria a fost inchisa sapte zile afara din tabara. Si poporul n-a pornit pana ce a intrat din nou Maria in tabara.
16. Dupa aceea, poporul a plecat din Haterot si a tabarat in pustiul Paran."

Îmi place de Aaron aici. Realizează rapid că a comis-o și văzând-o pe Maria plină de lepră imediat recunoaște autoritatea lui Moise, recunoaște că el este cel ce fusese investit de Dumnezeu să fie lider, fusese ales de Dumnezeu ca El să îi vorbească direct, că el nu e pe picior de egalitate cu Moise. Își cere iertare pentru el și pentru Maria.

Nu știu de ce Maria nu spune nimic. Bănuiesc că era șocată că s-a aflat atât de repede ce a gândit și exprimat ea, că pedeapsa a venit direct de la Dumnezeu, că i s-a spus direct unde îi era locul ...

Moise pană acum a fost martor tăcut. Aude tot ce se spune. Îl vede pe Dumnezeu aprins de mânie plecând și imediat Aaron începe cu cererea de iertare și o vede și el pe Maria plină de lepra.

Maria, sora lui mai mare, era plină de lepra!

Nici un resentiment. Nici o urmă de mânie. Nu îi spune nici un cuvințel.

Bine că Maria nu e sora mea!

Se roagă Domnului pentru vindecare! Și Domnul îl ascultă!

În cele șapte zile de izolare, tot poporul a aflat ce a făcut Maria, lidera muzicală, proorocița.

Mai trec 38 de ani până aflăm că Maria moare. Numeri 20:1. În următorii 38 de ani de viață nu va mai ieși în evidență, nu își va mai lăsa nasul să se înalțe mai sus decât trebuie. 

Un comentariu:

geluu spunea...

Fiecare avem dreptul sa alegem persoana pentru care avem sentimente profunde, indiferent cine este si cum este!
Iubirea nu intreaba si nici nu judeca! Iubirea innobileaza!