luni, 10 octombrie 2011

ce faci tu aici?

Mi-i plina mintea cu intrebari, mereu si mereu am intrebari ... Intr-o oarecare masura il inteleg pe Ilie. Perioada prin care trece nu e una fericita. E suparat pe el, pe popor, pe Dumnezeu. Pe Carmel a crezut intr-o revolutie spirituala. A facut exact ce i-a spus Domnul pana atunci. A mancat ce au adus corbii, a stat in Sarepta  la o vaduva cu un copil mancand turte facute cu faina si ulei inmultite de Mana Domnului. A fost element cheie pe Muntele Carmel si acum .... nici o revolutie nu se intampla. Are nevoie sa ii fie reconfirmate lucrurile. Sa stea de vorba cu Yahwe. Nu este trimis de Duhul Lui Dumnezeu aici, pe Sinai. Nu .... aici vine singur. Vrea el sa discute cu Dumnezeu. Are o gramada de intrebari .... vrea sa fie sigur de ce se intampla. 


In pestera se aude o voce: "Ce faci tu aici Ilie?" Are discursul foarte bine pregatit. Cuvant cu cuvant si-l repetase in minte. Are acuze la adresa poporului care nu a actionat mai mult, nu a intrat in revolutia spirituala. Parca e in amnezie si tot repeta ca e singurul care a ramas slujitorul Lui Dumnezeu. Uita ca isi lasase slujitorul la Beer Sheba? Uita de Obadia? Uita de ce ii spusese Obadia si cei 100 de profeti ascunsi in pesteri? Se pare ca da ... Acum el e dezamagit .... Ceilalti nu au fost pioni principali ... nu au iesit in evidenta, nu s-au riscat ca el. " Am fost plin de râvnă pentru Domnul, Dumnezeul Oştirilor, a răspuns el, fiindcă israeliţii au călcat legământul Tău, Ţi-au dărâmat altarele şi Ţi-au omorât profeţii cu sabia. Numai eu singur am mai rămas, iar ei încearcă să-mi ia şi mie viaţa. "


Ok, si-a spus off-ul insa nu cred ca stia la ce sa se astepte. Discursul lui e unul plin de amaraciune, suparare, e acuzator la adresa poporului. Insa nu il pusese nimeni judecator peste popor. El era profet si atat. Trebuia sa faca ce spune Domnul. Nimic mai mult. Restul era treaba Domnului cum lucra, prin cine, pe cine folosea ... Nu era treaba lui Ilie.


" Ieşi şi stai înaintea Domnului pe munte, i-a spus Domnul, căci Domnul va trece pe acolo! 
Înaintea Domnului a venit un vânt mare şi puternic, care despica munţii şi sfărâma stâncile, dar Domnul nu era în acest vânt.
După acest vânt, a fost un cutremur de pământ, dar Domnul nu era în acest cutremur.
După acest cutremur, a venit un foc, dar Domnul nu era în acest foc;
iar după acest foc, a venit un murmur suav.
Când l-a auzit, Ilie şi-a acoperit faţa cu mantaua, a ieşit şi a stat la intrarea peşterii."


Uneori Dumnezeu starneste o furtuna de imi spulbera toate ideile, lucrurile ce mi s-au lipit de inima, imi smulge idolii si ma lasa fara nimic in maini. Uneori imi cutremura ideile, filosofiile, daramandu-mi conceptiile despre El. Sau trimite necazuri ce ard, parjolesc parghiile cu care ma leg de oameni, pamant. Si Ilie invata lectia asta. Dumnezeu nu foloseste aceleasi metode standard cu toti oamenii. E in functie de fiecare ... nu stiu cum isi alege uneltele ... Numai ca in depresie nu tine cutremurul, focul, vantul ce despica si muntii ... Deja sistemul meu functional e in deriva teribil, un vant, cutremur sau foc l-ar eradica .... si Dumnezeu imi stie limitele cu mult mai bine decat mine. 


Murmur suav sau soapte ale vantului .... Finetea de nedescris impletita cu caldura si sensibilitate fac ca inima sa recunoasca Vocea Domnului.Nu i-a spus Dumnezeu in ce Il va recunoaste insa Ilie canda auzit soaptele a stiut ca e Dumnezeu. Inima i s-a potolit .... Era aici, in pestera, fata in fata cu Dumnezeu. Nu il parasise, avea parte de reconfirmarea dupa care venise atata drum prin pustiu. 


Ce faci tu aici Ilie? intreaba printre soapte Domnul.
Ilie isi repeta discursul insa cu o alta atitudine, de pe o alta pozitie .... Si, ciudat .... Dumnezeu nu ii da explicatii, explicatii la explicatii, nu face comentariu pe text. Efectiv ii da instructiuni: pe unde sa mearga, unde sa mearga, ce sa faca. Trebuie sa unga doi imparati si un profet. "Întoarce-te pe drumul pe care ai venit, i-a spus Domnul, şi du-te până la pustia Damascului. Când vei ajunge acolo, să-l ungi pe Hazael ca rege peste Aram. Să-l ungi şi pe Iehu, fiul lui Nimşi, ca rege peste Israel, iar pe Elisei, fiul lui Şafat din Abel-Mehola, să-l ungi ca profet în locul tău. Şi se va întâmpla că cel care va scăpa de sabia lui Hazael va fi omorât de Iehu, iar cel care va scăpa de sabia lui Iehu va fi omorât de Elisei. Dar Mi-am păstrat în Israel şapte mii de bărbaţi, pe toţi aceia care nu şi-au plecat genunchii înaintea lui Baal şi care nu l-au sărutat."


Ilie, chiar daca nu ii vei vedea sau recunoaste pe cei 7000 de barbati, sa stii ca nu esti singur in Israel. Acum esti in Iuda ... si aici e alta poveste. Treaba ce o ai de facut e in Israel nu in Iuda, e in tara ta de bastina, nu aici. 7000 de barbati care nu s-au plecat in fata lui Baal, nu au acceptat sa sarute un pietroi sau lemn te asteapta acolo ... nu o sa ii stii insa. 


Nu sunt singura ce vreau raspunsuri, reasigurari, ce fug ca un copil mereu pe Sinai ca sa mi se reafirme convingerile. Ma regasesc in Ilie, in nevoia de a sti ca e bine unde sunt, in tendinta de a controla lucrurile, de ale face sa mearga maret cum visez eu. Numai ca atunci cand lucrurile nu merg conform planului .... depresia e la un pas distanta. E nevoie sa urc pe Sinai. Insa ca sa ajung acolo trebuie sa trec prin amarul pustiului ... 


Intrebarea Domnului pentru mine si tine azi e: "Ce faci tu aici?"

4 comentarii:

Unknown spunea...

Si raspunsul? trebuie doar sa ascultam nu? raspunsul e tot la El!

Oana spunea...

"Insa ca sa ajung acolo trebuie sa trec prin amarul pustiului..."

Un pustiu ce uneori nu se mai termină... sau are din ce în ce mai multe conotaţii.
Să găseşti mereu surse de dragoste în tine, Cella! Prin EL.

cella spunea...

Ilie a primit confirmarea ca e ok unde e, insa trebuie sa se intoarca ca mai are treaba ;)).
Oti, tu esti pe Carmel sau in drum spre Sinai?

cella spunea...

Pustiul se termina pe Sinai, Carmel, ... sau alt munte unde Domnul ti se arata, descopera ...
Esti gata sa Il auzi, vezi, gasesti, intampini?