miercuri, 26 octombrie 2011

Nu e corect!


Domnul i-a vorbit lui Ilie tişbitul astfel:
„Scoală-te şi du-te să-l întâlneşti pe Ahab, regele lui Israel, care domneşte în Samaria. El este în via lui Nabot, unde s-a dus s-o ia în stăpânire.
Spune-i că aşa vorbeşte Domnul: «N-ai omorât un om şi n-ai pus stăpânire pe proprietatea lui?» Spune-i că aşa vorbeşte Domnul: «Chiar în locul în care câinii au lins sângele lui Nabot, vor linge câinii şi sângele tău!»“
Ahab i-a zis lui Ilie:
– M-ai găsit, duşmanule?
– Te-am găsit, i-a răspuns el, pentru că te-ai vândut ca să faci ce este rău înaintea Domnului.Iată ce zice Domnul: „Voi aduce nenorocirea asupra ta, îţi voi distruge urmaşii şi voi omorî fiecare bărbat care ţi-a mai rămas în Israel, fie sclav, fie liber. Îi voi face familiei tale aşa cum i-am făcut familiei lui Ieroboam, fiul lui Nebat, şi familiei lui Başa, fiul lui Ahia, pentru că M-ai mâniat şi pentru că l-ai făcut şi pe Israel să păcătuiască.“
Domnul a vorbit şi despre Izabela astfel: „Câinii o vor mânca pe Izabela lângă zidul Izreelului! Câinii îi vor mânca pe cei ai lui Ahab, care vor muri în cetate, iar păsările cerului îi vor mânca pe cei care vor muri pe câmp.“
(N-a mai fost nimeni care să se fi vândut pe sine însuşi ca să facă ce este rău înaintea Domnului ca Ahab, pe care Izabela, soţia sa, îl stârnea la aceasta.
El s-a pângărit foarte mult, mergând după idoli, aşa cum făceau amoriţii pe care Domnul îi izgonise dinaintea israeliţilor.)
Când Ahab a auzit aceste cuvinte, şi-a sfâşiat hainele, şi-a pus un sac pe trup şi a postit. Se culca înfăşurat în acest sac şi mergea încet.
Atunci Domnul i-a vorbit lui Ilie tişbitul astfel:
„Ai văzut cum s-a smerit Ahab înaintea Mea? Pentru că s-a smerit înaintea Mea, nu voi aduce nenorocirea peste familia lui în timpul vieţii sale, ci în timpul vieţii fiului său.“

Nu e corect! Nu e corect! De ce nu este omorat Ahab din prima? De ce i se mai acorda timp? De ce mai trimite Dumnezeu pe Ilie inca o data? Nu era prima data cand cei doi se vedeau. Deja Ahab facea crize de apoplexie cand il vedea pe Ilie .... Il ura pe Ilie. Il ura pentru ca stia cui ii slujeste. Il ura pentru ca de fiecare data ii spunea ca greseste fata de Dumnezeu. Iar Ahab se vanduse sa faca ce este rau ... mai pe romaneste spus, se vanduse dracului. Pe deasupra avea si o nevasta care numai la rau il instiga, scoatea puritatea rautatii din Ahab. 

Pentru crima comisa in Izreel nu se spune nimic de oamenii din cetate, de cei din sala de judecata, de cei ce primisera scrisorica de la Izabela, de insusi Izabela. Nu, totul este pus pe capul lui Ahab. El voise sa transforme via lui Nabot intr-o gradina de zarzavaturi pentru el, ii spusese nevestei lui despre refuzul ce il intampinase in implinirea unui vis ... Greu sa vezi ca visurile nu ti se implinesc si sunt oameni care iti sunt impotriva. Dar, iubitoarea lui nevasta a gasit solutia - crima.

Ahab nu vrea sa il vada pe Ilie, nu vrea sa stie ca Dumnezeu nu e de acord cu el. Pentru asta il considera dusman .... nici macar nu vrea sa recunoasca ca de fapt el este dusman cu Dumnezeu, Ilie e mesagerul, cel ce si-a pus viata in slujba Domnului.

Ilie aduce un mesaj din partea Domnului care ii taie respiratia lui Ahab. Nici un barbat din casa, familia, neamul lui nu va trai. Istoria ii este adusa in fata avand ca reprezentanti pe Ieroboam si Baesa (Basa). Izabela va muri si o vor manca cainii ... Asta se va alege de casa ta Ahab, asta te asteapta.

Surprize, surprize! Ahab pare atins de ceea ce aude si ... isi da jos hainele imparatesti rupandu-le de pe el, se infasoara cu sac, posteste, nu mai merge semet cum ii era felul ci face pasi mici ... Isi face penitenta. Si, la prima vedere mi-am zis: Uite ca avea si el ceva creier. No, i-a venit mintea la cap. Dumnezeu chiar il intreaba pe Ilie daca a vazut cum s-a smerit Ahab, cum si-a schimbat comportamentul exterior.

De cate ori nu aud ca trebuie sa ascult, sa iubesc, sa ma schimb, sa iert, sa iert, sa fac bine, sa ascult de ceea ce spune Domnul? Numai o data? ... De multe, multe, multe ori ... Uneori mi-i jena de mine gandind cata rabdare are Dumnezeu cu mine si eu joc teatru exterior ca si Ahab. Imi fac penitenta cu mare grija insa inima n-are nici o treaba cu penitenta exterioara. Ipocrizia pare fara limita ....

Pentru penintenta exterioara Dumnezeu acorda har .... Si sunt socata de asta! Dupa capul meu, nu e corect cum actioneaza Dumnezeu aici insa in mila Sa, El da timp si har celor cu mintea ascunsa in colturi sa se intoarca la El. O intoarcere reala, interioara, fara penitente exterioara, fara ipocrizie, fara pocainta de ochii lumiii ... 

Niciun comentariu: