luni, 24 octombrie 2011

Neascultarea se plateste!

Ahab e fericit. Este vazut in zona ca un rege milos, bun, cu inima larga ... In sfarsit cineva il vede bine, este laudat de altii. Orgoliul lui e in delir. A aratat arameilor ca el este un domn ... Ohh, abia asteapta sa ajunga acasa sa ii povesteasca Izabelei. Mai mult ca sigur ea va fi mandra de el, de inima lui mare ... Mai e un pic pana ajunge la palat. Cine si ce ar putea sa ii strice lui aceasta implinire sufleteasca? Era incantat de el insusi. Actionase ca un adevarat rege, aratase mila dusmanilor, il avea pe Ben Hadad acum la mana, putea sa isi deschisa bazare in pietele lui .... Oh, sa vezi ce la bogatii o sa adune de acolo!

Insa in fata carului regal apare un barbat cu ceva la ochi .... pare lovit, ranit ... e posibil sa fie unul din soldatii lui. Si ... vrea sa vorbeasca cu el. Normal ca vrea sa vorbeasca cu oamenii ... cum sa nu vorbeasca? Nu e recunoscut pentru bunatate in zona?

Numai ca sangele inceapa sa ii fiarba in vene in timp ce asculta povestea "soldatului". Acesta ii povesteste ca in timpul bataliei venise la el superiorul lui si ii daduse ca si sarcina sa pazeasca un prizonier. Daca prizonierul evada, soldatul trebuia sa plateasca cu viata sau sa dea o suma de bani. Insa soldatul mai avea de facut si de una si de alta iar prizonierul lui smecher a evadat.

Ce fel de soldati am eu in oaste? Cine l-a angajat pe acest soldat in oastea mea? Nu a facut instructie? Nu stie ca ordinul se executa nu se executa? Cand e vorba de paza unui prizonier nu mai ai nimic altceva de facut. Punct. Nici nu vreau sa aud de bani, nici o suma de bani nu poate recompensa prostia ce ai facut-o! Vei muri!

Stai rege Ahab! E vorba de tine si nu de mine! Omul isi da legatura de pe ochi iar lui Ahab aproape ca ii ies ochii din orbite. Ohhh, nu! E unul dintre profeti. Credea ca le-a starpit neamul insa in ultima vreme apare cand unul cand altul. Iar pe asta il stie .... il recunoaste!

Ahab simte cum tot sangele ii alearga nebuneste prin vene. Ce? Despre el? Cine e recunoscut ca om cu inima buna? Ca rege destept in zona? Cine a mai facut asa decizii intelepte ca el? Cui i-a mai mers mintea asa? (Regele nu prea sta bine la capitolul istorie asa ca are voie sa se creada cel mai tare).

Rege Ahab, Dumnezeu ti-a dat in mana un om pe care trebuia sa il nimicesti, sa il omori nu sa faci pace cu el.Sa il ucizi nu sa faci intelegeri, sa va negociati pietele si bazarurile. Ordinul Lui Dumnezeu dat prin Moise e valabil si pentru tine azi, nu e valabil numai pentru unii sau altii sau ... dupa cum iti convine tie. Trebuia sa il ucizi si pentru ca nu ai facut-o, cand mi-ai dat mie sentinta, tu nu stiai ca de fapt te-ai condamnat singur. Si nu numai atat, ai adus condamnarea si asupra poporului peste care domnesti.

In caz ca avea dubii despre ce i se spusese Ahab putea sa cerceteze putin viata acestui profet, sa auda ca  inainte de a se prezenta la el, un alt profet murise ucis de un leu pentru ca nu il lovise, nu ascultase in mod public de Cuvantul Domnului. Se putea verifica ca ceea ce el spunea din partea Domnului, se implinea.

Azi, cand era atata de mandru de el, cand in sfarsit orgoliul ii era magulit, inaltat, rasfatat ... trebuia sa vina profetul asta sa ii spuna ca nu a ascultat de Dumnezeu? Alegoria asta il anunta ca nu era el rege peste Israel ci Dumnezeu. El era vazut ca un simplu soldat care trebuia sa asculte ... Exact ca Saul reactioneaza ...se enerveaza si se duce acasa, in palatul din Samaria sa discute cu Izabela. Ea il va intelege.

Neascultarea se plateste cu viata. La acel profet ce nu l-a lovit pe cel ce trebuia sa duca mesajul, moartea a venit mai repede. Un leu l-a servit la o singura masa. Pentru Ahab insa moartea nu vine atat de repede insa consecintele vor veni mai repede decat se asteapta, decat le asteapta el. Mai grav e ca si poporul va fi pedepsit pentru alegerea lui Ahab, pentru inima lui rebela.

Oricate scuze, oricate argumente destepte, intelepte, inteligente, smechere as gasi pentru neascultare, tot neascultare se numeste cand aleg ce nu vrea Dumnezeu. Principiul este valabil si astazi! Ca vreau sa nu, sa il cred.

Neascultarea, rebeliunea se plateste!

Niciun comentariu: