sâmbătă, 25 noiembrie 2017

Tamar, Rahav și Ruth scriu istorie

Am înțeles că ce scrie în Proverbe 31 este un model după care să se ghideze Solomon. Dar a existat vreo femeie care să se ridice la acest statut? Sau e doar un standard de neatins și eu mă lupt ca peștele pe uscat.

"11. Acum, fiica, nu te teme, iti voi face tot ce vei zice, caci toata cetatea stie ca esti o femeie cinstita." Rut 3:11

Ruth, cea venită din Moab cu Naomi primește titlul de eshet chayil adică de femeie cinstită.

Dar parcă nu e drept, nu? Rut e din Moab și moabiții erau idolatri, nu erau din Israel. Naomi în loc să stea în Bethleem, în Casa Pâinii, pleacă cu soțul și cei doi fii în Moab ca să nu piară de foame. Numai că în Moab rămâne văduvă și fără cei doi fii. Se întoarce în Israel, în Bethleem și o învață pe Ruth ce să facă ca să fie răscumpărate și cum să își găsească odihna în casa unui bărbat.

Ruth primește titlul de eshet chayil în noaptea în care s-a așezat la picioarele lui Boaz."Eu sunt Rut, slujnica ta; intinde-ti poala hainei peste slujnica ta, caci ai drept de rascumparare." Rut 3:9. Unii cred că ce a învățat-o Naomi pe Ruth nu a fost tocmai frumos și pudic. Cumva l-a pețit pe Boaz și i-a dat de înțeles că ar vrea să îi fie nevastă. 

Dacă ceva nu ar fi fost în regulă în ceea ce a făcut Ruth, Boaz ar fi trimis-o la plimbare. Din text, văd că Boaz era un om credincios, un om care a respectat litera Scripturii și nu s-ar fi compromis cu o femeie ce acționează îndoielnic.

Bătrânii cetății o binecuvântă pe Ruth și aduc în discuție o altă femeie a cărei acțiuni nouă nu ni se par în regulă, Tamar. Noi judecăm lucrurile din punctul de vedere al vremii noastre dar acțiunea se petrece în alt context, în alte vremuri. Tamar naște gemeni iar Pereț, primul ei născut, rămâne în istorie ca un bărbat cu o casă de invidiat. Să ai o casă ca a lui Pereț!

Mama lui Boaz, Rahav, e o altă femeie străină, o amorită din Ierihon. Mai mult de atât, avea un han, sau mai modern un hostel, și ni se spune că era prostituată. Devine soția lui Salmon, mama lui Boaz și bunica lui David. 

Trei femei pe care eu nu le-aș băga în seamă în ziua de astăzi. Dar toate trei fac parte din genealogia care duce la Isus Christos sau în evreiește la Yeshua HaMaschiach.

Ce au în comun cele trei în afară de faptul că apar în genealogie lui Isus? Au luptat pentru dreptul lor, pentru viața lor și a familiei din care fac parte. Au ajuns celebre pentru că s-au agățat cu toată puterea și ființa lor de Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov. Au scris și au rămas în istorie pentru că și-au ieșit din confortul tradiției și au crezut promisiunile Lui Dumnezeu.

Niciun comentariu: