marți, 21 noiembrie 2017

o femeie vrednică

Un alt verset care îmi arată cum arată un om virtuos îl găsesc în Exod 18:21, "Alege din tot poporul oameni destoinici, tematori de Dumnezeu, oameni de incredere, vrajmasi ai lacomiei; pune-i peste popor drept capetenii peste o mie, capetenii peste o suta, capetenii peste cincizeci si capetenii peste zece."

O femeie virtuoasă este vrednică, pricepută, credincioasă Dumnezeului lui Avraam, Isaac și Iacov, știe Cuvântul  Lui Dumnezeu și îl aplică în toate aspectele vieții ei, este de încredere, te poți baza pe ea, nu e lacomă, nu urmărește câștigul din orice și nu calcă peste mine ca să iasă ea bine, să aibă avantaje de pe urma mea.
Tradiția spune că această descriere a fost făcută Sarei de către Avraam. În fiecarea seară de Shabat (adica în fiecare vineri seară), în casele evreilor care țin tradiția, stăpânul casei citește aceste versete, onorând astfel pe stăpâna casei.
Sunt cunoscută ca o femeie vrednică?

La noi la țară, se spunea despre o femeie că e vrednică când aceasta își ținea casa curată, copii îi erau educați, nu își trimitea soțul rupt și murdar la lucru sau prin curte, știa să dea cu var, vopsea, să țese, toarcă, împletească, coase, croșeteze și nu se uita cruciș când era ceva de lucru.

Înțeleg foarte bine ce înseamnă cuvântul vrednic. Am în istoria familiei mele modele de femei vrednice.
Dar eu cum sunt?

Nu sunt căsătorită și pot să îmi lălăi viața cum vreau eu?
Cuvântul meu dat e de încredere?
Fac ceea ce mi se cere?
Cu ce atitudine?
Vreau să fiu o femeie vrednică?

Niciun comentariu: