vineri, 27 ianuarie 2012

prosperitatea aduce anarhie

"Ieroboam, fiul lui Iehoaş, regele lui Israel, a început să domnească la Samaria în al cincisprezecelea an al domniei lui Amaţia, fiul lui Ioaş, regele lui Iuda. El a domnit timp de patruzeci şi unu de ani. El a făcut ce este rău înaintea Domnului şi nu s-a depărtat de nici unul din păcatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, cel care l-a făcut pe Israel să păcătuiască. El a luat înapoi hotarele lui Israel, de la Lebo-Hamat până la Marea Arabei, după Cuvântul Domnului, Dumnezeul lui Israel, rostit prin robul Său Iona, fiul lui Amitai, profetul din Gat-Hefer - căci Domnul văzuse că necazul fiecărui israelit, sclav sau liber, era nespus de mare şi nu era nici un ajutor pentru Israel.
Domnul nu hotărâse că va şterge numele lui Israel de sub ceruri, astfel că El i-a izbăvit prin Ieroboam, fiul lui Iehoaş.
Celelalte fapte ale lui Ieroboam, tot ce a făcut el şi isprăvile lui din războiul în care a luat înapoi pentru Israel, Damascul şi Hamatul, care aparţinuseră lui Iuda, nu sunt scrise oare în „Cartea cronicilor regilor lui Israel“?
Ieroboam s-a culcat alături de părinţii săi, regii lui Israel. Şi în locul lui a domnit fiul său Zaharia."
2 Regi 14:23-29

Ieroboam al II-lea a domnit intre anii 793-753B.C. si primii 12 ani a fost co-regent cu tatal tau Iehoas. Domnia lui va insemna prosperitate economica si politica de neegalat in istoria poporului insa declin puternic din punct de vedere spiritual. Acestea sunt confirmate de Samarian Ostraca.
Despre extinderea teritoriala, despre faptul ca va avea aceleasi frontiere ca pe vremea lui Solomon a vorbit Iona. El, impreuna cu Osea (Osea 1:1) si Amon (Amos 1:1) au slujit pe Domnul in timpul domniei lui Ieroboam al II-lea. Iona a "vizitat" Ninive in timpul domniei lui Assur-dan III (772-755 B.C.). Cartile Amos si Osea ne ajuta sa intelegem aceasta perioada din istorie. Necredinta si egoismul caracterizeraza populatia acelor timpuri. Prosperitatea materiala ii indeparteaza pe oameni de Dumnezeu iar cand vin perioadele cu adversitati, necazuri incepe sa se arate necredinta.

Declinul spiritual al Israelului are loc in acelasi timp cu ridicarea politica si militara a Asiriei. Sunt doua perioade de declin ale poporului Israel si corespund cu cele de ridicare a Asiriei. Una ar fi in timpul dinastiei lui Omride si a doua imediat dupa domnia lui Ieroboam al II-lea.

Pot sa vad ce se intampla cand oamenii Il uita pe Dumnezeu si cum face poporului exact ceea ce a spus ca va face cand ei Il vor uita. (Deuteronom 28:1, 25, 43, 44, 49-57). Dupa moartea lui Ieroboam al II-lea statul Israel intra in deriva ... in dezastru. Boala lui interna erupe in exterior, aducand anarhia in Israel.

Niciun comentariu: