marți, 25 septembrie 2012

ramai in Moab?


"10 Mâna DOMNULUI se va odihni pe muntele acesta. 

Moabiţii însă vor fi călcaţi de El în picioare, aşa cum e călcat în picioare paiul în bălegar. 11 Îşi vor întinde mâinile în mijlocul lui, cum îşi întinde înotătorul mâinile să înoate; mândria lor va fi doborâtă în ciuda dibăciei mâinilor lor. 

12 El va dărâma fortificaţiile înalte ale zidurilor tale, le va doborî şi le va arunca la pământ, chiar în ţărână." Isaia 25:10-12

"Muntele acesta" este Muntele Sionului. Altceva insa m-a frapat acum si mai recitesc bucatica asta de verset. "Mana Domnului se va odihni pe muntele acesta." Cine se va odihni? Mana? Dar ce fel de mana are Domnul? Cat e mana lui de mare? Am verificat si lexiconul ca sa vad ce inseamna in ebraica, ce semnificatie mai are. Poate fi mana insa poate fi puterea. 

Moabitii, adica toti cei ce nu cred in Dumnezeu, cei ce Il resping, cei ce nu vor sa se "umileasca" si sa se creada creaturi si nu dumnezei, vor fi nimiciti. Descrierea lui Isaia nu e una frumoasa ... nici chiar pentru cei ce nu au habar cum arata balegarul. 

Toate astea se vor intampla in ziua aceea, in ultima zi de pe pamant, in ziua numita sfarsitul lumii. Si, acum sar multi sa Il acuze pe Dumnezeu: asa iubeste El lumea? Asta e dragoste cand nimiceste oamenii? Raspunsul vine in text ... daca il citesc pana la sfarsit. Moabitii vor fi nimiciti din cauza mandriei lor. "Mândria merge înaintea distrugerii şi un duh arogant merge înaintea căderii." (Proverbe 16:18)

Mandrie inseamna aroganta, inaltare, maiestate, neascultare voita, nesupunere voita de Dumnezeu. Problema este intre om si Dumnezeu. Il recunosti ca Dumnezeu sau nu. Oricare ar fi alegerea, suporti consecintele. Insa nu Il poti invinovati pe Dumnezeu de alegerile tale.

Mi se pare atat de actual Isaia si atat de pasional in a descrie finalul acestui pamant incat am senzatia ca acesta e in urmatoarea secunda ... Daca inca mai sunt pe pamant inseamna ca sunt in perioada de gratie, de har, Domnul dand sansa moabitilor sa se intoarca la El, sa Il recunoasca. El nu a creat iadul pentru oameni ci pentru Satan si ingerii lui. 

Mesia va reveni. 
Va reveni pe muntele acela. 
Va reveni sa isi ia mireasa acasa.

Ieri, am reascultat o melodie cantata de Speranta "Ada Doamne ziua aceea mai devreme, mai curand" si mi-a placut tonusul ei insa ... cand am atatia din casa mea si dintre prietenii printre moabiti o cant mai cu jumatate de inima ... pentru ca i-as vrea si pe ei parte la nunta. 

Eu pot sa le spun, ei pot sa auda sau sa ma asculte si sa nu auda nimic. 
Duhul Sfant e Cel ce convinge insa daca nici de El nu asculti ... ramai in Moab. 

Niciun comentariu: