marți, 13 martie 2012

A.A.

"11 Vai de cei ce se trezesc dimineaţa devreme ca să alerge după băutură! Vai de cei ce stau până noaptea târziu, ca să se înfierbânte de vin!
12 Vai de cei care benchetuiesc cu lira şi cu harfa, cu tamburina, flautul şi vinul, dar nu ţin seama de faptele DOMNULUI, nu iau în considerare lucrarea mâinilor Sale!" Isaia 5:11-13

 Woe unto them that rise up early in the morning, [that] they may follow strong drink; that continue until night,  [till] wine inflame them!
And the harp, and the viol, the tabret, and pipe, and wine, are in their feasts: but they regard not the work of Yähwč יָהוֶה neither consider the operation of his hands. 

Daca citesc traducerea in limba romana pot sa spun ca nu e chiar atat de grav pe cat spune Isaia. No, beau si oamenii aia vin. Numai ca ma duc sa vad ce spune in ebraica, care sunt radacinile cuvantului tradus de acolo. De fapt, cred ca dependenta de alcool incepe tot acolo, in vremea lui Uzia. Oamenii se trezeau dimineata mahmuri si imediat isi cautau "alinarea" in bautura. Insa daca ar fi fost numai de vin ... era ok insa whisky sau lichiorul nu sunt inventie de-a noastra, moderna .... Nu, nici vorba. Ea apare descrisa acolo, de Isaia in anii 700 B.C, adica cu vreo 2700 de ani inaintea noastra.

Dimineata, in loc ca poporul sa mearga la Casa Domnului asa cum le era poruncit, ei alergau sa se refaca cu inca un paharel ... mai mare. Era o petrecere continua. Instrumentele muzicale nu erau folosite numai ca sa alunge duhurile .... Nu chemau pe cineva ca David care sa le cante ca sa ii calmeze, asa cum facuse Saul. Acum aveau nevoie de muzica pentru distractie. Toata ziua era o distractie continua. O distractie la care participau si femeile si chiar nu vreau sa stiu in ce degenera de aici.

In toata aceasta depravare, lucrarile Domnului se faceau printre ei, in tara, se cunoasteau, erau auzite ... dar nu de cei suspusi. Ei aveau alte treburi mai "fierbinti".

Acum unii vor spune ca Domnul nu interzice vinul si e un verset in Proverbe in care spune sa dai bauturi ametitoare celui necajit. Apoi Pavel ii spune lui Tinotei sa mai bea cate un pic de vin ca sa nu ii degenereze ulcerul. Dar, de la sfaturile pline de intelepciune date de Solomon si Pavel si pana la degenerare e cale lunga. Dependenta de bautura se instaleaza rapid si te face sa uiti de Domnul. De fapt, bei ca sa uiti ce ai facut ieri, ce ai zis mai inainte, nu-ti mai pasa decat de fericirea ta de moment. Si bei iarasi ca sa nu iti fie rusine ca te gandesti doar la tine ... si doar de tine te intereseaza.

Nobilimea si conducerea tarii era ocupata cu monopolul pentru pamant si avutii, cu petrecerile degenerate, muzica, femei .... de dimineata pana seara. Cine sa mai mearga la Casa Domnului? Cine sa mai auda minunile si lucrarile Domnului? Cine sa mai studieze Cuvantul Sau? Cine sa mai aibe grija de nevoile tarii? Au cumparat ieftin de la saraci si i-au transformat pe proprii vecini in sclavii lor ... ca sa aibe cine sa le munceasca pamantul, sa le faca curat in case, sa le satisfaca placerile culinare, cred ca si sexuale, sa le creasca copiii, sa le faca haine cu care sa tot apara la petreceri de parca mai conta cum erau imbracati la cat de beti erau .... tot timpul.

Ce e in zilele noastre?
Daca avem asa specimene printre noi?
Daca in bisericile noastre avem asemenea cazuri?
Daca si azi se nasc copii mahmuri si dependenti de bautura?
Daca ....
Ce dependenta am?
Cat ma intereseaza lucrarea Manilor Domnului si faptele Sale?
Le stiu?
Aud despre ele?
Povestesc despre ele, vreau sa aud povesti despre minunile altora?
Sau deviza e pe fata sau pe ascuns: "sa mai beau un paharel!"
Oare Isaia a pus bazele pentru ceea ce stim noi azi Alcoolici Anonimi sau AA?

2 comentarii:

Oana spunea...

Unii spun (pe bună dreptate): "aşa tată, aşa fiu!" Nu se aplică însă întotdeauna.

cella spunea...

Da, daca fiul prefera sa rupa lantul si sa iasa din el, nu se aplica. Si mai trebuie sa aibe grija la copiii lui ca se duce dependenta si la copii ..