vineri, 13 ianuarie 2012

chiar daca ...

"Iehoahaz, fiul lui Iehu ... El a făcut ce este rău înaintea Domnului, trăind în păcatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, cel care l-a făcut pe Israel să păcătuiască, şi nu s-a depărtat de la ele. Mânia Domnului s-a aprins împotriva lui Israel, şi El l-a dat pe mâna lui Hazael, regele Aramului, şi pe mâna lui Ben-Hadad, fiul său, în tot timpul cât aceştia au trăit.  .... Iehoahaz a stăruit înaintea Domnului şi Domnul l-a ascultat pentru că a văzut felul în care Israel era asuprit, căci regele Aramului îi asuprea pe israeliţi. Prin urmare, Domnul i-a dat lui Israel un eliberator şi poporul a scăpat din mâna arameilor. Israeliţii au locuit în corturile lor ca mai înainte. Dar cu toate acestea ei nu s-au depărtat de păcatele familiei lui Ieroboam, care l-a făcut pe Israel să păcătuiască, ci au umblat în ele. De asemenea, stâlpul Aşerei a mai rămas în Samaria. ...."

Incepe robia in Israel si cand ajunge grea se pare ca se trezeste regele si le trimite un eliberator. Nu e unul dintre ei ci vine regele asirian in 803 B.C. sa atace Siria unde ei erau robi si ii elibereaza. Chiar daca ei se inchinau idolilor, Dumnezeu nu si-a uitat legamantul facut cu inaintasii lor. I-a lasat sa sufere insa nu i-a lasat pe asupritori sa ii nimiceasca de tot.

".... Iehoaş, fiul lui Iehoahaz ... El a făcut ce este rău înaintea Domnului şi nu s-a depărtat de nici unul din păcatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, cel care l-a făcut pe Israel să păcătuiască.  ... 
Elisei s-a îmbolnăvit de o boală de care a murit. Iehoaş, regele lui Israel, venise la el ca să-l vadă şi plânsese înaintea lui, bocind astfel: 
- Părintele meu! Părintele meu! Carul lui Israel şi călăreţii lui!
- Ia un arc şi nişte săgeţi! i-a zis Elisei. Şi el a luat un arc şi nişte săgeţi.
- Acum încordează arcul cu mâna ta! i-a zis el regelui lui Israel. După ce a încordat arcul cu mâna lui, Elisei şi-a pus mâinile pe mâinile regelui.
- Deschide fereastra dinspre răsărit! i-a zis Elisei. 
Şi el a deschis-o. 
- Trage! i-a zis Elisei. 
Şi el a tras. 
- Aceasta este săgeata biruinţei Domnului, o săgeată a biruinţei împotriva lui Aram, i-a zis Elisei, căci tu îi vei lovi pe aramei la Afek până îi vei nimici.
Apoi i-a zis: 
-Ia săgeţile! 
Şi el le-a luat. 
- Loveşte pământul cu ele! i-a zis el regelui lui Israel. El a lovit pământul de trei ori, după care s-a oprit.
Omul lui Dumnezeu s-a mâniat pe el şi i-a zis: 
- Ar fi trebuit să loveşti de cinci sau de şase ori şi atunci i-ai fi lovit pe aramei până i-ai fi nimicit. Acum însă îi vei învinge doar de trei ori.
Aşadar, Elisei a murit şi a fost înmormântat."

Regele se duce la Elisei din respect pentru el insa nu credea in Dumnezeul lui Elisei, in puterea Dumnezeului lui Israel. Merge bocind disperat la Elisei spunandu-i de carul si calaretii lui Israel si parca ai zice ca poate s-a trezit insa ... el stia povestea lui Ilie si Elisei. Face ce il pune Elisei sa faca, accepta mainile acestuia peste mainile lui insa nu intelege semnificatia niciunuia dintre gesturi. Nu intelege ca mainile lui Elisei peste ale lui inseamna ca nu el va avea victoria ci o va aduce cineva mai mare decat el, ca mainile lui Elisei reprezinta Mana Lui Dumnezeu care ii va salva. 

"... nişte israeliţi care îngropau un mort s-au grăbit şi au aruncat trupul mortului în mormântul lui Elisei. Când trupul mortului a atins oasele lui Elisei, omul a înviat şi s-a ridicat în picioare. "

Chiar daca a murit Elisei, Dumnezeul caruia el i-a slujit era, este si va ramane Viu. 

"... Totuşi Domnul a fost îndurător faţă de israeliţi şi a avut milă de ei, întorcându-Şi faţa spre ei datorită legământului Său cu Avraam, Isaac şi Iacov. Nici până acum n-a dorit să-i distrugă sau să-i izgonească din prezenţa Lui. ... Iehoaş l-a învins de trei ori şi astfel a luat înapoi cetăţile lui Israel."

Cartile Regilor sunt triste ... Gasesc multa istorie comasata in ele. Atatea vieti de analizat, atatea de invatat ... Il vad pe Dumnezeu lucrand in vietile lor, Il vad facandu-le promisiuni, implinindu-le, citesc despre minuni, invieri, rugaciuni ascultate. Drept raspuns din partea poporului Sau vad neascultare, inchinare la idoli, necredinta. Ar fi putut sa ii lase pe mana vreunui rege mai rau si sa ii distruga insa din cauza legamantului incheiat cu stramosii lor nu i-a nimicit. 

Chiar daca eu umblu aiurea, nu ascult, nu vreau sa ascult, vad, citesc, simt ca El e langa mine, asta nu inseamna ca El nu e langa mine, ca nu doreste sa imi fie Salvator, Eliberator, Mantuitor. 
Chiar daca eu nu cred in dumnezeirea lui Isus asta nu inseamna ca El nu este Dumnezeu, nu are puterea de a imi ierta pacatele si de a imi da viata vesnica. 
Chiar daca eu nu cred in Trinitate pentru ca nu o inteleg asta nu inseamna ca Dumnezeu nu este Triunic, ca nu a trimis Duhul Sfant peste cei ce au crezut in Isus ca Domn si Mantuitor ca sa ii invete despre Tatal si Fiul, despre dragostea Tatalui intrupata pe pamant care s-a lasat jertfita pe o cruce ca sa ia pacatele omenirii asupra ei si sa impace oamenii cu Tatal. 

Niciun comentariu: