Uneori am folosit Biblia pe post de horoscop sau mi-am căutat niște promisiuni cu care să îmi liniștesc inima. În ultima vreme, caut izvoare în Scriptură, izvoare de viață, de înțelepciune, de putere ...
“5. Am sa ma duc sa iau o bucata de paine, ca sa prindeti la
inima, si dupa aceea va veti vedea de drum; caci pentru aceasta treceti pe
langa robul vostru."” Geneza 18:5
Ni se tot spune că pâinea este toxică, că îngrașă și
omoară, că este de evitat. Mai bine mâncăm salate și fructe. Am avut perioade
de câte aproape un an când nu am mâncat nici măcar o firimitură de pâine. Am
crezut că așa voi slăbi. Însă organismul meu nu e atât de ușor de prostit
precum credeam eu.
Mă întorc la Avraam și observ că își servește
musafirii cu pâine ca să prindă la inimă, să prindă puteri, să își revină din
oboseală. Pâinea cu care îi servește a fost preparată de către Sara. Făină,
apă, sare, drojdie și ulei. Simplu. Avraam știa că pâinea ajută inima să se
întărească, să funcționeze la capacitate maximă, să fie sănătoasă.
Am căutat articole pe această temă și am descoperit că
Avraam știa bine ce știa. Pâinea conține proteine, minerale, vitamine, fibre,
carbohidrați.
Trecusem de acest text și credeam
că am înțeles tot ce trebuia din el însă mi-am amintit de două versete din
Psalmul 104 “14. Tu faci sa creasca iarba pentru vite, si verdeturi, pentru
nevoile omului, ca pamantul sa dea hrana: 15. vin, care inveseleste inima
omului, untdelemn, care-i infrumuseteaza fata, si paine, care-i intareste
inima.”
Un alt personaj din Biblie m-a provocat. “Matitia, unul din leviti, intaiul nascut al lui Salum, coreitul, avea
grija de turtele coapte in tigaie. (1Cron.9:31)” Încă nu sunt sigură dacă turtele lui sunt simplele turte pe care le fac și
eu. Matitia era master chef la Templu. Specialitatea lui erau turtele în tigaie.
Oare folosea ulei ca să le prăjească sau doar le cocea în tigaie? Matitia știa care
este cea mai bună textură a făinii, știa care este mirosul cel mai bun, culoarea
și umiditatea potrivită pentru turte, cantitatea de apă și ulei, sare și
drojdie, lemnele cele mai bune pentru foc.
Nu
îmi aduc aminte când am frământat prima dată, poate undeva pe la 7-8 ani sau
mai devreme. Îmi place să frământ și să fac pâine. Mă documentez despre proprietățile
făinii, despre cantitățile pe care să le folosesc ca pâinea să iasă cât mai sănătoasă,
caut făină fără adausuri, stau cu ochii pe temperaturi ca să iasă pâinea cât
mai bună, învăț de la unii și alții.
Pâinea are rolul de a întări inima, de a ajuta la buna
funcționare a organismului.
Scriptura delimitează în
textele ei pâinea de celelalte alimente. Pâinea are un rol important,vital în
viața omului. Noul Testament ni-l prezintă pe Isus Christos ca Pâine a Vieții,
Pâinea coborâtă din cer. Pâinea Vieții aduce iertare, viață, eliberare,
răscumpărare, bucurie, potolește foamea sufletului.
Am decis că e timpul să învăț și practic din ceea ce citesc în Scriptură. Am decis să frământ și să îmi fac pâine. Dacă țin la sănătatea mea atunci trebuie să caut pâinea care îmi întărește inima și face bine organismului meu, să caut și să mânânc din Pâinea care îmi dă Viață.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu