vineri, 10 martie 2017

vreau sa fiu o Moise

Moise avea 40 de ani când a plecat în Madian, 80 de ani când a revenit în Egipt și 120 de ani când a murit.

Am văzut mumii la Muzeul mumiilor din Cairo și am tendința de a crede că Moise arăta ca una dintre ele când a revenit din Madian. Citesc Deuteronom 34:7 și văd că nu e deloc cum îmi imaginez eu:
"Moise era in varsta de o suta douazeci de ani cand a murit; vederea nu-i slabise, si puterea nu-i trecuse."

Cum?
Vedea fără ochelari! Și avea aceeași putere?

Să mă compar cu Moise? Nu o fac ... că mi-i rușine! Uneori simt că îmbătrânesc. Doctorii îmi spun că "de la o vârstă ..."

Nu mă miră că a tot urcat și coborât muntele Sinai, a avut atâta vitalitate, că acum știind că va muri, a discutat cu Domnul să aleagă El un conducător pentru popor, că l-a ales pe Iosua. 

Mai avea de urcat un munte, pe vârful Pisga. Are 1500 de metri înălțime. Iar eu de la trei etaje .... 

De pe acest vârf, Domnul Îi arată toată țara lui Israel ... Acolo ar fi trebuit să ajungă și el . Într-un moment de furie, nu a onorat pe Dumnezeu în fața poporului și a pierdut dreptul de a intra în Cannan. 

Nu-l văd pe Moise oftând, văicărind-se, morocănos, comentând Domnului că .... ar fi putut să treacă cu vederea acel moment. Nu. Moise a înțeles. Domnul L-a iertat. Vede Canaanul, vede cum Dmnezeu își împlinește promisiunile dar consecința neascultării lui o suportă. 

Moare și este îngropat de Dumnezeu. Nimeni nu știe unde este mormântul. 

"10. In Israel nu s-a mai ridicat proroc ca Moise, pe care Domnul sa-l fi cunoscut fata in fata.
11. Niciunul nu poate fi pus alaturi de el, in ce priveste toate semnele si minunile, pe care l-a trimis Dumnezeu sa le faca in tara Egiptului impotriva lui faraon, impotriva supusilor lui si impotriva intregii tari, 12. si in ce priveste toate semnele infricosatoare pe care le-a facut Moise cu mana tare inaintea intregului Israel."
Vreau să cunosc oameni ca Moise, să stau lângă ei, să învăț de la ei! 
Vreau să trăiesc ca Moise, să fiu o Moise, să învăț din greșelile lui, dar să mă încred în Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov cum a făcut-o Moise. Da. A fost un om, a avut greșelile lui, a avut accese de furie, a trăit consecințele alegerilor și furiei. 
Domnul spune mai bine cum a fost Moise:
"Nu tot asa este insa cu robul Meu Moise. El este credincios in toata casa Mea. 8. Eu ii vorbesc gura catre gura, Ma descopar lui nu prin lucruri grele de inteles, ci el vede chipul Domnului." Numeri 12:7-8

Un comentariu:

geluu spunea...

Superb!
Da, frumos sa vrei sa fii un Moise!