vineri, 28 august 2009

rebeliune ...

Intr-un fel imi place cuvantul asta pentru ca ... cam asa sunt catalogata de multa vreme si ma distreaza. Nu imi plac tiparele, regulile, trebuie sa imi fie explicate, sa inteleg ce se vrea de la mine si de ce mi se impun.
Ca si fata intr-o lume a baietilor din casa mea am inteles repede ca nu-s ca ei si ca trebuie sa ma imbrac altfel - spre disperarea mea, ca trebuie sa merg altfel cand e atata de comod sa mergi ca ei, sa vorbesti feminin, sa zambesti mai tot timpul - asta nu e o problema ca sunt "hlizita" de felul meu, ca ... idealul in viata e sa arati bine, sa te imbraci bine, sa te mariti bine; cu un sot frumos si care sa aibe stare, daca e si destept e superb, sa iti cresti copiii, bineinteles bine si asa iti traiesti viata intr-o fericire ca in povesti ... Nu vad in asta un ideal - asta e rebeliune, curata rebeliune ...
Nu mi-a placut moda niciodata, daca s-au purtat pantofi cu toc cui, am ajuns sa cumpar cand ... nu gaseama altceva, daca se purtau cu talpa lata, la fel. Daca se purtau fuste lungi, ale mele erau scurte (nu din alea de zici ca a fost criza de material). Imi place ca hainele pe care le port sa fie bune, din material bun si eu sa ma simt bine in ele, nu sa iau aer cu portia sau sa inlemnesc in anumite pozitii de dragul frumusetii. Nu port haine ca sa atrag pe cineva sau sa ies in evidenta.
Nu ma conformez modei, nu intru in trend ca ma enerveaza, nu dau banii pe haine de unica folosinta sau de-un sezon. Nu vreau sa ma conformez - rebeliune.
O "vesnica" problema sunt prietenii pe care ii am; si ei sunt rebeli, asa ca mine: cu gura mare sau nu, mai instariti sau saraci, din familii "vazute bine" sau ... mai putin bine, mai intelectuali sau mai putin intelectuali. Cum de ne-am gasit? Pentru ca am descoperit ca avem puncte comune, intrebari nebune cu care ne confruntam si la care cautam raspuns. Pe unii i-am avut prieteni o vreme, pe unii i-am pierdut in lumea asta mare, unii au inceput sa se conformeze ca era mai usor de trait iar unii au ramas rebeli ...
Ma enerveaza tiparele, sa gandesti asa, sa actionezi asa, sa fii in rand cu lumea ... pai daca Dumnezeu ne voia in rand cu lumea, ne facea pe toti la fel si ... eram in tipare cu totii ... asta nu inseamna ca sunt pentru indecenta, pentru a accepta orice de dragul rebeliunii. Nu, inteleg sa accept punctul tau de vedere, sa il respect insa sa nu ma obligi sa mi-l insusesc, sa ma comport unic insa asta nu inseamna sa fiu nesimtita, sa nu respect moda insa imbracandu-ma in asa fel incat sa aibe curaj oricine sa se uite in ochii mei, sa am prieteni din orice patura sociala, rasa, nationalitate fara ca asta sa imi schimbe valorile, principiile de viata.
sa nu ma joc de-a crestinul ci sa fiu una autentica, sa nu fac din libertate desfrau, sa nu las cunostinta sa ma faca sa ma cred superioara, sa ma pot bucura de prietenia prietenilor mei, nu sa imi fie prieteni numai pentru ceea ce au sau cred, sa accept oamenii de sus sau jos, sa ii iubesc cu dragoste din dragostea Lui.
Vreau sa fiu relevanta. Ca sa invat relevanta ma uit la Isus, cum a facut, cum a vorbit, cum s-a comportat, ce i-a zis Satanei cand l-a ispitat (asa sa spun si eu ispitei - orice forma sau fata ar avea), la cine a intrat in casa, pe cine a avut prieteni, cum s-a rugat, cum s-a raportat la oameni ...
Daca toate ideile astea ma fac rebela atunci iubesc rebeliunea, modelul meu de viata e Isus, El a fost considerat un rebel de catre farisei, saduchei, zeloti si de multi oameni de rand ... insa nu a uitat o clipa cine este.
Stiu cine sunt, sunt infiata de Tatal ceresc, de Dumnezeul cel vesnic, de cel ce e Atotputernic, sangele curs pe cruce m-a spalat, m-a curatit. Sunt o printesa a cerului, rebela insa pe pamant ...
Ii iubesc pe rebeli pentru ca si Isus tot de ei s-a apropiat, pentru ca ei sunt cei ce isi pun intrebari profunde, pentru ca ei au cautari ce par nebune ...
Doamne, ajuta-ma ca din ceea ce am invatat din rebeliunea Ta sa dau si altor rebeli, cautatori, sa ii ascult - uneori doar de atat e nevoie, sa ii iubesc, sa stau langa ei ... sa le spun despre vindecarea ce o dai doar Tu, despre iertare, eliberare ...

2 comentarii:

Anonim spunea...

Din păcate , unii înţeleg rebeliunea drept adevărata libertate . Persoanele rebele sunt prezentate ca şi cum ar fi persoane cu adevărat libere. Actorii în filme sunt plini de mândrie şi rebeli
Rebelul este un răzvrătit .
Conform DEX-ului rebel înseamna cel care participă sau instigă la o rebeliune; răzvăгtit; revoltat. 2) care manifestă nesupunere; în stare de revoltă. 3) (despre boli) care se vindecă greu. are o tuse rebelă.
Deci unul din sinonime (răzvrătit ) se poate găsi şi în Biblie .
Prima dată găsim acest cuvânt când este descris poporul Israel imediat după ce au trimis iscoade în ţara Canaan . Atunci eu venit iscoadele şi au înmuiat inima poporului speriind că în ţară trăiesc uriaşi puternici , şi drept consecinţă Dumnezeu i-a anunaţat că ei nu vor vedea ţara şi le-a spus să meargă în pustie înapoi . Însă ei nu au vrut să primească pedeapsa şi au mers împotriva voii lui Dumnezeu .

„Domnul mi-a zis: ,,Spune-le: ,Nu vă suiţi şi nu vă luptaţi, căci Eu nu sînt în mijlocul vostru; nu căutaţi să fiţi bătuţi de vrăjmaşii voştri.“ Eu v’am spus, dar n’aţi ascultat; ci v’aţi răzvrătit împotriva poruncii Domnului, şi v’aţi suit semeţi pe munte. Atunci Amoriţii, cari locuiesc pe muntele acesta, v’au ieşit înainte, şi v’au urmărit ca albinele; v’au bătut din Seir, pînă la Horma. La întoarcerea voastră, aţi plîns înaintea Domnului; dar Domnul nu v’a ascultat glasul, şi n’a luat aminte la voi.(Deuteronom 1:42-45) Deci o persoană răzvrătită merge direct , în mod public împotriva regulilor .
De obicei rebeliunea este împotriva cuiva ,de obieci este împotriva lui Dumnezeu , a părinţilor , a autorităţilor , etc.
Un răzvrătit nu ascultă de nimeni şi este credincios nimănui .
Persoanele care se răzvrătesc nu doresc să fie credincioase nimănui , ei mai degrabă acuză şi găsesc defectele altora decât să se uite la starea lor sau să aprecieze ceea ce lucrează alţii .
„Să nu fie, ca părinţii lor, un neam neascultător şi răzvrătit, un neam, care n’avea o inimă tare, şi al cărui duh nu era credincios lui Dumnezeu!” (Psalm 78:8)
Nu cred că este uşor să ai în echipă o astfel de persoană . Cei ce se răzvrătesc au o inimă rea , iar „din prisosul inimii vorbeşte gura” . Cel răzvrătit va arunca cu acuzaţii tot timpul şi va fi nemulţumit . Cel mai des din parte lor poţi auzi astfel de cuvinte : „Dacă aş fi eu în locul lui …. n-aş face aşa ceva ” sau „Nicolăescu nu ştie să-şi facă treabă bine (sau de loc )” .
Celui răzvrătit îşi urmează căile inimii sale .

Principiile după care se conduce sunt pornirile inimi sale .

„ Nu vreau să cert în veci, nici să ţin o mînie necurmată, cînd înaintea Mea cad în leşin duhurile, şi sufletele pe cari le-am făcut. Din pricina păcatului lăcomiei lui, M’am mîniat şi l-am lovit, M’am ascuns, în supărarea Mea, şi cel răzvrătit a urmat şi mai mult pe căile inimii lui.I-am văzut căile, şi totuş îl voi tămădui; îl voi călăuzi, şi-l voi mîngîia, pe el şi pe ceice plîng împreună cu el.” (Isaia 57:16-18)

Din acest motiv cei răzvrătiţi nici nu doresc să urmeze calea lui Dumnezeu , căci ei doresc ca iniţiativa să vină de la ei şi nu din altă parte .
Paradoxal este faptul că cei răzvrătiţi doresc să fie ascultaţi , deşi ei nu ascultă de nimeni .

Doina Filipescu spunea...

Eu cred ca un 'rebel' este cel care nu e dispus sa-si puna valorile personale in acord cu valorile sistemului in care se... 'invarte'.

'Rebel' e o eticheta ce poate avea o conotatie pozitiva, atata timp cat valorile sale sunt mai inalte spiritual decat ale 'sistemului' cu care este contemporan.
Exista multe valori intr-o societate si ai modele de unde alege, cand e vorba de formarea unui caracter puternic si frumos.

Dar daca tot e sa te compari si sa ti se spuna ... 'rebel' mai bine sa nu te compari pe orizontala, cu cei din jur, ci pe... verticala, doar cu tine si cu Fiul lui Dumnezeu. Compararea 'pe orizontala' este o arma cu doua taisuri si n-am gasit inca in ea ceva cu adevarat valoros si incurajator.

In cele din urma, toate suferintele omenirii au venit din dispozitia multora de a nu accepta si folosi diferentele intre valori, ci de a le impune pe ale lor, cu orice pret. Si tocmai ei, cei care au luat 'sabia' ca sa impuna 'adevarul lor' au uitat sa-l ia de exemplu pe Cel trimis.

Din punctul meu de vedere, daca tara asta ar fi plina de 'rebeli' ca tine, Cella, altul ar fi chipul ei! Ar fi o tara binecuvantata si plina de zambet si ai simti doar lucrarea Domnului in toate...