marți, 12 februarie 2013

Iată Dumnezeul vostru!

"9 Suie-te pe un munte înalt, Sioane, aducător de veşti bune!
Înalţă-ţi glasul cu putere, Ierusalime, aducător de veşti bune! 
Înalţă-l, nu te teme! 
Spune cetăţilor lui Iuda: 

«Iată-L pe Dumnezeul vostru!» 

10 Iată, Stăpânul Domn vine cu putere, stăpânind prin braţul Său. 
Plata Lui vine cu El şi răsplata Lui Îl însoţeşte. 

11 El Îşi va paşte turma ca un păstor; 
Îşi va strânge mieii în braţe, 
îi va lua la piept 
şi va călăuzi blând oile care alăptează. " Isaia 40:9-11

Vestile bune trebuie spuse si altora. Poporul din Iuda trebuie sa auda vestea buna, vestea ce aduce mangaiere si speranta. Vestea cu care vor pleca in robia babiloniana de unde o ramasita se va intoarce si vestea asta le va insufleti inimile si vietile. Cu vestea asta in suflet vor reconstrui zidurile Ierusalimului. Isaia trebuie sa spuna vestea ca Domnul vine! Nu le spune ca vine in data de, la ora de, in locul X. 

Si, mai mult de atat, Domnul vine cu putere, vine la ai Sai, vine stapanind, vine sa isi rasplateasca pe cei ce au crezut in El, pe cei care au acceptat ca El e Domn si Mantuitor. Stapanul Domn e Yeshua HaMashiach = Isus Christos. 

Daca citesc atent istoria descrisa in Biblie gasesc ca marii oameni ai credintei au fost pastori: Abel, Iacov, Iosif, Moise, David. Despre oi stiu ca sunt cele mai neputincioase (ca sa nu spun proaste) dintre animale. Nu stiu sa deosebeasca pericolul, sa perceapa realitatea. Mereu si mereu au nevoie de cineva care sa le indrume, sa le poarte de grija, sa le adune, sa le duca la adapost, sa le vorbeasca, cante, mangaie. 

Prost inteles este insa termenul de pastor sau cioban. In cultura noastra - sau poate numai eu am perceput asa - numai oamenii fara carte, scop si tel au plecat la stana si au devenit ciobani sau pastori. Numai ca ... nu oricine poate fi pastor sau cioban. Daca nu iti plac oile, daca nu stii sa lucrezi cu ele, daca nu inveti sa le citesti ochii, mersul, glasul ... trebuie sa te lasi de meseria asta si sa te reprofilezi. 

Corelez profetia lui Isaia cu Noul Testament si o vad implinita in Isus Christos = Yeshua HaMashiach. Insa nu numai Isaia spune despre Isus ca El este Pastorul ci si alti profeti ai Vechiului Testament au profetit acest lucru. Citesc Ezechiel 34:20-34, Mica 5:1-4, , Zaharia 11:7-14, Zaharia 13:7. Isus a spus despre El Insusi ca este Pastorul cel bun si gasesc asta in Luca 15:3-7, Ioan 10:1-30 iar despre audienta Sa a spus ca este turma Lui - Matei 9:36-38, Ioan 10:1-30.

Parintii mei au avut oi si iarna cand acestea stateau acasa, puteam intra la ele in tarc. Abia asteptam sa apara miei, sa ii dresez, sa alerg cu ei, pe cei respinsi sa ii ajut sa manance. Daca era frig trebuia sa ii iau in casa, sa ii tinem la caldura. Pe unul din ei l-am invatat sa sara peste scaune si pe pat - spre disperarea parintilor mei. Imi stiau vocea - ciuleau urechile imediat ce ajungeam langa ele, veneau langa mine sa le dau graunte din mana. Daca mergeau la pascut si veneau seara cu turma ... le strigam si ele veneau dupa mine. Stiau cine sunt. Insa era atat de trist cand venea vara si mergeau la stana. Mergeam cu tata acolo si realizam ca nu imi mai recunosc vocea, nu ma mai stiau. Insa cand ciobanul le striga, ele veneau. Mieii pe care eu ii purtasem in brate si cu care ma jucasem ... acum erau indiferenti la vocea mea. Tata mi-a explicat atunci ca e normal asa. Daca ele stau cu anumiti oameni, invata vocea lor si merg dupa ei. Nemaiauzind vocea mea, ele au uitat-o si de asta nu vin la mine. 

Recitesc ce scrie Isaia si nu pot sa nu vad tandretea Pastorului. 
"El Îşi va paşte turma ca un păstor; 
Îşi va strânge mieii în braţe, 
îi va lua la piept 
şi va călăuzi blând oile care alăptează."
Un Pastor are grija de turma lui, mereu are in atentie toate oile Sale, miei nu pot merge in acelasi pas cu turma si au nevoie sa fie purtati in brate, langa inima Pastorului ca sa ii auda bataile inimii si sa se simta iubiti, protejati, in siguranta. Vocea Lui este una blanda iar pentru oile ce alapteaza si sunt in recuperare, atentia Lui este una deosebita. Ele sunt mai sensibile, fragile, sensibile si orice sunet nelalocul lui le sperie, de aceea vocea Lui este una plina de duiosie, o voce care ajuta inima bietelor oi sa se reconforteze, linisteasca.

Mesajul Lui Isaia e unul plin de speranta chiar daca viitorul apropiat era unul aducator de robie. Pastorul va reveni sa isi adune oile, sa le rasplateasca, sa le tina langa inima Lui. Si, desi nu am o parere inalta despre oi, vreau si eu sa stau langa inima Lui Isus.
The beautiful Tower of David in Jerusalem! - Jews News

Niciun comentariu: