luni, 30 ianuarie 2012

caracterul in actiune

"Zaharia, fiul lui Ieroboam, a început să domnească peste Israel, în Samaria, în al treizeci şi optulea an al domniei lui Azaria, regele lui Iuda, şi a domnit timp de şase luni. El a făcut ce este rău înaintea Domnului, la fel cum au făcut strămoşii săi. El nu s-a depărtat de păcatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, cel care l-a făcut pe Israel să păcătuiască.
Şalum, fiul lui Iabeş, a uneltit împotriva lui, l-a lovit înaintea poporului şi l-a omorât, după care a domnit în locul lui. Celelalte fapte ale lui Zaharia sunt scrise în „Cartea cronicilor regilor lui Israel“.
Aşa s-a împlinit Cuvântul Domnului cu privire la Iehu, care zicea astfel: „Urmaşii tăi vor domni peste Israel până la a patra generaţie.“

Şalum, fiul lui Iabeş, a început să domnească în al treizeci şi nouălea an al domniei lui Uzia, regele lui Iuda. El a domnit la Samaria timp de o lună.
Atunci Menahem, fiul lui Gadi, a plecat din Tirţa şi a venit în Samaria. El l-a ucis pe Şalum, fiul lui Iabeş, în Samaria, după care a domnit în locul lui. Celelalte fapte ale lui Şalum şi uneltirea pe care el a făcut-o sunt scrise în „Cartea cronicilor regilor lui Israel“.
În acea perioadă, Menahem a pustiit Tifsa cu tot ce era în ea, precum şi ţinuturile ei dinspre Tirţa, fiindcă cei de acolo nu au vrut să-şi deschidă porţile. El a pustiit Tifsa şi a spintecat pântecele tuturor femeilor însărcinate." 2 Regi 15:8-16

Ieroboam a devenit in Vechiul Testament standardul rautatii, depravarii iar David este standardul de sus al ascultarii fata de Dumnezeu si Legea Lui. Toti regii ce vin dupa ei vor fi clasificati: ca si David, ca si Ieroboam. 

Zaharia, fiul lui Ieroboam (altul decat standardul rautatii), incepe sa domneasca. Numia ca pot sa vad niste alegeri gresite facute inainte de a veni pe tron. Prietenii lui nu ii sunt foarte ... prieteni. Insa mai pot deduce ceva: a domnit sase luni si concluzia data de istorie si de oamenii vremii pentru viata lui a fost: "El a făcut ce este rău înaintea Domnului, la fel cum au făcut strămoşii săi. El nu s-a depărtat de păcatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, cel care l-a făcut pe Israel să păcătuiască. " In sase luni de zile au putut sa vada ce fel de caracter avea, dupa ce valori isi ghida viata, dupa a cui lege traia, cine ii era Dumnezeul. 

Salum nu era un strain, un oarecare, unul venit de nu se stie unde, unul care a aterizat asa pe pamant. Istorii cred ca era prietenul lui. Un alt viciat, un alt caracter de poveste .... A asteptat o manifestarea publica, un prilej de a-si omori regele, prietenul in public. Cand toata lumea era adunata la un eveniment, el a ridicat mana si a ucis pe Zaharia, pe regele lui Israel al acelei vremi. 

Despre Zaharia mai stiu ca era fiul lui Iehu, ultimul rege uns de un slujitor al lui Elisei care l-a ucis pe Ioram fiul lui Ahab si pe Izabela - sotia lui Ahab si mama lui Ioram. Din cauza deciziilor gresite, Iehu va avea parte doar de patru generatii de regi si Zaharia este ultimul implinindu-se astfel Cuvantul Domnului.

Salum, fiul lui Iabes, prietenul lui Zaharia, ajunge rege ucigandu-si regele si prietenul. A domnit o luna in Samaria. Numai ca Menahem, ministrul armatei lui Israel pe timpul lui Zaharia a crezut ca nu e corect ca Salum sa devina rege ... La urma urmei, Salum era un nimeni si el era ministru armatei, deci avea mai multe drepturi sa devina el rege. Si apoi, in cazurile in care regele murea, se stia ca cel care conducea armata lua locul regelui. Poporul se pare ca nu este incantat de Menahem si nu deschid portile cetatilor Tifsa si Tirţa pe unde a trecut armata.

Menahem intra si el intr-un soi de disperare, vrea sa ajunga rege ... si cum el credea ca scopul scuza mijloacele a folosit sabia in stanga si-n dreapta. A pustiit cetatile si zona pe unde i-a trecut armata si ce a ingrozit atunci si acum este faptul ca a taiat burtile femeilor insarcinate, le-a scos copiii si i-a omorat.

Ce prieteni am? 
Ce valori imi ghideaza viata? 
Ce si cine imi formeaza caracterul? 
Ce decizii distructive am luat sau iau? 
Cui ma inchin?
Unde este locul Lui Dumnezeu in viata mea?

Niciun comentariu: