joi, 23 noiembrie 2017

ajutor potrivit

"Inima barbatului se increde in ea" Proverbe 31:11a

Adam a fost creat și apoi așezat ca să lucreze și să păzească Gradina Edenului. Imediat după așezare vine și prima poruncă. 
15. Domnul Dumnezeu a luat pe om si l-a asezat in gradina Edenului, ca s-o lucreze si s-o pazeasca.
16. Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta: "Poti sa mananci dupa placere din orice pom din gradina;
17. dar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el vei muri negresit." Geneza 2:15-17
Care era rolul lui Adam? Să lucreze și să păzească grădina. 
18. Domnul Dumnezeu a zis: "Nu este bine ca omul sa fie singur; am sa-i fac un ajutor potrivit pentru el."
21. Atunci Domnul Dumnezeu a trimis un somn adanc peste om, si omul a adormit; Domnul Dumnezeu a luat una din coastele lui si a inchis carnea la locul ei.
22. Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a facut o femeie si a adus-o la om.
23. Si omul a zis: "Iata in sfarsit aceea care este os din oasele mele si carne din carnea mea! Ea se va numi "femeie", pentru ca a fost luata din om."
Care era rolul femeii? Să fie ajutor potrivit. 
Ce mă îndeamnă media să visez? Să am un soț care să se învârtă în jurul meu, să îmi facă toate mofturile, să îmi citească mintea și să știe toate dorințele și ideile mele, să le împlinească cu vârf și îndesat. Să îl tratez de parcă eu aș fi buricul pământului și totul ar trebui să se învârtă în jurul meu. 
Deși, poți să mă tai că nu aș recunoaște așa ceva dar aș spune că aș vrea să fim egali și parteneri. Dacă m-ai întreba care ar fi partea mea ... aș bâigui infime lucruri pe care eu ar trebui să le fac.  
Îmi înțeleg și accept rolul pentru care am fost creată? Eu am fost creată să fiu un ajutor potrivit. Ajutor să ce? Adică sluga lui? Adică el nu se descurcă singur? Astea sunt întrebările tipice însoțite de o furie mascată. 
Rolul lui e să lucreze și să păzească, rolul meu e să fiu ajutorul potrivit. Am fost creată să îl ajut pe el să își împlinească rolul. Nu am fost creată să fiu o făptură de mâna a doua.  
Dacă nu îmi înțeleg rolul, de ce să mă aștept ca inima lui să se încreadă în mine? De ce să mă aștept la fericire până la adânci bătrâneți? 
Rolul meu nu este unul pasiv. Căderea a adus consecințe majore și unii trăiesc, în căsătoria lor, adevărate tragedii. Nu își știu rolul, nu îl înțeleg și nu îl acceptă. 
Vreau să fiu ca femeia din Proverbe 31!
Dacă nu înțeleg Geneza 1 și 2 ... tragedie va fi și în viața mea. 

Niciun comentariu: