luni, 4 februarie 2013

nakhamu, nakhamu

"1 „Mângâiaţi, mângâiaţi pe poporul Meu! zice Dumnezeul vostru. 2 Vorbiţi blând Ierusalimului şi strigaţi-i că truda lui s-a sfârşit, că vina lui este ispăşită, căci a primit din mâna DOMNULUI pedeapsă îndoită pentru toate păcatele sale!“ 

3 „Un glas strigă în pustie: 
«Pregătiţi calea Domnului, neteziţi în deşert un drum pentru Dumnezeul nostru! 4 Orice vale va fi înălţată şi orice munte şi deal va fi aplecat; orice râpă va deveni netedă şi orice povârniş se va preface în câmpie. 5 Atunci se va arăta slava DOMNULUI, şi oamenii o vor vedea cu toţii împreună, căci gura DOMNULUI a vorbit.» " Isaia 40:1-5

Cartea Isaia are trei parti - e o trilogie. Capitolele de la 1-35 sunt profetice si au ca tema condamnarea. Capitolele 36-39 sunt istorice si au ca tema confiscarea. Capitolele 40-66 sunt mesianice si au ca tema consolarea.

Isaia incepe cartea cu un cuvant din partea Domnului "Ascultaţi, ceruri! Ia aminte, pământ!" (Isaia 1:2). In capitolul 40, Domnul vorbeste din nou si de data asta mesajul este de mangaiere. Am cautat in lexiconcordance ce inseamna "mangaiati". In ebraica cuvantul este nakhanu. Indemnul e sa mangai insa sa iti fie mila, sa ai compasiune pentru cel caruia ii vorbesti, sa vorbesti din inima, cu convingere. Indemnul la mangaiere e facut aici de trei ori: "mangaiati, mangaiati ... vorbiti bland". 

Asirienii le bateau la poarta. Ezechia tocmai aflase ca vor fi luati captivi de babilonieni. Erau la momentul cand Asiria era pe val, era puternica ... babilonienii abia isi ridicau capul. Isaia ii indemnase sa nu faca alianta cu Egyptul, cu Asiria, Ezechia a dat-o in bara aratand totul delegatiei babiloniene si acum Isaia vine cu un cuvant de mangaiere. 

Peste 100 si ceva de ani, evreii din Iuda vor pleca in robia babiloniana, robie care va dura 70 de ani. Profetul Daniel pe cand era in captivitatea babiloniana scrie si el o profetie pentru urmatorii 490 de ani (Daniel 9:24-27). 

Pe vremuri, ca si acum, cand un demnitar mergea sa viziteze o regiune, avea grija sa trimita inainte un mesager care sa ii anunte venirea. Cei din regiune trebuiau sa repare drumurile, sa anunte oamenii sa iasa in intampinarea demnitarului, sa se pregateasca pentru venirea acestuia. 

Toti profetii de la Isaia pana la Maleahi anunta venirea Domnului. Profetia se implineste in Ioan Botezatorul si citesc despre asta in evanghelii (Matei 3:3, Marcu 1:2-3, Luca 3:4-6). El este cel care a strigat in pustie, care a chemat oamenii la pocainta, care a vestit ca Mesia, Unsul va veni. Pustiul arata departea poporului de langa Domnul, muntii si vaile sunt obstacolele si necazurile ce i-au facut sa stea departe de Dumnezeu, rebeliunea lor  fata de Dumnezeu.

Dumnezeu vrea sa vina la ei in persoana - incarnat. El vrea sa se reveleze tuturor. El va veni cand ei (ramasita) vor crede pe deplin Cuvantul Domnului, vor fi gata sa inlature obstacolele din inima lor, cand vor fi dori sa se supuna complet. Isus este Mesia si Regele iar Ioan Botezatorul este vocea celui ce striga in pustie si prin mesajul lui ce indemna la pocainta a pregatit calea Domnului. 

Isaia nu anunta data exacta cand asirienii vor sta la poarta, vor pleca, babilonienii ii vor lua captivi ... sau cand Domnul va veni. Mesajul Domnului este unul aducator de speranta, de pace, indeamna la incredere si credinta. Ei vor pleca in robie insa trebuie sa stie ca Domnul va veni la ei, ii va elibera, pacatul lor este platit, plata pacatului este achitata de Cel ce vine sa isi arate slava. Slava Sa va fi aratata tuturor oamenilor (Ioan 3:16). 

Despre Isaia se spune ca este profetul misionar al Vechiului Testament. 

Niciun comentariu: